Přejít k hlavnímu obsahu

Nejdrsnější věznice světa: Kamiti v Keni je přeplněná, otřásají s ní kontroverze

Do vězení v Keni se nikdo dostat nechce. Za vůbec nejhorší je považována věznice s maximální ostrahou, Kamiti, kterou trápí přeplněnost a epidemie.

Věznice Kamiti se nachází v okrese Nairobi v Keni a je známá svým drsným zacházením s vězni. V roce 1954 ji postavili Britové podle vzoru starého koloniálního systému a v minulosti do ní chodili pikat političtí vězni. Nacházel se v ní třeba bývalý předseda vlády Keni Raila Odinga nebo keňský politik a aktivista Kenneth Matiba

Ve věznici rovněž prováděli popravy, přičemž vězni nacházeli svou smrt na oprátce. Stále se v ní nachází původní šibenice, a to i přesto, že posledního odsouzeného tady popravili v roce 1987. Překvapivé je, že Keňa má stále právní systém nesoucí známky britského koloniálního práva z 19. století, včetně povinného trestu smrti za vraždu, velezradu nebo násilnou loupež

Přeplněnost a nemoci

Největším problémem věznice je bezesporu její masivní přeplněnost. Na maximální kapacitu 1 200 osob se v ní tísní 1 800 až 2 500 vězňů. Kvůli tomu se v ní šíří vážná onemocnění, včetně HIV, AIDS, kapavky a syfilis. Odsouzení v ní můžou ale onemocnět taky tuberkulózou a úplavicí.

V listopadu 2009 například ve věznici propukla epidemie cholery, při které zemřelo nejméně osm vězňů. Alarmující taky je, že ve věznici stále neexistuje spolehlivý zdroj vody, víc než 200 vězňů musí denně tahat kbelíky s vodou.

Problémový blok G

První neplánované pozornosti veřejnosti se věznice dočkala v roce 2008, když v problémovém bloku G proběhla vzpoura, kterou vyvolala prohlídka kontrabandu. Protest se dokonce podařilo natočit na mobilní telefon a následně byl odvysílán i v televizi. 

Kontroverzní útěk nebezpečných zločinců

Na titulní stránky novin se pak Kamiti dostala i před třemi lety, kdy z ní uprchli tři odsouzení podezřelí z terorismu. Jeden z uprchlých byl v roce 2015 zapojen do útoku na univerzitu v Garisse, při kterém zahynulo téměř 150 lidí. Všichni tři byli ve věznici ubytováni s běžnými zločinci, což bylo později taky předmětem kritiky. 

Policisté je po třech dnech unikání zajali a po jejich doznání je soudce poslal na 15 měsíců za mříže. Později bylo zatčeno i sedm dozorců, a to proto, že měli odsouzeným pomáhat při útěku. O místo přišel i tehdejší ředitel věznice.

Protesty kvůli jídlu

Před dvěma lety vězením otřásl další skandál, kdy bylo údajně 20 vězňů brutálně zbito policisty kvůli jejich protestu vyvolanému pro nedostatek jídla a omezený pohyb. Bití mělo být podle zdrojů tak hrozné, že se zaměstnanci věznice obávali, jestli několik vězňů vůbec přežije. Příděly jídla se po výměně vedení údajně drasticky zmenšily a 24 hodin před stávkou byli vězni úplně bez stravy. 

Kuchařky jim nabízely kaši, kterou si ale nevzali, protože ji považovali za nekvalitní. Kromě toho se jim nelíbilo omezování pohybu uvnitř věznice, navíc si stěžovali na to, že vězni v problematickém bloku G byli poslední tři týdny umístěni do naprosté izolace. Od té doby žádné kontroverze věznici nepotkaly, vzhledem ke stávajícím nezlepšeným poměrům je ale jen otázkou času, kdy se jméno Kamiti opět objeví v hlavních zprávách.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4 

 
 

Místo

-1° 12' 14.076", 36° 53' 46.4244"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Kateřina Rakúsová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejdrsnější věznice světa: Kamiti v Keni je přeplněná, otřásají s ní kontroverze