Přejít k hlavnímu obsahu

Jóga pro ženy: Udržování zdraví a pohody v každém věku

Jóga není jen cvičení, jde o životní styl. A nutno dodat, že o velice zdravý životní styl. Proč je jóga skvělá pro ženy v každém věku? Udržíte si pevné zdraví a duševní pohodu. V článku vám prozradíme více.

Pravidelný pohyb potřebuje každý

Začněme trochu obecněji. Pro udržení zdravého těla je nutné jej přiměřeně zatěžovat. Co to konkrétně znamená? Měli byste mu dopřávat pravidelný rekreační pohyb, zaměstnávat byste měli i mozek, ať už jde o paměť, nebo například logické myšlení. Tělo také potřebuje přiměřené množství zdravé stravy a s mírou byste měli nakládat s nezdravými potravinami a návykovými látkami.

Jóga vám pomůže s pohybovou a duševní stránkou pevného zdraví. Tělu totiž škodí nedostatek pohybu, ale i pohyb příliš intenzivní. Výhodou jógy je, že dokáže velice citlivě testovat vaše limity a postupně je posouvat. Jde o cvičení, které lze na míru přizpůsobit každému. Existují jednoduché základní cviky pro nováčky, i extrémně náročné polohy pro nejzkušenější.

Udržíte si sílu ve svalech

Pohyb je nezbytný k tomu, aby vám tělo dokázalo spolehlivě sloužit po celý život.

Jóga dokáže rovnoměrně zatížit celé tělo. Jde sice o cvičení pouze s vlastní vahou, to však rozhodně neznamená, že by jóga byla jednoduchá. Naopak zkušení jogíni patří k těm nejsilnějším osobám, které můžete potkat. Velikost svalů se totiž nerovná síla. Důležité je, že jde o komplexní cviky, které zatíží celé tělo, nikoli pouze jeden izolovaný sval. A tak jde o sílu, kterou budete moci prakticky využít v každodenním životě. Své tělo se zkrátka naučíte ovládat.

Kromě pohybu jako takového vám může jóga posloužit jako prevence rozvoje některých onemocnění nebo ke zmírnění některých obtíží. Můžete tak například posílit pánevní dno a v pokročilém věku odložit dámské inkontinenční kalhotky. Nechtěné úniky moči vás tak ve stáří trápit nebudou.

Nezapomínejte na ohebnost

Velký důraz klade jóga na flexibilitu, která je v mnoha sportech zcela opomíjená. Ohebnost je přitom stejně důležitá jako síla. Při józe důkladně protáhnete ztuhlé svaly a šlachy, uvolníte klouby. Při dlouhodobé rutině zjistíte, že jste mnohem ohebnější a tělo vám dovolí věci, které dříve odmítalo.

Jóga myslí i na duševní zdraví

Sportovní činnost je sice uvolňující, ale jde spíše o sekundární benefit většiny sportů. Jóga ale myslí na duši primárně. A tak je zcela běžnou součástí jógových cvičení také relaxace a uvolnění. Zatímco na skupinových lekcích půjde o pět nebo deset minut, v domácích podmínkách se můžete relaxaci a meditaci oddávat po několik desítek minut. I zdravá duše je totiž pro celkovou pohodu nezbytná. 

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jóga pro ženy: Udržování zdraví a pohody v každém věku