Přejít k hlavnímu obsahu

Pastel de nata: křehká portugalská dobrota s krémovým překvapením vznikla kvůli přebytkům žloutků

Kdo někdy byl v Portugalsku nebo třeba na Madeiře, toho tahle laskomina jistě neminula. A to je jedině dobře!

Pro všechny ostatní tu nejdřív máme krátké představení. A pak samozřejmě recept, protože se může snadno stát, že jakmile někde pastel de nata ochutnáte, budete si chtít tenhle zážitek zopakovat.

Kde se vzaly křupavé košíčky s lahodným krémem? 

S touhle laskominou jsem se poprvé setkala právě na čím dál populárnějším portugalském ostrově – na Madeiře. Nutně jsem potřebovala kávu, a když jsem ve vitrínce viděla tenhle tajemný košíček, neodolala jsem. 

Od té doby už nějaký ten pátek uběhl a pastel de nata čas od času při nějaké akci zahlédnu i v jednom nejmenovaném obchodním řetězci. Úplně nejlíp tenhle dezertík chutná na dovolené v autentickém prostředí, ale lepší než přinést si ho z obchodu je upéct si ho poctivě doma. Chce to jen trošku šikovnosti.

Pastel de nata nejsou žádnou gastronomickou novinkou, jejich historie sahá až do 18. století, kdy se začaly péct v Belémě (jedna z lisabonských čtvrtí). Proto se můžete setkat i s názvem pastéis de Belém.   

Sýr na sladko? Kanafeh vás po třetím soustu dostane

Právě během 18. století první laskominy tohohle druhu stvořili mniši v belémském klášteře Jeronimos. Tehdy se totiž hodně používaly vaječné bílky ke škrobení oděvů. Takže zůstávaly nevyužité žloutky. Jenže takové plýtvání bylo naprosto nepřijatelné, takže se z nich různě peklo.

Jedním ze způsobů, jak je využít, se stal lahodný krém, který posloužil jako náplň do těsta. A tak vznikla dobrota, která k Portugalsku patří tak neodmyslitelně jako třeba portské víno.

Pastel de nata není ničím výjimečným v pevninském Portugalsku nebo na Madeiře, ale ani v jeho bývalých koloniích, mezi něž patří třeba Macao, nebo v portugalských komunitách napříč planetou – například ve Spojených státech, v Brazílii, Kanadě nebo Austrálii.

Pastel de nata ochutnáte nejen na pevnině, ale třeba i Macau nebo v portugalských komunitách ve světě.
Zdroj:
Shutterstock

Ochutnejte Španělsko. Malaga Cake je neobyčejná symfonie obyčejných chutí

Pastel de nata: recept, který musíte zkusit

Pastel de nata není na přípravu nic extra složitého, chce to jen trošku šikovnosti. Pak ovšem můžete oslnit nejen vlastní chuťové buňky, ale třeba i jakoukoli návštěvu při jakékoli příležitosti. 

Co potřebujete: 500 g listového těsta, 25 g hladké mouky, 145 g cukru, 4 žloutky, vejce, 300 ml plnotučného mléka, ½ lžičky vanilkového aroma, kůry ze ¼ citrónu, trošku skořice na posypání a kousek másla na vymazání

Jak na to?

  • Těsto si rozválejte na obdélník nebo rozviňte to, které už se rozválet nemusí. Ideální rozměr je 45 x 30 cm.
  • Srolujte těsto do válečku (delší stranou), seřízněte a zarovnejte oba konce a pak těsto nakrájejte na 12 stejných kousků.
  • Rozpusťte máslo a vymažte jím formu na muffiny. Těsto do nich postupně vyskládejte řezem nahoru, aby vznikly košíčky.
  • Formu s těstem dejte do lednice a připravte si krém.
  • V míse smíchejte cukr a mouku, ve druhé míse vyšlehejte žloutky s celým vajíčkem.
  • Do hrnce vlijte mléko, přidejte k němu citrónovou kůru a vanilku. Poctivě promíchejte a přiveďte směs k varu.
  • Jakmile začne bublat, stáhněte hrnec z plamene a sceďte směs, aby v ní nezůstala citrónová kůra.
  • Polovinu tekuté směsi přilijte do mísy se sypkou směsí a dohromady je pořádně smíchejte. Jakmile vznikne jednolitá hmota, přidejte druhou polovinu tekuté směsi a znovu poctivě zamíchejte.
  • Potom 4–5 lžic tekuté směsi přidejte k vaječné směsi a nepřestávejte míchat.
  • Vaječnou směs pak naopak vlijte do té mléčné a pořád míchejte. Míchejte, dokud nevznikne hladká směs všeho.
  • Pěnu, která vznikne na povrchu, lžíci opatrně odeberte a vzniklou náplň nechte vychladnout.
  • Jakmile bude náplň vychladlá, nadávkujte ji do košíčků asi 0,5 cm pod jejich okraj.
  • Rozehřejte si troubu na 250 °C a košíčky pečte 10–15 minut. Jakmile se začnou tvořit hnědé nebo černé skvrny, hned košíčky z trouby vytáhněte.
  • Nechte košíčky ve formě trochu vychladnout a pak je ideálně dejte na mřížku.
  • Nakonec jejich vršky posypte skořicí. Hotovo!

Chcete-li si tuhle lahůdku připravit ještě o něco poctivěji, dejte si práci s domácím listovým těstem. Povýšíte tak pastel de nata na hotové nebe v puse!

Použité zdroje:

  • santanata.com/history
  • forbes.cz/pasteis-de-nata-bozske-kolacky-se-zloutkovym-kremem-v-lisabonu-se-na-ne-stoji-fronty-a-vy-si-je-ted-muzete-upect-doma
  • cs.wikipedia.org/wiki/Pastel_de_nata
 
 

Místo

38° 43' 20.1072", -9° 8' 21.6132"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Pastel de nata: křehká portugalská dobrota s krémovým překvapením vznikla kvůli přebytkům žloutků