Přejít k hlavnímu obsahu

Fantastická Sevilla: co vidět, kudy se projít a kde se dají prosedět hodiny

Hlavní město Andalusie a zároveň čtvrté největší španělské město stojí za návštěvu, i kdybyste měli v itineráři jen a jen to. 

Je jedno, jestli milujete návštěvy měst, se do nich vydáváte jen tak z principu, protože už „někde“ jste. Sevilla vás ohromí, ať už patříte do jedné, nebo druhé skupiny. Tohle město s asi 680 tisíci obyvatel je nabité zajímavostmi, úchvatnými místy, kulturou a pyšní se i bohatou a pestrou historií. Díky řece Guadalquivir má taky spojení s mořem, což mu přidává na strategickém významu i zajímavosti.

6 věcí, které vás nejspíš překvapí na životě ve Španělsku

Sevilla a její historie v kostce

Kdybychom chtěli dějiny Sevilly rozebrat krůček po krůčku, vydalo by to na pořádnou knihu. To nejdůležitější se ale sluší a patří zmínit. Například:

  • První zmínka o městě je z 9. stol. př. n. l. Později se tu „mihli“ Féničané a Kartaginci, díky nimž se tu rozvinul obchod.
  • V roce 206 př. n. l. se v téhle oblasti usadili Římané. V té době vznikla Italica, významné sídlo, jehož pozůstatky můžeme i v současnosti spatřit asi 9 kilometrů severozápadně od Sevilly (což je mimochodem tip na výlet). Šlo o první římskou osadu na území dnešního Španělska, narodili se v ní tři římští císaři a především bylo založeno během druhé punské války pro italské veterány.
  • Od 5. století si oblast podmaňovali Vizigóti a nechali ji pustnout. Včetně Sevilly. 
  • V roce 712 se Sevilla dostala do rukou muslimů (stál za tím muslimský náčelník Musa ibn Nusair). S koncem 11. století přicházejí Almorávidé a nastává období rozkvětu.
  • V roce 1248 byla Sevilla dobyta při reconquistě, a to jako jedno z prvních španělských měst. V roce 1492 reconquista končila a houfně odsud byli vyháněni židé a Maurové.
  • Když Kolumbus v roce 1492 objevil Ameriku, stala se Sevilla jediným španělským městem, odkud mohly na nově objevený kontinent vyplouvat lodě a zároveň jen sem se mohly z Ameriky dovážet suroviny.
  • Na začátku 16. století vznikla dneska už světoznámá katedrála, univerzita a Indický archiv.
  • V roce 1649 postihla Sevillu epidemie moru a zabila skoro polovinu jejího obyvatelstva (tedy asi 60 tisíc osob). Od té doby město ztrácelo na významu a takřka upadalo v zapomnění.
  • Teprve na konci 20. let 20. století se znovu dostává na pomyslný červený koberec – koná se tu Ibero-americká světová výstava (1929).
  • V 90. letech 20. století se tu konalo i Expo 92, a to při 500. výročí objevení Ameriky.

Místa, která musíte v Seville navštívit

Tedy… Nemusíte je navštívit. Ale měli byste, abyste si z tohohle báječného města odvezli ty nejlepší dojmy. Tady je desítka těch nejvýznamnějších a nejkrásnějších.

Katedrála v Seville (Catedral de Santa María de la Sede)

Tam, kde kdysi stávala mešita, stojí od 15. století nádherná katedrála, která vás okouzlí na první dobrou. Jde totiž o největší gotickou katedrálu na světě (a 4. největší kostel na světě), navíc se k ní váže hned několik zajímavostí. Například to, že dnešní zvonice je původně minaret (zvaný Giralda)! A mimochodem – v roce 1198, kdy byl minaret dokončen, šlo o nejvyšší věž na světě (s výškou 97,5 m).

katedrála v Seville
Tahle katedrála je tou největší gotickou na světě!
Zdroj:
Shutterstock

Gotický interiér vás zaujme jistojistě, tím spíš, pokud oceníte krásu významných děl od španělských malířů. Bezesporu nejzajímavější je ale hrobka Kryštofa Kolumba, v němž tělo mořeplavce skutečně spočívá, a to od dob, kdy sem bylo dopraveno z Havany. 

Katedrálu můžete navštívit od pondělí do soboty od 11.00 do 17. hod., v neděli pak od 14.30 do 18.00 hod. Ve všední dny, když zrovna není svátek, sem dokonce mezi 14.00 a 15.00 hod. můžete zdarma! Jinak vstup činí 11 eur (při zakoupení online), případně 12 eur při zakoupení vstupenky na pokladně.

Překvapí i pobaví. Tahle čtyři místa ve Valencii určitě

Giralda

Pokud netoužíte po prohlídce interiéru katedrály, ale oceníte pohled zvenčí, padne vám do oka zmiňovaná věž, kdysi dávno nejvyšší na světě. Původně to byl minaret ze zdejší mešity, který byl předlohou při stavbě nejednoho dalšího minaretu ve světě. Dneska je to zvonice ke katedrále neodmyslitelně náležící, na kterou můžete klidně vystoupat a užít si nezapomenutelný rozhled po Seville.

Giralda Sevilla
Giralda je zvonice, která vznikla z někdejšího minaretu.
Zdroj:
Marso / Shutterstock

Alcázar

Pravděpodobně tím prvním, co si ovšem při zmínce o Seville vybavíte, je slavný Alcázar, takřka pohádkový palác, který se v půvabný objekt přeměnil z původní maurské pevnosti. Přivítají vás tu opečovávané zahrady a překrásně zdobené sály.

K místům, která v rámci Alcázaru určitě stojí za zmínku, patří Pedrův palác (s maurským a mudéjarským zdobením; upravený na příkaz krále Pedra I., který tu chtěl žít se svou milenkou), Královské komnaty (které dosud využívá královská rodina, ale můžete do nich zavítat, když její členové v Alcázaru zrovna nejsou), Patio de Las Munecas (část objektu s nápadným zdobením „hlavičkami“, kde se pravděpodobně nacházel harém) nebo zahrady Jardines de los Reales Alcázares, kde se mimo jiné natáčel seriál Hra o trůny.

Základní vstupné je 13,5 eura. Od října do března (včetně) sem můžete zavítat od 9.30 do 17.00 hod. a od dubna do září (včetně) od 9.30 do 19.00 hod. Zavřeno bez výjimky je na Velký pátek, 25. prosince a 1. a 6. ledna.  

Alcázar Sevilla
Jednou z nejznámějších sevillských památek je Alcázar, palác přebudovaný z původní maurské pevnosti.
Zdroj:
Shutterstock

Živelný Madrid: 8 míst, která musíte vidět

Plaza de España

I kdyby vás Sevilla nenadchla, Španělské náměstí to všechno napraví. V roce 2018 bylo uživateli portálu Tripadvisor zvoleno nejoblíbenějším místem v Evropě a není divu. Je prostě úchvatné!

Ohromné náměstí s půlkruhovou renesanční budovou je jedno velké wow. Pýcha města tu vznikla v roce 1929 u příležitosti konání Ibero-americké světové výstavy, o její podobu se zasloužil zdejší architekt Aníbal González. Součástí náměstí je půlkruhový kanál, kterým se můžete projet na loďce, oči tu nespustíte z nádherných malovaných dlaždic s obrazy z celého Španělska a pěkný pohled je i z ochozů, na které se smí. Do samotné budovy se nevchází, sídlí tu několik institucí a vládních úřadů. 

