Přejít k hlavnímu obsahu

Dovolená v Chorvatsku může vyjít draho. A kromě pokut hrozí i zadržení řidičského průkazu

Kdo aspoň jednou za život nebyl v Chorvatsku, ten snad ani nemůže být Čech. A pokud se tam chystáte vydat letos, zbystřete!

Zbystřete nejen teď při čtení článku, ale i během samotné cesty do Chorvatska, a hlavně v samotné téhle zemi. Vyplatí se totiž nespouštět oči z tachometru (tedy obrazně!). Na chorvatských silnicích totiž přibydou desítky rychlostních radarů s kamerami.

Kromě toho, že vám změří rychlost, se taky podívají, jestli má posádka zapnuté bezpečnostní pásy nebo jestli řidič nemá v ruce mobil. A k tomu taky dokážou hlídači podle SPZ poznat, jestli máte platnou „technickou“

Nejkrásnější chorvatská letoviska, kde je dovolená pravým a nefalšovaným zážitkem

Výše pokut se moc nezměnila, i tak by ale bolela

Od loňska se údajně výše pokut razantně nezměnila, i tak by ale vaše rebelie mohla znamenat zásah do peněženky, který byste radši zaznamenali u stánku se zmrzlinou nebo v luxusním ubytování.

Nejvyšší pokuty tu atakují (v přepočtu) 50 000 Kč. Takhle vysoké „dárečky“ padají hlavně za řízení pod vlivem drog, za vysokou hladinu alkoholu v krvi nebo za překročení maximální rychlosti. 

Víc detailů? Například za nedání přednosti v jízdě hrozí pokuta kolem 6 000 Kč, jízda na červenou nebo v protisměru může vyjít i na 15 000 Kč a pokuty za parkování začínají zhruba na 1 000 Kč.

O něco přísnější pravidla tu navíc mají řidiči mladší 24 let, které se Chorvati všeobecně snaží vycepovat k tomu, aby za normální považovali řízení za střízlivého stavu a taky dodržování povolené rychlosti. Mladí řidiči mají například nulovou toleranci alkoholu (ostatní mají 0,5 promile). 

TOP 15 písečných pláží v Chorvatsku: kde najít karibské scenérie a kam se vydat hlavně s dětmi?

Cestou může být i dráž (a hůř)

Výší pokut jsou ale proslulí spíš Rakušani, takže si dejte pozor i na cestě přes našeho jižního souseda. Výjimkou nejsou pokuty za překročení rychlosti, které jdou do vyšších tisícovek. A jako bonus vás tu letos nejspíš čeká i kontrola dokladů (kvůli nařízení, které se týká odhalování nelegálních migrantů).

Zadržení řidičáku? Klidně i 8 dní

Pokud jste v Chorvatsku pečení vaření, asi to víte a nepřekvapí vás to. Chorvatská policie je oprávnění zadržet vám řidičský průkaz na 48 hodin (dokud nezaplatíte pokutu nebo o dalších krocích nerozhodne soud), případně až na 8 dní – to v případě, že například jedete vyčerpaní nebo nejste v dobrém zdravotním stavu, nemáte předepsané zdravotnické pomůcky (jako jsou čočky nebo brýle), jedete na motocyklu bez helmy nebo řídíte pod vlivem alkoholu nebo drog.

Co ochutnat v Chorvatsku: mleté maso ve vinném listu nebo guláš s rybami

Tak buďte opatrní! Přejeme šťastnou cestu (ať už kamkoli) a spoustu krásných zážitků.

Použité zdroje:

  • novinky.cz/clanek/ekonomika-autem-k-mori-chorvati-pritvrdili-kontroly-40474206
  • havex.cz/cz/chorvatsko-dopravni-predpisy
  • cebia.cz/novinky/rady-a-tipy/alkohol-za-volantem-na-dovolene-jaka-je-tolerance-v-evrope
 
 

Místo

44° 51' 19.782", 14° 53' 31.9812"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dovolená v Chorvatsku může vyjít draho. A kromě pokut hrozí i zadržení řidičského průkazu