Přejít k hlavnímu obsahu

Hora, která zastínila zlaté pláže Ria

Hora Corcovado zdobí pobřeží brazilského Ria. Před čtyřmi roky byla v centru pozornosti světových médií, protože se v jejím okolí konaly letní olympijské hry. Pojďme si připomenout její krásu.

Bývala to hodně populární atrakce už před rokem 1931, kdy ji ozdobili sochaři. Do vrchní části prazvláštně tvarované hůrky vystupující z moře u břehů jednoho z největších měst Brazílie i celé Jižní Ameriky – Ria de Janeira – vedly koleje, po kterých nahoru jezdili ohromení turisté.

Možnost vyjet na jinak obtížně dostupný fascinující přírodní úkaz turisty nadchla, a tak vlakové soupravy mířící na Corcovado nikdy netrpěly malým zájmem. Už od roku 1884, kdy začal provoz. O oblibě a důležitosti trati svědčí i to, že byla v roce 1910 elektrifikována jako první v celé Brazílii.

Zblízka vypadá impozantně.
Zdroj: bigstock.com

 

Kolem zátoky s Ježíšem se rozkládá čtvrť jménem Botafogo.
Zdroj: bigstock.com

Mezi elitu až v roce 2012

Asi ani nemusíme psát, že hora patří na seznam unikátních míst, který vede a doplňuje organizace UNESCO. Překvapivé je hlavně to, že k zápisu došlo až léta páně 2012. Na seznam UNESCO zajímavých lidských výtvorů zase patří socha Ježíše Vykupitele, která na vrcholu těší cestovatele z celé planety už od roku 1931.

Na počátku třetího tisíciletí se tato socha dostala na seznam sedmi novodobých divů světa spolu s Machu Picchu nebo Velkou čínskou zdí. Ale proč je tak oblíbená a slavná? Zkuste si plout po pobřeží Ria a podívat se nad sebe. Nebo se z jakéhokoliv místa v nejbližším okolí zahledět směrem ke Corcovadu. Ten pohled každého ohromí. Mnozí návštěvníci ho mají raději než Copacabanu a další místní zlaté pláže.

Nejžádanější fotka na pobřeží Ria? Ježíš při západu nebo východu slunce.
Zdroj: bigstock.com

Železobetonová třešnička na dortu

Její příběh se začal psát v roce 1921, kdy si ji riodejaneirská arcidiecéze objednala. O pět let později se po dlouhé projektové a přípravné fázi konečně začalo stavět a deset let po objednání přišlo vysvěcení a uvedení do provozu.

Čím ale Corcovado získalo takovou popularitu? Ničím zvláštním – zkrátka jen tím, jak vypadá. Originálně vyhlížející přes 700 m vysoký úzký vršek nemůžete přehlédnout, ani kdybyste chtěli. Přirozeně poutá pozornost, přestože zajímavých míst je kolem poměrně dost. Kristus, jehož tělo tvoří převážně železobeton a hrnčířský kámen mastek, dodává Corcovadu pověstnou třešničku na dortu.

Rio je známé především krásnými plážemi. Tohle je slavná Copacabana z výšky.
Zdroj: bigstock.com
 
 

Místo

0°, 0°
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Hora, která zastínila zlaté pláže Ria