Kdo někdy byl v Portugalsku nebo třeba na Madeiře, toho tahle laskomina jistě neminula. A to je jedině dobře!
Pro všechny ostatní tu nejdřív máme krátké představení. A pak samozřejmě recept, protože se může snadno stát, že jakmile někde pastel de nata ochutnáte, budete si chtít tenhle zážitek zopakovat.
S touhle laskominou jsem se poprvé setkala právě na čím dál populárnějším portugalském ostrově – na Madeiře. Nutně jsem potřebovala kávu, a když jsem ve vitrínce viděla tenhle tajemný košíček, neodolala jsem.
Od té doby už nějaký ten pátek uběhl a pastel de nata čas od času při nějaké akci zahlédnu i v jednom nejmenovaném obchodním řetězci. Úplně nejlíp tenhle dezertík chutná na dovolené v autentickém prostředí, ale lepší než přinést si ho z obchodu je upéct si ho poctivě doma. Chce to jen trošku šikovnosti.
Pastel de nata nejsou žádnou gastronomickou novinkou, jejich historie sahá až do 18. století, kdy se začaly péct v Belémě (jedna z lisabonských čtvrtí). Proto se můžete setkat i s názvem pastéis de Belém.
Sýr na sladko? Kanafeh vás po třetím soustu dostane
Právě během 18. století první laskominy tohohle druhu stvořili mniši v belémském klášteře Jeronimos. Tehdy se totiž hodně používaly vaječné bílky ke škrobení oděvů. Takže zůstávaly nevyužité žloutky. Jenže takové plýtvání bylo naprosto nepřijatelné, takže se z nich různě peklo.
Jedním ze způsobů, jak je využít, se stal lahodný krém, který posloužil jako náplň do těsta. A tak vznikla dobrota, která k Portugalsku patří tak neodmyslitelně jako třeba portské víno.
Pastel de nata není ničím výjimečným v pevninském Portugalsku nebo na Madeiře, ale ani v jeho bývalých koloniích, mezi něž patří třeba Macao, nebo v portugalských komunitách napříč planetou – například ve Spojených státech, v Brazílii, Kanadě nebo Austrálii.
Ochutnejte Španělsko. Malaga Cake je neobyčejná symfonie obyčejných chutí
Pastel de nata není na přípravu nic extra složitého, chce to jen trošku šikovnosti. Pak ovšem můžete oslnit nejen vlastní chuťové buňky, ale třeba i jakoukoli návštěvu při jakékoli příležitosti.
Co potřebujete: 500 g listového těsta, 25 g hladké mouky, 145 g cukru, 4 žloutky, vejce, 300 ml plnotučného mléka, ½ lžičky vanilkového aroma, kůry ze ¼ citrónu, trošku skořice na posypání a kousek másla na vymazání
Jak na to?
Chcete-li si tuhle lahůdku připravit ještě o něco poctivěji, dejte si práci s domácím listovým těstem. Povýšíte tak pastel de nata na hotové nebe v puse!
Použité zdroje: