Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Dominikánské Švýcarsko

Bílé pláže, průzračné moře a kokosové palmy jsou tradičním symbolem Dominikánské republiky. Málokdo už ale ví, že i v této tropické zemi mohou teploty klesat k nule, že zde nejvyšší vrchol Karibiku – třítisícová hora Pico Duarte a dokonce i jeden z nejvyšších karibských vodopádů. Řeč je o tzv. Dominikánském Švýcarsku, kam vás zavedeme v následujícím článku.

Pohoří Cordillera Central (Centrální pohoří) leží ve vnitrozemí Dominikánské republiky a od hlavního města Santo Dominga je vzdálené přibližně 140 km. Výchozím bodem na výlety do hor jsou města Jarabacoa a Constanza. Z metropole sem pohodlně dojedete autem, nebo autobusem společnosti Caribe Tours přibližně za 2,5 hodiny.

Okolí města Constanza připomíná alpskou krajinu, noční teploty tady od prosince do března klesají k nule a výjimkou posledních let nebyla ani lehká sněhová pokrývka, proto se tomuto regionu jinak říká Dominikánské Švýcarsko.

Jarabacoa - jako ve Švýcarsku, že?
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

Venkovské kouzlo a celoroční jarní teploty jsou hlavními důvody, proč si tuto oblast oblíbili nejen turisté, ale i Dominikánci, kteří si zde nechávají stavět prázdninové domy.

Treky k vodopádům

Na území Cordillera Central se rozkládá několik národních parků. Vypravit se můžete na výlet kaňonem k vodopádu Aguas Blancas, který je součástí národního parku Juan Bautista Perez Rancier. Vodopád je od města Constanza vzdálený přibližně 10 km a svou výškou 83 metrů je považovaný za jeden z nejvyšších v Karibiku. Pohled na hřmící vodní stěnu je fascinující a azurová laguna pod kaskádou přímo vybízí k osvěžující koupeli.

Přibližně dvacet minut jízdy od města Jarabacoa pak leží rezervace Salto de Jimenoa. Trek k vodopádu vede džunglí přes několik visacích mostů s výhledem na okolní hory a řeku Yaque del Norte.

Krásy všech druhů aneb Jarabacoa, vodopád Aguas Blancas a La Ballena.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

Nejvyšší hora Karibiku

Hlavním lákadlem pohoří Cordillera Central je národní park Armando Bermúdez, na jehož území leží Pico Duarte (výhled z něj vidíte na titulní fotografii článku) nejvyšší vrchol Karibiku (3 087 m n.m.). Výšlap na vrchol trvá dva až čtyři dny a lze podniknout jen za doprovodu průvodce. Nejpopulárnější je dvoudenní tůra z Jarabacoa přes Manabao, La Cienaga, Los Tablones, Compartición až do Valle de Lilís a odtud pak Pico Duarte. Cestou postupně projdete z pásma tropického lesa přes listnatý, borovicový až po les mlžný. Zahlédnout přitom můžete papoušky, datly, sokoly Guaraguao, nebo hutie.

Organizované výšlapy na Pico Duarte pořádá celá řada místních cestovních agentur. Zajistí vám transfery, povinná vstupní povolení, profesionálního průvodce a přenos bagáže. Cena treku se odvíjí od velikosti skupiny a délky výšlapu a přibližně se pohybuje od 100 USD na osobu.

Cesta na nejvyšší vrchol Karibiku je velmi dobře značená.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

Los Piramides a Piedra Letrada

Monument „Los Piramides“ (pyramidy) leží u La Nevera v národním parku Valle Nuevo v nadmořské výšce 2 300 metrů. Autory stavby jsou španělští umělci z Constanzy a San Jose de Ocoa, kteří tak chtěli poděkovat za dokončení silnice mezi městy San Jose de Ocoa - Constanza v roce 1958. V blízkosti pyramidy leží kemp, který spravuje Ministerstvo životního prostředí Dominikánské republiky.

Asi 18 km od města Constanza se v nadmořské výšce 1635 metrů nachází „La Piedra Letrada“ (kámen mudrců). Skála pokrytá petroglyfy sloužila kdysi jako indiánská svatyně kmene Taíno, který ostrov obýval před příjezdem Kryštofa Kolumba.

Okolí šedesátitisícového města Constanza je překrásné.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

Ráj sportovních aktivit

Centrální pohoří je rájem pro vyznavače pěší turistiky, cyklistiky, paraglidingu, nebo projížděk na koních.

V horách pramení celkem dvanáct řek, které Dominikánskou republiku zásobují 90 % čisté vody a turistům nabízejí spoustu možností sportovního vyžití. Mezi oblíbené aktivity patří rafting, sjezd na kánoi a na pneumatice, nebo slaňování. Výborné podmínky pro rafting nabízí řeka Yaque del Norte. Přestože má mnoho Dominikánců respekt z moře, rádi jezdí na pikniky k lagunám u horských řek, kde je mělká voda a kde mohou v klidu odpočívat.

Na řece Yaque del Norte je rafting hodně populární.
Zdroj: Ministerstvo cestovního ruchu Dominikánské republiky (MITUR)

Pokud vyhledáváte adrenalinové zážitky, vyzkoušejte jízdu v rychlých buginách, nebo lety na ziplines. Jedná se o systém lanových drah umístěných v korunách stromů ve výšce několika desítek metrů nad zemí. Ziplining můžete praktikovat také v nejznámějším dominikánském letovisku Punta Cana, na poloostrově Samaná, na severu v blízkosti Playa Dorada a na jihozápadním pobřeží v regionu Barahona.

 
 

Místo

19° 6' 24.4584", -70° 37' 4.476"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Mgr. Simona Juránková - ACCKA.cz

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dominikánské Švýcarsko