Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Tyhle pláže jste zvolili těmi nejkrásnějšími na planetě! Mrkněte na islandskou nebo indickou krásku

Cestovatelský portál TripAdvisor opět po roce zveřejnil „plážový“ žebříček. Které krásky ovládly ceny Travelers‘ Choice 2023? Kromě oblíbených stálic se v něm letos objevily i exotické krásky z Islandu nebo Indie!

Baia do Sancho (Brazílie)

První místo po několika letech opět obhájila pláž Baia do Sancho na ostrůvku Fernando de Noronha. Ta láká nejen na tyrkysové moře a okouzlující zeleň v pozadí, ale také na delfíny připlouvající sem každý den během východu slunce. Ostrov Fernando de Noronha poblíž Brazílie, pod kterou oficiálně spadá, je navíc domovem mnoha endemitů, takže dovolená tady bude pravým a nefalšovaným zážitkem!

Baia do Sancho v Brazílii
Nejkrásnější pláží roku 2023 je brazilská Baia do Sancho.
Zdroj:
Shutterstock

Eagle Beach (Aruba)

Druhé místo obsadila Eagle Beach, kterou najdete na ostrově Aruba. Pokud je vám název pláže tak trochu povědomý, prozradíme, že v žebříčku nejkrásnějších pláží planety není žádným nováčkem. Bodovala totiž už v roce 2018, kdy byla čtvrtá, o rok později třetí, v letech 2020 a 2021 sedmá a loni skončila na krásném pátém místě. Pláž na ostrůvku Aruba je cestovateli skvěle hodnocená zejména díky své odlehlosti a všudypřítomnému klidu.

Eagle Beach na Arubě
Druhé místo obsadila pláž Eagle Beach na Arubě.
Zdroj:
Shutterstock

Cable Beach (Austrálie)

Za třetí nejkrásnější pláží budete muset cestovat až do daleké Austrálie. Cable Beach vás uchvátí svou neuvěřitelnou délkou, která činí 22 kilometrů. I během hlavní sezóny na ní proto najdete místečka, kde budete třeba úplně sami.

Na jižním konci pláže se nachází tzv. Gantheaume Point, který je skvělým místem pro pozorování delfínů a taktéž velryb v období jejich migrace. Unikátem tohoto místa jsou i více než 130 milionů let staré viditelné stopy dinosaurů, které se na okolních skalách při odlivu objevují.

Cable Beach v Austrálii
Na pomyslné třetí příčce se umístila australská Cable Beach.
Zdroj:
Shutterstock

Reynisfjara Beach (Island)

Na čtvrté příčce tohoto cestovatelského žebříčku se konečně umístila jedna z evropských krásek. Její název je Reynisfjara Beach a zájemci se za ní mohou vypravit na Island. Pláž rozhodně nevypadá jako konkurentky před ní. Cestovatele totiž uchvacuje černým pískem a jedinečným okolím, které je pro „zemi ohně a ledu“ typické. V blízkosti pláže je i nespočet čedičových útvarů, které vytvářejí společně s trčícími skalami z moře úchvatnou atmosféru.

Reynisfjara Beach na Islandu
Reynisfjara Beach je v žebříčku nejkrásnějších pláží světa obrovským překvapením.
Zdroj:
Shutterstock

Grace Bay (Turks and Caicos)

Grace Bay už jednou obsadila první příčku. Letos se ale propadla až na páté místo. I přesto tahle kráska stojí za návštěvu. Najdete ji na souostroví Turks a Caicos v Karibiku, které je součástí širšího celku bahamských ostrovů. Sama pláž se pak nachází na ostrůvku Providenciales, konkrétně v jeho severovýchodní části, a okouzlí vás svou tropickou krásou i kontrastem mezi bílým pískem a nádherným tyrkysovým oceánem.

