V čem tkví kouzlo japonské kuchyně a které dobroty byste rozhodně měli ochutnat? To všechno u nás tentokrát zjistíte.
Japonci si na dobré jídlo potrpí. Kvalitní suroviny rozhodně musí následovat taky chuťové vyladění, ale i vzhled výsledných pokrmů. Pokud jste v oblasti japonské gastronomie skončili u sushi a rýžového vína, pojďte se s námi podívat, s čím tahle kuchyně typicky pracuje a co byste měli ochutnat.
Když se vypravíte do Japonska nebo budete i u nás chtít poznat kuchyni těchhle mistrů, nejčastěji se setkáte s těmihle surovinami:
Víte, že japonská kuchyně je od roku 2013 zapsána na seznam nehmotného kulturního světového dědictví UNESCO?
Co se stolování týče, panují v Japonsku pravidla, která není radno podceňovat, pokud si nechcete ustřihnout parádní ostudu. Rozhodně by vás nemělo překvapit třeba to, že v podnicích, kde se sedí na tatami, se musíte zout.
S příborem se tu jen tak nesetkáte, pokud tedy půjde o tradiční restauraci. Proto je nejlepší naučit se jíst hůlkami. Na ty rozhodně nic nenapichujte a sousta si nepředávejte z hůlek na hůlky. Hůlkami taky nikdy na nikoho neukazujte.
Ulevit se vám může při konzumaci sushi, to si totiž klidně můžete do úst dávat rukama. Dokonce budete za gurmána, když tak učiníte! A pokud k polévce nedostanete lžíci, máte povoleno ji usrkávat přímo z misky.
A nakonec placení. Většinou hosté v tradičních restauracích platí dohromady a spropitné se nedává. Mohlo by urazit, obsluha by totiž dost možná nevěděla, co si s tím počít.
Ekvádorská kuchyně: menu vévodí morčata i červi
Informační základ už máme, tak se pojďme podívat na konkrétní jídla japonské kuchyně, která stojí za ochutnání.
Tohle jídlo je v japonské kuchyni tradiční a lidové. Velká miska rýže pokrytá plátky masa zapečená s vajíčkem, cibulí a sójovkou, se připravuje na víc způsobů – například s lososem, kuřecím nebo hovězím masem, případně s krevetami.
Gjóza je označení pro knedlíčky (plněné taštičky), které můžou být fritované, smažené, vařené a připravené na páře. Nejčastěji se setkáte s náplní z mletého vepřového masa a ze zelí, neobvyklé ale nejsou ani krevety nebo jen zeleninové provedení.
Tohle gastronomické dobrodružství začíná ve velkém hrnci, v němž probublává směs sójové omáčky, cukru a rýžového vína. V ní si každý uvaří ingredience, na které má zrovna chuť, ať už jde o houby, nudle, maso, nebo třeba tofu.
Kubánská kuchyně není jen smažený banán. Ochutnáte „roztrhané hadry“ nebo sýr s marmeládou?
S touhle dobrotou se setkáte i v pouličních bistrech. Nasolená rýže a náplň, kterou tvoří ovoce ume, maso, ryba nebo krevety, si vás buď naprosto získá, nebo už po ní nesáhnete.
Mezi jídla typická pro japonskou kuchyni patří taky zelná placka připravovaná hlavně z vajec, mouky a bílého zelí. Do základu se ale může přidat i maso a hotové placky se dolaďují omáčkami, jarní cibulkou a vločkami ze sušeného tuňáka.
Kdo v Japonsku neochutná nudle, ten jako by v téhle zemi skoro ani nebyl. Nudlí existuje celá řada druhů, k těm nejznámějším patří soba z pohankové mouky nebo rámen z pšenice. K nudlím jako takovým se přidává vejce, maso, miso pasta, pórek, řasy a další ingredience, které nakonec z pokrmu udělají nebe v puse.
Kuře Vindaloo, Tikka Masala a další indická jídla, která musíte ochutnat
Když na nattó nejste úplně připraveni, může vás nemile zaskočit. Jde totiž o sójové boby, které prošly procesem kvašení. Díky tomu mají typickou konzistenci a taky vůni. Ne každý je proto zvládne. Právě díky fermentaci jde ale o neuvěřitelně zdravý pokrm.
Se sushi je to podobné jako s nudlemi. Pokud se vám při pomyšlení na syrovou rybu nedělá vyloženě nevolno, měli byste ho ochutnat právě tady. Sushi sice obecně vzato nepatří k těm nejtypičtějším zdejším pokrmům, zato je ale rozhodně tím nejznámějším na západě.
Rýže s octem se podává s různými ingrediencemi – s masem, rybou, krevetami a dalšími. Neodmyslitelně k sushi patří sójová omáčka, do které se pokrm namáčí.
Co ochutnat v Chorvatsku: mleté maso ve vinném listu nebo guláš s rybami
A u syrových ingrediencí ještě zůstaneme. Jestli vám nedělá problém jíst syrové maso, ať už kuřecí, hovězí, nebo dokonce koňské, pak může zakusit sashimi. Alternativou jsou ryby a mořské plody. To, z čeho vám sashimi naservírují, se odvíjí hlavně od konkrétní oblasti Japonska, v níž se nacházíte.
Tempura, to jsou kousky prakticky čehokoli obalené v těstíčku z vody, pšeničné mouky a vajíček, smažené na oleji. Můžou to být mořské plody, ryby, ale klidně i zelenina nebo kuřecí maso. Vynikající je v tempuře třeba i banán!
Na závěr pro vás máme bonusový tip pro mlsné jazýčky. Jestli si rádi dopřejete sladkou tečku, může to být typická sladkost wagashi. Je to japonské cukroví s tradicí přetrvávající stovky let, jež má své místo vedle mochi. Podává se hlavně k zelenému čaji a především během slavnostních obřadů. Oslnit má všech pět lidských smyslů.
Základní ingrediencí je pasta z červených fazolí, které se s cukrem a rýžovou moukou rozmixují na pastu. Další nakládání s ní už je velmi variabilní podle zvyklostí, způsobu úpravy i záměru.
Použité zdroje: