Přejít k hlavnímu obsahu

Místa, kde se rodí čaj: 10 nejznámějších lokalit a jedno překvapení

Dokážete si labužnicky vychutnávat kvalitní čaj, o který bylo náležitě pečováno? Podívejte se s námi na místa jemu zaslíbená!

Máme pro vás žebříček 10 lokalit, z nichž některé by skoro mohla být synonymem pro samotný čaj. Pohodlně se usaďte a nechte se jimi provést. Lokality jsou seřazené podle objemu čaje, který vypěstují během jednoho roku. Údaje jsou za rok 2023. 

Čína

Absolutně největším producentem čaje je Čína. V zemi se ho ročně vypěstuje kolem 2 miliónů tun, v roce 2023 to prý bylo dokonce 2,2 miliónu tun. Tohle ohromné množství se ale nedostává celé do světa, naopak. Na vývoz šlo ještě na začátku tisíciletí údajně kolem třetiny vypěstovaného čaje.

Čínská čajová kultura je bohatá na zážitky nejrůznějšího ražení. Ať už ochutnáte poctivě opečovávaný oolong, černý, zelený, nebo třeba bílý čaj, vždycky aspoň na chvíli zůstanete v úžasu.

Vysoce kvalitní čaje pochází hlavně z oblastí Fujian a Yunnan. Pokud se někdy vydáte do Číny, stojí za to absolvovat některý z autentických čajových rituálů, stejně jako se určitě vypravte podívat se na čajovou plantáž, kde celé to kouzlo začíná.

Zápisky z Číny – 1. díl: přijet s despektem, odjet se spadlou bradou a úsměvem na tváři
Zápisky z Číny – 2. díl: všude pod kontrolou, efektní kontrasty a neustále před objektivem

Indie

Indie se za rok 2023 umístila na 2. příčce, a to s 1,2 miliónu tun vypěstovaného čaje. V každém regionu tady získáte úplně jiný poklad, k těm nejcennějším ovšem dlouhodobě patří Assam, Darjeeling a Nilgiri

V Indii neváhejte ochutnat typicky kořeněný čaj s mlékem. Masala Chai nabízí to nejlepší nejen z čaje, ale i voňavého koření, mezi nimiž vyniká skořice, zázvor, hřebíček, bílý pepř a kardamom. Není to zážitek pro každého, ale ochutnávka je prakticky nezbytná! 

Keňa

Z Asie skokem do Afriky. Keňa je největší producent čaje na tomhle kontinentu, a jestli je něčím vyloženě typická, pak jsou to čaje nesmírně silné a intenzivní, dokonce se popisují až jako „svou chutí svíravé“. 

Většina čaje v Keni se pěstuje ve vysokohorských oblastech. Dostávají se odsud zelené, černé, bílé i žluté čaje, díky experimentům ale vznikl třeba i fialový čaj, jehož lístky mají růžovou až vínovou barvu. Tím jsou keňští pěstitelé mezi čajovými fajnšmekry známí.

Bez zajímavosti není ani to, že asi čtvrtinu příjmů státu z vývozu tvoří čaj. V roce 2023 tu světlo světa spatřilo 432 000 tun čaje.

Místa, kde se rodí káva: 10 nejznámějších a nejkrásnějších kávových lokalit světa

Srí Lanka

Na Srí Lance se předloni vypěstovalo 340 000 tun čaje, což je například oproti Číně zlomek. Na druhou stranu Srí Lanka naprostou většinu čaje exportuje, takže tahle „nižší“ produkce neznamená, že by šlo ve světě o čaj nějak extra nedostatkový. 

Nemusíte patřit k úplným fajnšmekrům, abyste někdy aspoň zaslechli o cejlonském čaji. A protože Cejlon je dávné označení pro Srí Lanku… Pěstování a zpracování čaje má v tomhle koutku světa tradici sahající až do 19. století. Pěstuje se tu v různých nadmořských výškách, čímž může být výsledný čaj lehký a květinový, nebo naopak silný a sladový a taky všechno mezi tím. 

Zmíněný cejlonský čaj je černý a hodně výrazný až svíravý. Na Srí Lance si ho nejčastěji servírují slazený, případně i s mlékem. Ochutnejte, budete-li tam mít cestu!

O cejlonském čaji jistě zaslechl i ten, kdo se o tenhle nápoj vůbec nezajímá... Tak je proslulý!
Zdroj:
Sergii Figurnyi / Shutterstock

Vietnam

Na páté příčce se za rok 2023 umístil Vietnam, a to se svými 214 000 tun sklizeného čaje. Zdejší specialitou jsou hlavně černé a zelené čaje, druhé zmíněné jsou proslulé svou dokonale jemnou chutí. Zmínit musíme i oolong.

Pokud ale budete chtít ve Vietnamu ochutnat čaj, rozhodně vyzkoušejte jasmínový nebo lotosový, v nichž se čajové lístky snoubí s těmi květinovými.

Většina vietnamského čaje se prý dováží do 80 zemí napříč planetou. Pochutnat si na kvalitě tak můžete třeba i u sebe doma.

Kam za vínem v Asii? Ochutnejte víno z hor nebo to, které podávají v luxusních amerických restauracích

Turecko

Jste překvapení? Určitě nejste jediní! Mezi 10 největších producentů čaje na světě patří Turecko, které máme oproti Číně a Vietnamu skoro za humny. V roce 2023 se tu vypěstovalo asi 212 000 tun čaje a tou nejznámější lokalitou je oblast Rize podél Černého moře.

K Turecku taky neodmyslitelně patří čajová kultura, rituály a taky celé čajové zahrady, které se můžou stát oázou klidu, ale slouží i jako společenská centra. 