Grace Beach v souostroví Turks and Caicos
Grace Beach se v cestovatelském žebříčku objevuje pravidelně.
Zdroj:
Shutterstock

Praia da Falésia (Portugalsko)

Šestou příčku opět obsadila evropská kráska. Tentokrát šlo o portugalskou pláž Praia da Falésia, která se v minulých žebříčcích taktéž několikrát objevila.

Pláž najdete v oblíbeném letovisku Algarve na jižním pobřeží Portugalska, asi 10 kilometrů východně od Albufeiry. Na délku má něco málo přes pět kilometrů a její zvláštností je zejména to, že je lemována načervenalými příkrými útesy, které svou barvou ohromí každého návštěvníka. Velmi pozvolný vstup do oceánu ocení hůře pohyblivé osoby, ale i rodiny s dětmi.

Portugalská Praia da Falésia
Ani portugalská kráska není v žebříčku nováčkem.
Zdroj:
Shutterstock

Radhanagar Beach (Indie)

Na sedmé příčce se umístilo „překvapení roku“ – indická pláž jménem Radhanagar Beach, kterou najdeme na ostrově Havelock v souostroví Andamany a Nikobary. Návštěvníci ji skvěle hodnotí zejména pro její čistotu, hezké prostředí, které lemuje les mangovníků, i velmi pozvolný vstup do vody. Pás bělavého písku, zakřivený do tvaru půlměsíce, má na délku 2 kilometry a průměrnou šířku 30 až 40 metrů.

Radhanagar Beach v Indii
Tahle indická kráska si sedmou příčku opravdu zaslouží.
Zdroj:
Shutterstock

Spiaggia dei Conigli (Itálie)

Osmou příčku opět obsadila evropská kráska, kterou tentokrát najdete v Itálii. Spiaggia dei Conigli je součástí sicilského ostrova Lampedusa. Pláži se říká taky Rabbit Beach (v překladu Králičí pláž) a pojmenovaná byla po těchto hlodavcích, kterých se na ostrově v minulosti vyskytovaly stovky. Dnes už na ně bohužel nenarazíte. Jejich absenci vám ale vynahradí přítomnost dovádivých delfínů nebo mořských želv, které sem v pravidelných intervalech připlouvají klást vejce.

Spiaggia dei Conigli v Itálii
Králičí pláž, kterou můžete obdivovat na sicilské Lampeduse, se v žebříčku objevuje pravidelně.
Zdroj:
Shutterstock

Varadero Beach (Kuba)

Z devátého místa se letos může radovat Kuba, respektive proslulá pláž Varadero Beach. Tahle zhruba 20 kilometrů dlouhá pláž je díky velmi pozvolnému vstupu a stínu palem vhodná zejména pro rodiny s dětmi. Díky průzračným vodám a teplým paprskům tropického slunce je doslova rájem pro všechny milovníky koupání, opalování a mnoha dalších vodních radovánek. V okolí je několik barů, kde se můžete osvěžit nebo si dát něco menšího na zub.

Varadero Beach na Kubě
Chybět nesmí samozřejmě ani pláž Varadero, která obsadila devátou příčku.
Zdroj:
Shutterstock

Ka’anapali Beach (Havaj)

Desítku nejkrásnějších pláží světa uzavírá havajská Ka’anapali Beach, kterou najdete na proslulém ostrově Maui. Druhý největší havajský ostrov hostí nejen velryby, ale také špičkové surfaře, kteří sbírají tituly mistrů světa a předvádějí kousky, z nichž se tají dech.

Pláž, která se na ostrově Maui nachází, láká nejen milovníky klidu, odpočinku a sladkého nicnedělání, ale také ty, kteří rádi prozkoumávají bohatý život pod mořskou hladinou.

Ka’anapali Beach na Havaji
Desítku nejkrásnějších pláží planety uzavírá Ka’anapali Beach na Havaji.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2zdroj 3

 
 

Místo

-3° 51' 17.0262", -32° 26' 36.7019"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tyhle pláže jste zvolili těmi nejkrásnějšími na planetě! Mrkněte na islandskou nebo indickou krásku