Španělské náměstí v Seville
Ze Španělského náměstí se vám bude těžko odcházet. Místo je to opravdu okouzlující.
Zdroj:
Shutterstock

Podél obdivuhodné budovy najdete výklenky s dlaždicemi a znázorněním všech provincií Španělska a taky jedné důležité historické události. Můžete si tu vybrat „tu svou“ a posedět v ní (jen vám garantujeme, že ve výklenku s Madridem moc neposedíte, protože si ji chce snad každý návštěvník fotit). 

Večer se náměstí mění v místo setkávání, a to především mladých lidí. O cvrkot tu ale není nouze po celý den – je tu otevřeno od 8.00 hod. do půlnoci, v zimě do 22.00 hod. Vstup je zdarma, peněženku budete muset vytáhnout jen v případě, se budete chtít svézt na loďce.

Málaga a její poklady: pozůstatky po Římanech a Picassovi i ulice jako v Chicagu

Metropol Parasol

Za moderní ikonu Sevilly je považována stavba Metropol Parasol, kulturní centrum na Plaza de la Encarnacion. V historickém jádru je vlastně nečekaným zjevem, ze kterého jen tak neodtrhnete oči. Někteří místní nad ním spíš nevěřícně kroutí hlavou, ale tak už to zkrátka bývá…

Budova tu stojí do roku 2011 a připomíná obří houby. Skládá se z víc než 3 000 nepravidelných dřevěných prvků, které jsou navíc různě vysoké a dlouhé. Celá konstrukce je asi 150 m dlouhá, 75 m široká a 28 m vysoká.

Metropol Parasol
Na Metropol Parasol se někteří místní dívají skrz prsty. Turisti jsou ale moderní budovou spíš unešení.
Zdroj:
Sopotnicki / Shutterstock

V jejím suterénu najdete archeologické muzeum, o úroveň výš kryté tržiště a v nejvyšší části budovy je bar a restaurace. Dokonce se tu můžete i projít a užít si výhled po okolí. 

Základní vstupné je 15 eur a otevřeno je od 9.30 hod. do půlnoci (v létě do 00:30 hod.).

Congost de Mont Rebei: přitažlivá kráska, která odděluje Katalánsko od Aragonie

Barrio de Santa Cruz

Procházíte-li se rádi úzkými a křivolakými uličkami starých čtvrtí, pak v Seville určitě zamiřte do té (bývalé) židovské. 

Právě v Seville kdysi dávno sídlila největší židovská komunita v Evropě. V roce 1248 město dobyl Ferdinand III. Kastilský, osvobodil ho od Almohadů a tuhle čtvrť věnoval židům. Ve 14. století ale vzal jejich spokojený život za své, později dokonce museli konvertovat ke křesťanství, nebo byli vyhnáni, někteří dokonce zabiti. Na konci 15. století už tu nezbyl jediný žid.

Barrio de Santa Cruz Sevilla
Procházku bývalou židovskou čtvrtí rozhodně nevynechte.
Zdroj:
Simona Bottone / Shutterstock

Torre del Oro

Přímo na nábřežní promenádě u řeky Guadalquivir stojí Torre del Oro, bývalá strážní věž vysoká 36 m, která dneska patří k nejdůležitějším památkám ve městě. Vznikla tu v dobách almohadského chalífátu (v roce 1220) a postupem času přibyla i další patra, aby z ní bylo vidět do větší dálky.

Později sem po řece připlouvaly lodě plné cenných nákladů z jihoamerických kolonií. Uvnitř dvanáctiúhelníkové věže byste i dneska spatřili tehdejší sklad. Snad právě proto, že se tu uchovávalo i zlato, říká se stavbě Zlatá věž

Torre del Oro Sevilla
Bývalá strážní věž je 36 m vysoká a na nábřeží ji rozhodně nepřehlédnete.
Zdroj:
Marques / Shutterstock

V současnosti ve věži sídlí muzeum, v němž se můžete seznámit s historií samotné stavby a s počátky námořnictví. Z panoramatické terasy, kam můžete vystoupat, je pěkný výhled na nábřeží, řeku a centrum města.

