Přejít k hlavnímu obsahu

Poklady Saského Švýcarska: skalní most i vězení pro nezletilé

Nedávno jsme vydali článek o místech, která byste měli navštívit, vydáte-li se do Národního parku České Švýcarsko. Teď bychom na něj rádi navázali plynulým překročením česko-německé hranice.

K nejkrásnějším místům v Českém Švýcarsku bezpochyby patří Pravčická brána, skalní hrad Šaunštejn známý také jako Loupežnický hrádek, soutěsky na řece Kamenici nebo Dolský mlýn. I Saské Švýcarsko má takové svoje poklady. Podívejme se na pět největších z nich.

Pevnost Königstein

A začněme hned pořádnou peckou. Pevnost Königstein stojící nad stejnojmenným městečkem na břehu Labe nemá o své obdivovatele nouzi. Jde o pevnostní komplex o více než 50 budovách, rozkládající se na ploše 9,5 hektaru.

Jeho historie sahá až do 12. století a jeho funkce se s postupem času měnila. Šlo o místo sloužící ke kontrole okolí, bylo zde vojenské sídlo kurfiřtů a vévodů, vězení, nacházel se zde lazaret, později středisko pro převýchovu mládeže odsouzené za trestné činy… A od roku 1955 je místo zpřístupněno veřejnosti jako historicky význačné.

Königstein dronem
Königstein vás svou velikostí a mohutností dostane.
Zdroj:
Shutterstock

K nejzajímavějším místům komplexu patří Klenotnice, Stará zbrojnice, Magdalenin hrad nebo Studniční dům, v němž se nachází nejhlubší studna v Sasku (152,5 m). Během adventu se tu konají okouzlující vánoční trhy.

Bastei

Dalším zaslouženě populárním místem v Saském Švýcarsku je Bastei. Ze zdejšího mostu ve výšce 305 m n. m., jenž spojuje několik skalních útvarů, můžete pozorovat údolí Labe, hrad Neurathen nebo skalní město. Tento most je prvním turistickým mostem v Evropě, je 76 metrů dlouhý a překonává Kuní jámu, přičemž spojuje právě hrad Neurathen a Bastei. Slouží už od roku 1851. Ať už se sem vydáte v kterémkoli ročním období, o pohádkové scenérie tady nebude nouze.

Bastei
Bastei je jedním z TOP lákadel Saského Švýcarska.
Zdroj:
Shutterstock

Bastei najdete nedaleko německé Pirny, poblíž německého městečka Rathen. Cedule napovídající cestu k této atrakci vás nenechají dlouho tápat v neznámu.

Schrammsteine

Saské Švýcarsko je plné roztodivných skalních útvarů i celých městeček. Jedním příkladem za všechny může být skalní město Schrammsteine neboli Šrámové kameny. Právem se řadí mezi ta nejoblíbenější místa v oblasti, a to nejen mezi turisty, ale i mezi lezci, kteří útvary zdolávají jištěni lanem a skobami.

Pískovcový masiv vznikl zvětráváním a členěním, mezi nimiž dnes vede nejedna značená cestička. Po cestách se můžete procházet dle libosti, upozorňujeme však, že se tu setkáte se žebříky a schůdky. Části cest jsou jištěny lanem. Jestliže se odhodláte na vrchol Schrammsteine, naskytne se vám nezapomenutelný výhled po okolí. To všechno necelých 7 km od hraničního přechodu Hřensko–Schmilka.

Schrammsteine
Toužíte po krásné túře skalami? Tady se vám bude líbit!
Zdroj:
Shutterstock

Kurort Rathen

Až budete fascinováni zdejší přírodou hledat klidné místo na svačinku nebo na oběd, vypravte se do obce Kurort Rathen. Jde o nejznámější lázeňské městečko v oblasti Saského Švýcarska a Labských pískovců. Turisté ho milují už od roku 1837, kdy sem poprvé připlul parník Královna Marie.

Kurort Rathen
Malebná obec u Labe rozhodně stojí za návštěvu.
Zdroj:
mi_viri / Shutterstock

Na malebném náměstí najdete několik hospůdek, kam stojí za to skočit na dobrý oběd. Tady i na nábřeží budete mít příležitost pořídit nějaký ten suvenýr sobě nebo svým blízkým. Pokud zatoužíte ještě po troše objevování, neváhejte a vypravte se ke skalnímu divadlu Felsenbühne, které pojme až dva tisíce diváků a v němž se pravidelně od května do října hraje. A když se ve městečku zdržíte do setmění, uvidíte i nasvícený vodotrysk doprovázený hudbou.

Stolpen

Už jste někdy navštívili hrad, v jehož hradní věži byl někdo držen po neuvěřitelných 49 let? Právě tento fakt proslavil hrad Stolpen. Onou nešťastnicí byla milenka saského krále Augusta II. Silného, hraběnka von Consel. Kolem její osoby se tu točí skoro všechno – najdete tu místo, kde ji drželi, i hrob v hradní kapli.

V původních pískovcových sklepeních je možné zhlédnout expozici Sklo a kámen zaměřenou na tradiční řemeslo sklářů a kameníků. Hrad je známý i hradním divadlem a obřadní síní. Pro všechny mlsné a hladové je zde i unikátní zahradní restaurace s nezaměnitelnou atmosférou – na místě dříve skutečně bývala kuchyně a jídelní sál.

hrad Stolpen
Některé střípky z historie hradu Stolpen jsou poměrně děsivé...
Zdroj:
Sergey Kohl / Shutterstock

Hrad Stolpen se nachází asi 17 km severovýchodně od Pirny a 27 km východně od Drážďan.

Teď už víte, kam vyrazit, tak neváhejte!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

 
 

Místo

50° 55' 8.6052", 14° 3' 26.2548"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Poklady Saského Švýcarska: skalní most i vězení pro nezletilé