Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Chorvatsko na vlastní kůži: k dětem a seniorům přívětivý Novigrad je skrytý poklad na Jadranu

Dovolená s dětmi? Novigrad. Dovolená pro seniory? Novigrad. Dovolená pro osoby s nějakým zdravotním omezením? Novigrad. Přesně ten je ke všem zmíněným skupinám absolutně přívětivý. 

Rok co rok mě během dvou červencových týdnů nenajdete jinde než v malebném chorvatském městečku Novigrad. Tohle malé město mám prošlapáno skrz na skrz a zůstávám mu věrná už přes deset let. Znám ho jako svoje nejhezčí letní boty, a tak mi dovolte, abych vás tímto skrytým pokladem Jadranu, kde budete rozhodně chtít trávit svou příští dovolenou, s láskou provedla. 

Nejkrásnější chorvatská letoviska, kde je dovolená pravým a nefalšovaným zážitkem

S klidným svědomím si troufám říct, že Novigrad je úžasným místem pro všechny. Ať už jste pár, senioři, nebo rodina s dětmi, vždy si vás získá.

Romantická atmosféra staré části města a nádherné západy slunce nad mořem lákají páry k večerním procházkám po pobřežní promenádě. Senioři ocení klidné prostředí a příjemné kavárny, kde si mohou vychutnat čerstvou kávu a místní speciality.

Takhle vypadá všudypřítomná pohoda.
Zdroj:
Barbora Klímová

Rodiny s dětmi zde najdou bezpečné pláže a množství aktivit, které zabaví malé i velké. Společným jmenovatelem, který si pak snadno omotá každého turistu kolem pomyslného chorvatského prstu, jsou božské venkovní restaurace malého, velkého, levného i luxusnějšího ražení. 

Novigrad však nenabízí jen skvělá místa k pokochání zraku, ale taky praktické výhody. Vstupy do vody jsou například uzpůsobeny vozíčkářům, takže si mořské radovánky mohou užít opravdu všichni. Město nebývá přeplněné, což přispívá k pohodové atmosféře a klidu, který tu panuje. Ceny jsou příznivé, což z něj činí dostupnou destinaci téměř pro každého. A místní obyvatelé jsou vždy ochotní a pohostinní, což vaši návštěvu ještě zpříjemní.

Národní parky Chorvatska: 8 přírodních klenotů, které musíte objevit

Pokud tak plánujete dovolenou v Novigradu, což byste rozhodně měli a dobře to víte už teď, mám pro vás tipy na 10 míst, která byste určitě neměli vynechat

Ve městě si každý najde i drobné detaily, které potěší jeho oči i duši.
Zdroj:
Barbora Klímová

Historické centrum 

Srdce Novigradu tvoří jeho historické centrum, kde se můžete procházet úzkými kamennými uličkami a obdivovat středověké budovy. Zastavte se v místních obchůdcích, kde najdete tradiční suvenýry a řemeslné výrobky. Když posedíte v jedné z mnoha kaváren, můžete si vychutnat specifickou chorvatskou kávu a sledovat místní bzučící život.

Ve dne krásný, v noci tajemný!
Zdroj:
Barbora Klímová

Novigradská pevnost

Tato impozantní stavba se tyčí nad městem a nabízí nádherný výhled na okolí. Pevnost má bohatou historii sahající až do středověku, kdy sloužila jako ochrana proti nájezdům. Procházka kolem pevnosti vám poskytne nejen historický vhled, ale taky úžasné fotografické příležitosti.

Městské muzeum Lapidarium 

Muzeum se nachází v bývalém kostele sv. Agáty a obsahuje fascinující sbírku římských a středověkých kamenných artefaktů. Je to ideální místo pro milovníky historie, kde můžete vidět působivé sochy, náhrobky a další archeologické nálezy.

Jeden z nejvýznamnějších amfiteátrů na světě stojí v chorvatské turistické destinaci

Marina Novigrad 

Přístav je místem, kde můžete zažít atmosféru luxusu a elegance. Sledujte připlouvající jachty a lodě, procházejte se po promenádě a navštivte některou z přilehlých restaurací, kde si můžete vychutnat čerstvé mořské plody a další místní delikatesy.

Romantika zdejšího přístavu vás dostane!
Zdroj:
Barbora Klímová

Aminess Maravea Camping Resort 

Tento resort je ideální pro rodiny, které hledají zábavu a odpočinek. Nabízí širokou škálu aktivit, včetně sportovních i dětských hřišť a vodních atrakcí. Pláže jsou zde bezpečné a čisté, což zaručuje skvělý zážitek pro děti i dospělé.

