Přejít k hlavnímu obsahu

Dvě ženy z Jižní Afriky se vydaly na Antarktidu zkoumat udržitelnost

Dvě ženy z Jižní Afriky se staly součástí skupiny, která vyrazila po moři na Antarktidu provádět důležitý výzkum udržitelnosti. 

Tato skupina žen je složena z odbornic v oblasti STEMM (věda, technologie, inženýrství, matematika a medicína) a jejich cílem je studovat dopady klimatických změn na křehký ekosystém Antarktidy v naději, že domů dovezou cenné poznatky o možnosti zavádění udržitelných postupů po celém světě.

Co jsou ale tyto Jihoafričanky, které se na výpravu vydávají, zač a co taková cesta obnáší? Na to se podíváme v tomto článku! 

Kdo se v roce 2023 vydal na cestu do Antarktidy?

Cesta do Antarktidy v roce 2023 čítala 188 žen a mezi nimi byly i dvě Jihoafričanky.

Gina Ziervogelová a Nirvani Dhevcharranová.

Gina Ziervogelová je profesorkou na Univerzitě v Kapském Městě, kde přednáší environmentální a geografické vědy. Změnou klimatu se zabývá již 20 let a v současné době se zaměřuje především na sucho a řízení vodních zdrojů v Jihoafrické republice (konkrétně v Kapském Městě), o čemž jako spoluautorka napsala knihu. Také pracovala na Národním rámci pro hodnocení klimatických rizik a zranitelností a v Mezivládním panelu pro změnu klimatu.

Nirvani Dhevcharranová je zkušená IT manažerka a ředitelka bez výkonných pravomocí, která poslední čtyři roky pracuje ve společnosti The Foschini Group, kde vede týmy HR, servisních oddělení a finančních systémů. Současně je i členkou správní rady Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls a ředitelkou bez výkonných pravomocí neziskové organizace Western Cape Blood Service. Díky bakalářskému a magisterskému titulu v oboru informatiky je schopná analyzovat, jak by se dala pomocí technologií podpořit udržitelnost nejen na Antarktidě, ale i ve světě. 

Co je to Homeward Bound?

Obě ženy pozvala globální iniciativa Homeward Bound zaměřená na leadership, která sídlí v Austrálii a jejímž cílem je při expedicích do Antarktidy prosadit ženy z celého světa do těch nejdůležitějších rozhodovacích pozic.

Zaměřuje se na posílení postavení žen, protože ženy jsou v celosvětovém měřítku ve vedoucích a řídících funkcích stále zastoupeny nedostatečně. Přestože nejen v ČR, ale i v celosvětovém měřítku vystuduje vysokou školu 60 % žen, vedoucí funkce zastává méně než 20 % nich!

Cílem zmíněných expedic do Antarktidy je nejen dokončit zásadní výzkum, co sedmý kontinent zažívá v otázce změny klimatu (polární oblasti zažívají klimatické změny jako první, takže studium Antarktidy je obvykle dobrým ukazatelem toho, čemu může čelit celá zeměkoule), ale také posílit vůdčí schopnosti žen. 

Historie projektu Homeward Bound

V rámci projektu Homeward Bound se na Antarktidu vydaly a výzkum dokončily již čtyři kohorty. Pátá a šestá kohorta (jejichž součástí jsou Ziervogelová a Dhevcharranová) vycestovaly ve stejnou dobu, v listopadu 2023, sedmá a osmá kohorta pak odletí v sezóně 2024/5. Naše sousední Slovensko má v projektu Homeward Bound svoji zástupkyni Michaelu Musilovou.

Byť si Homeward Bound klade za cíl být společností zaměřenou na ženy, která posiluje jejich postavení, v minulosti se nevyvarovala určitým kontroverzím. Eve Andrewsová zmínila, že po zahajovací platbě se společnost „ocitla ve zrádných vodách“, kdy došlo k „několika případům sexuálního obtěžování a šikany“.

Tomuto chování, které bohužel bývá v odvětvích STEMM poměrně běžné, se tento výzkumný tým složený výhradně z žen snažil vyhnout. Kritici poukazovali na to, že chování je v těchto oborech nejspíš dost zakořeněné, ale skutečnost, že se pokračovalo v dalších čtyřech plavbách a další čtyři jsou naplánovány, snad naznačuje, že se s problémem podařilo rychle „zatočit“. V článku v časopise Grist z roku 2018 se uvádí, že „většina žen, se kterými jsem mluvila, se podílela na snahách o reformu programu, aby byl pro příští plavbu bezpečnější a lepší“. 

Jak byla cesta naplánována?

Zpočátku loď vyplula z Ushuaie dole v Argentině a plavila se na jih směrem ke kontinentu Antarktidy.

Překonala Drakeův průliv a vydala se na Antarktický poloostrov, kde se zastavila na argentinské základně Esperanza. Tam celoročně žije asi 60 vědců. I když se jedná o odlehlou základnu, nese určité známky normálního života, včetně kasina (což musí být nepochybně jedno z nejprapodivnějších míst na světe, kde si člověk může zahrát blackjack!) a restaurací. Následně se výprava vydala na výzkum do dalších částí Antarktidy.

Při předchozích výpravách byly studovány fluorescenční zelené řasy, které se překvapivě vyskytují v Antarktidě, a obrovské ledovce, které se tyčí nejen nad hladinou moře, ale sahají i spoustu metrů dolů. Dále probíhal výzkum chování tučňáků a dalších antarktických zvířat, u kterých se hodnotilo, jak na ně působí klimatické změny.

Pár myšlenek na závěr

Homeward Bound nabízí ženám v oboru STEMM neocenitelné zkušenosti z výzkumu. Zatímco ve světě STEMM historicky převažují muži, Homeward Bound se to snaží změnit – byť se v minulosti objevily určité kontroverze. Zdá se ale, že se expedice s těmito problémy během své první cesty vypořádala a pracuje na tom, aby se prostředí STEMM stalo pro ženy produktivním a bezpečným a připojení dvou Jihoafričanek k výzkumné cestě v listopadu 2023 je rozhodně dobrým signálem.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Dvě ženy z Jižní Afriky se vydaly na Antarktidu zkoumat udržitelnost