Přejít k hlavnímu obsahu

Ochutnejte Španělsko. Malaga Cake je neobyčejná symfonie obyčejných chutí

Město Malaga a její okolí patří snad k těm největším lákadlům v celém Španělsku. A aby toho nebylo málo, právě odsud pochází stejnojmenný dezert.

Malaga Cake je dobrota, kterou každý milovník sladkého určitě ocení. Ve Španělsku si na něm pochutnávají u odpolední kávy stejně tak jako my na věnečku nebo rakvičce. Dobrá zpráva je, že když si tenhle dezert zamilujete, klidně si ho pak můžete připravit i doma a oslnit jím návštěvu (pokud ho nesníte, než přijde). 

Tenhle dortík není žádná novota. Věřte, nebo ne, pochutnávali si na něm už naši předci během první republiky. A chutnal jim i proto, že o jeho výjimečnost se leckdy stará portské víno, které se do něj přidává.

Malaga Cake se připravuje jako dezert s banánem a má podobu střechy, zakusit ho ale můžete i jako klasický dort, ve kterém obvykle vynikají spíš rozinky. Obě možnosti jsou fantastické (a možností jako takových je víc).

Máte radši bílou čokoládu než hořkou? Nebojte se ji použít!
Zdroj:
Shutterstock

Malaga Cake u vás doma. Ten výkon za to stojí

Příprava téhle dobroty není na pět minut, ale výsledek vás jistojistě potěší (pokud místo cukru nepoužijete sůl a tak podobně). 

Co potřebujete: na korpus 4 vejce, šálek cukru, vanilku, půl sklenice mléka a jen o trochu víc mouky, kypřicí prášek (celý), 2 lžíce škrobu a 2 lžíce kakaa; na krém 500 ml mléka, žloutek, šálek mouky, šálek cukru, lžíci škrobu, vanilku a 50 g másla; na polevu 200 ml smetany, lžíci másla, 70 ml mléka a 70 g hořké čokolády; na posypání drcené pistácie (nejsou nutné); na naplnění 7 banánů

Do těsta nebo krému můžete kápnout portské. Tím získá nezaměnitelnou chuť.

Jak na to?

  • Připravte si piškot. Nejdřív si vyšlehejte sníh z bílků a cukru. 
  • V jiné míse umixujte žloutky s vanilkou, mlékem, moukou, práškem do pečiva, kakaem a škrobem.
  • Obě směsi pomalu a opatrně smíchejte dohromady, aby zůstala pěnová konzistence.
  • Dejte těsto do dortové formy vyložené pečicím papírem a nechte ho péct asi 20 minut na 170 °C. 
  • Zatím se pusťte do přípravy krému. Smíchejte mléko, mouku, cukr a žloutek a směs zahřívejte a míchejte, dokud neztmavne. 
  • Jakmile se směs začne vařit, stáhněte ji ze sporáku, přidejte k ní máslo a vanilku a pořádně ji našlehejte mixérem.
  • Pak počkejte, až krém i korpus vychladnou.
  • Korpus nakrájejte tak, aby byl dortík velký jako banán, který do něj dáte.
  • Řezy korpusu potřete vychladlým krémem a položte na ně banány.
  • Připravte si polevu, a jakmile vychladne, přelijte jí dezerty.
  • Zasypte je nadrcenými pistáciemi.
  • Hotové dortíky nechte vychladnou v lednici aspoň 40 minut a pak servírujte.

Dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

 
 

Místo

36° 43' 16.59", -4° 25' 17.0364"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Ochutnejte Španělsko. Malaga Cake je neobyčejná symfonie obyčejných chutí