Aquapark Istralandia 

Jen kousek od Novigradu se nachází jeden z nejlepších vodních parků v Evropě. Aquapark Istralandia nabízí nespočet tobogánů, bazénů a vodních atrakcí, které zabaví celou rodinu. Je to perfektní místo pro den plný zábavy a adrenalinu.

TOP 15 písečných pláží v Chorvatsku: kde najít karibské scenérie a kam se vydat hlavně s dětmi?

Rigo Palác

Tento barokní palác je jednou z nejkrásnějších historických budov v Novigradu. Pochází z 18. století a jeho architektura a interiéry vás ohromí svou elegancí. Palác často hostí různé kulturní akce a výstavy, což z něj činí důležitý kulturní pilíř města.

Plaža Karpinjan

Oblíbená pláž mezi místními i turisty, která nabízí čisté a průzračné moře, ideální pro plavání a šnorchlování. Pláž je dobře vybavená a nabízí stín pod borovicemi, což je ideální pro rodiny s dětmi hledající klid a pohodlí.

Stín? I ten tu najdete!
Zdroj:
Barbora Klímová

Rovensko Park 

Tento krásný park je skvělým místem pro odpočinek a pikniky. Park je plný zeleně, květin a stinných stromů, což z něj činí oázu klidu uprostřed města. Je to taky skvělé místo pro procházky a pozorování ptáků.

Městská tržnice

Navštivte místní tržnici a zažijte pravou chuť Novigradu. Můžete zde najít čerstvé ovoce a zeleninu, ryby a mořské plody, ale taky místní speciality, jako olivový olej, víno a sýry. Tržnice je skvělým místem k setkání s místními obyvateli a ochutnávce autentických chorvatských produktů. Hlídejte si ale čas, protože tato tržnice funguje povětšinou jen dopoledne. 

Do moře je pozvolný vstup, což ocení jak děti, tak senioři a třeba i tělesně postižení.
Zdroj:
Barbora Klímová

Kapesní přehled plusů Novigradu

Po někom, kdo do Novigradu jezdí jako na chalupu, samozřejmě nemůžete chtít, aby se obul do výčtu mínusů. I kdybych snad ale tuto maximální poctivost vytasit chtěla, nenajdu je. Za ty roky jsem na městečku nenašla nic, co by se mi snad nelíbilo. Skromný seznam plusů vám tak do cestovního batůžku přikládám a prověřit je už zůstává na vás

  • Novigrad nabízí krásné pláže, které nikdy nejsou přeplněné. Můžete si tak užít klidné chvíle u moře bez rušivých vlivů.
  • Město se vyznačuje poklidnou atmosférou, ideální pro relaxaci a únik od hektického života.
  • Je zde velmi široká možnost ubytování. Od luxusních hotelů po komfortní kempy. Novigrad zkrátka nabízí širokou škálu ubytování, která vyhoví různým potřebám a rozpočtům.
  • Pláže v Novigradu jsou obvykle vhodné pro rodiny s dětmi, protože moře se postupně hloubí. To umožňuje bezpečné plavání a hraní v mělké vodě i méně zdatným plavcům či dětem.
  • Město se pyšní dobře udržovanými plážovými vstupy, které usnadňují přístup do moře a zajišťují pohodlné a bezpečné koupání.
  • Město disponuje řadou moderních hřišť, která zajišťují zábavu pro děti všech věkových kategorií. Hřiště jsou dobře udržovaná a bezpečná.
  • Místní restaurace se mohou pochlubit přívětivým a ochotným personálem, který vám rád pomůže s výběrem jídel a doporučí místní speciality.
  • Téměř na každé pláži si můžete dopřát venkovní masáže ve vzdušných stanech
  • Za prohlédnutí určitě taky stojí dva místní kostelíky na náměstí a novigradská věž, která vám městečko rozprostře jako na dlani. 
  • Minout nesmíte ani starý hřbitov. Při takové návštěvě pak hledejte hrob kovaného piráta. Je tam. 

Tak co? Potkáme se tam příští léto?

Použité zdroje:

  • istra.hr/en/destinations/novigrad/803
  • coloursofistria.com/en/activities/novigrad-s-old-town
  • istralandia.hr
  • placesofjuma.com/novigrad-croatia-istria
  • vacanceselect.com/cz/camping/chorvatsko/istrie
  • resalta.com/references/novigrad-municipality-croatia
  • istrien-urlaubsparadies.de/destinations/novigrad/novigrad
 
 

Místo

45° 18' 58.968", 13° 33' 47.16"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Barbora Klímová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Chorvatsko na vlastní kůži: k dětem a seniorům přívětivý Novigrad je skrytý poklad na Jadranu