Přejít k hlavnímu obsahu

Vláda vyhostila násilnické uprchlíky. Na cestu je vybavila „kapesným“ ve výši 1 000 eur. Je tohle fér?

Médii v posledních dnech rezonuje zpráva o tom, že německá vláda vyhostila necelou třicítku Afghánců, kterým na cestu přispěla 1 000 eur. 

Jak je to s touhle informací doopravdy a proč vláda kanceláře Olafa Scholze k tomuto kroku přistoupila? Odpovědi jsou více než podivné...

Průlom v azylové politice

Německo bylo dlouhé roky otevřené poměrně volné migrační politice. Původně dobrý záměr se bohužel v průběhu let ukázal jako špatně promyšlený tah. Násilí a vysoká kriminalita jsou u našich německých sousedů denním chlebem.

Průlom v azylové politice byl proto nevyhnutelný a bylo jenom otázkou času, kdy k podobnému kroku země přistoupí. Německo tak kromě jiných opatření vůbec poprvé od srpna 2021 provedlo deportaci afghánských státních občanů do země jejich původu.

Konkrétně šlo o necelou třicítku afgánských uprchlíků, kteří se ovšem během svého pobytu v Německu stali pachateli trestných činů. Proto byli v minulých dnech vyhoštěni zpátky do vlasti. Na cestu ovšem dostali poměrně štědré „kapesné“ ve výši 1 000 eur.

Muzeum džihádu v Herátu vystavuje Sověty ubité lopatami

Kapesné pro násilníky a vrahy

Podle deníku Bild přišel návrh na vyplacení „kapesného“ ve výši 1 000 eur od ministryně vnitra Nancy Faeserové, kterou v jejím rozhodnutí podpořili nejen vládní koaliční partneři, ale také jednotlivé zemské vlády, respektive zemská ministerstva vnitra.

Zmíněný obnos (cca 25 000 Kč) byl vyplacený pachatelům vražd, znásilnění, loupeží, ublížení na zdraví a dalších závažných trestných činností. Důvodem, proč k tomuto kroku německá vláda přistoupila, byla údajně záruka toho, že zločinci nebudou podávat žaloby a vyplacení jednorázové částky bude prý mnohem levnější než jejich další setrvání v Německu. Zda byl tento krok dobrým tahem, se pravděpodobně ukáže až s odstupem času. 

Nové opatření z dílny Evropské unie: Za vstup do Schengenu budou cestující platit

Mohlo by vás zajímat: Pokud bychom se blíže podívali na to, že průměrný plat v Afghánistánu se v loňském roce pohyboval kolem 170 eur měsíčně, pak zjistíme, že zmíněných 1 000 eur odpovídá přibližně šestinásobku tohoto platu.

Použité zdroje:

  • bild.de/adblockwall.html
  • spiegel.de/politik/deutschland/flug-nach-kabul-gestartet-deutschland-schiebt-afghanische-straftaeter-in-ihr-heimatland-ab-a-f01c0bb1-b5a8-41cd-977d-098a0c165ca6
 
 

Místo

51° 17' 49.1244", 9° 49' 28.2846"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vláda vyhostila násilnické uprchlíky. Na cestu je vybavila „kapesným“ ve výši 1 000 eur. Je tohle fér?