Ve všední dny se dovnitř můžete vydat od 9.30 do 18.45 hod., o víkendech od 10.30 do 18.45 hod. a o svátcích je zavřeno. Základní vstupné je 3 eura.

V Las Médulas kvůli zlatu bořili hory. A jak důmyslně!

Casa de Pilatos

Za vidění stojí taky Casa de Pilatos, palác ze 16. století, pojmenovaný po domě Piláta Pontského, který se stavitelé téhle budovy snažili napodobit.

Patrných je na ní hned několik stylů – gotika, italská renesance i svébytný mudéjarský styl. Co vás okamžitě uchvátí, to je zdobená terasa s fontánou a studnou i podloubí se 24 bustami římských císařů a řeckých bohů.

Casa de Pilatos Sevilla
V tomhle paláci spatříte kus gotiky, italské renesance i nezaměnitelného mudéjarského stylu.
Zdroj:
Shutterstock

K vidění a obdivu je tu řada mramorových sloupů a podlah, neobyčejných stropních maleb, ohromné dřevěné dveře nebo pestrobarevná zahrada v italském stylu.

Palác můžete navštívit od listopadu do března denně od 9.00 do 18.00 hod. a od dubna do října od 9.00 do 19.00 hod. Základní vstupné je 10 eur.

Španělské Toledo: historický poklad na skále jako by vypadl z pohádky

Archivo de Indias

Zajímavým místem v Seville je i Indický archiv založený v roce 1785 králem Karlem III., který chtěl na jednom místě nashromáždit veškeré dostupné informace o všech španělských koloniích. Nachází se tu přes 40 tisíc dokumentů celkem o 80 miliónech stran a nechybí ani 8 tisíc map a nákresů, především od organizací, které měly na starosti správu zámořských území.

Archiv můžete navštívit zdarma, vždycky od úterý do soboty od 9.30 do 17.00 hod., v neděli a o svátcích od 10.00 do 14.00 hod. Zavřeno je v pondělky a taky 24., 25. a 31. prosince, 1. a 6. ledna, na Zelený čtvrtek a Velký pátek.

Archivo de Indias Sevilla
Do Indického archivu se dostanete zdarma, kapacita je ale omezená.
Zdroj:
ColorMaker / Shutterstock

Hospital de los Venerables

Virtuální procházku po Seville zakončíme u barokní budovy ze 17. století, která sloužila jako nemocniční rezidence kněžích. V roce 1627 Bratrstvo ticha v Seville rozhodlo, že je třeba postarat se o staré, chudé a invalidní kněze, proto si jeho členové pronajali dům a v něm kněžím poskytovali pomoc.

Dneska je dvoupatrová budova krásně zrekonstruovaná, dokonce se můžete vydat dovnitř na prohlídku. Čekají vás tu nádherné fresky v kostele a sakristii nebo barokní sochařská a umělecká díla ze 17. století. Zkrátka je tu na co se dívat a k tomu se ještě dozvíte ledacos z historie nemocnice.

Zavítat sem můžete od pondělka do soboty od 10.00 do 19.00 hod. a v neděli od 10.00 do 15.00 hod. Základní vstupné je 12 eur.

Hospital de los Venerables Sevilla
Nahlédněte dovnitř téhle budovy. Výzdoba je tu ohromující!
Zdroj:
Caron Badkin / Shutterstock

Místo s neuvěřitelnou historií: mešita v Cordóbě vlastně není mešita

Jakmile budete mít příležitost podívat se do Sevilly, neváhejte. Město je to opravdu krásné a vytrhne vás ze všedního života!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8, zdroj 9, zdroj 10, zdroj 11, zdroj 12, zdroj 13

 
 

Místo

37° 23' 20.7276", -5° 59' 4.0524"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Fantastická Sevilla: co vidět, kudy se projít a kde se dají prosedět hodiny