Nápoj zvaný çay (my mu říkáme turecký čaj) se tu popíjí prakticky celý den. Jde o silný černý čaj, který si konzument ředí vodou podle svého. Typicky se připravuje ve speciální dvojité konvičce a servíruje se v malých skleničkách.

Turecký čaj se připravuje hodně silný a konzument si ho ředí po svém. Pije se tradičně z malých skleniček.
Zdroj:
Shutterstock

Írán

Každý den, celý den. Právě tak často a s takovou chutí se pije čaj v Íránu. V roce 2023 ho tu vyprodukovali asi 160 000 tun. Nejznámější oblastí pro pěstování je Gilan, provincie na severu země, a jde hlavně o čaj černý.

Zatímco ještě v 17. století zdejší obyvatelé brali čaj spíš jako léčivku, která je skvělá na otoky a hemoroidy, v 19. století si na něm začali systematicky pochutnávat. Dneska patří íránský čaj k těm vůbec nejkvalitnějším na světě. Ovšem pozor, Íránci si rádi pochutnávají nejen na svém vlastním čaji, ale i na tom čínském, indickém a ze Srí Lanky!

S čajem se pojí i dochucovací zvyky, které se na různých místech liší. Někde k němu před zalitím přihodí trošku suchého citrónu, jinde do uvařeného čaje přidávají šťávu z limetky. Na jihovýchodě si ho rádi dopřávají s mlékem, jinde zase nemůžou chybět lístky růží, šafrán nebo bergamotový olej.

Sýr na sladko? Kanafeh vás po třetím soustu dostane

Indonésie

Na 8. místě se mezi světovými producenty za rok 2023 usadila Indonésie, a to se 148 000 tun vypěstovaného čaje. Do světa se dostává asi 70 % úrody. 

Zaměřují se tu hlavně na výrobu černého čaje, ale nechybí ani zelený a taky některé speciality. V souvislosti s pěstováním čaje jsou extra známé ostrovy Jáva a Sumatra, odkud pocházejí lehké a snadno konzumovatelné černé čaje, které se dají snadno ochutit prakticky čímkoli, co máte rádi.

Ruční sběr čajových lístků je zodpovědná práce a je základem pro kvalitní výsledný nápoj.
Zdroj:
Shutterstock

Argentina

Během putování za čajem musíme zamířit taky do Jižní Ameriky. K největším producentům totiž v současnosti patří i Argentina, a to se 105 000 tun vypěstovaného čaje (za rok 2023). 

Na rozdíl od tradičních zelených a černých čajů tahle země produkuje hlavně Yerba Maté, který je skoro jedním z pilířů zdejší kultury. Tradičně se pije z kalabasy (nádoba vzniklá vydlabáním tykve) a decentně se ucucává kovovým brčkem.

Yerba maté se mimochodem nepěstuje jen tady. To argentinské vyniká výraznou bylinnou chutí, zato v Paraguayi se nejspíš setkáte s pořádně intenzivní chutí a v Brazílii je to zase požitek plný jemnosti. Zatímco v Argentině se pije čaj spíš teplý, Paraguayci si ho radši dopřávají studený. 

Japonsko

Čajovou desítku uzavřeme v Asii, konkrétně v Japonsku, kde v roce 2023 vypěstovali 85 000 tun čaje. Když se řekne Japonsko, milovníci tohohle nápoje si nejspíš okamžitě představí velejemný zelený čaj, kterým je země proslulá. K těm nejznámějším odrůdám patří Sencha, Matcha a Genmaicha. První zmíněný je nejoblíbenější a tvoří asi 80 % produkce.

Zdejší čajová kultura je neuvěřitelná a sahá až do 9. století. Neodmyslitelně k ní patří čajové obřady sado, při nichž se příprava nápoje stává až živoucím uměleckým dílem. 

Japonská kuchyně vyniká chutí i vzhledem. Zvládnete sníst fermentované sójové boby s neobvyklou konzistencí a vůní?

Bonus a zajímavost: Azorské ostrovy

Kromě desítky velikánů pro vás máme ještě něco, o čem jste dost možná ani netušili! Portugalské Azorské ostrovy lákají turisty na nádhernou přírodu, ovšem na své si tu ještě o něco víc přijdou i milovníci kvalitního čaje.

Na ostrově São Miguel se nachází nejstarší evropská čajová plantáž, na které se nezaměnitelný černý a zelený čaj pěstuje už od 80. let 19. století. Dodneška se sklízí ručně, zpracování probíhá tradičním způsobem.

Že se ho tu vyprodukuje „jen“ 30 tun ročně? Vůbec nevadí, když to má své kouzlo. I samotná návštěva plantáže, která se rozpíná nad Atlantikem, je nezapomenutelný zážitek!

Věděli jste o čajové plantáži na odlehlých Azorech?
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje:

  • gringostea.cz/masala-chai
  • camellios.com/blogs/the-camellios-blog/top-10-tea-producing-countries-in-the-world-2023
  • cajovebedynky.cz
  • turecky-sen.cz/turecky-caj-caylar
  • cajovydychanek.cz/a/cajova-tradice-v-iranu
  • ahmadtea.cz/blog/cestovani/vyroba-caju-v-indonesii-a-tipy-na-cestovani
  • taragui.com/en/discover/history/yerba-mate-in-argentina
  • cs.wikipedia.org/wiki/Senča
  • mundo.cz/azorske-ostrovy/gorreana
 
 

Místo

25° 55' 28.128", 118° 16' 44.3712"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Místa, kde se rodí čaj: 10 nejznámějších lokalit a jedno překvapení