Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší evropská města pro busking: kde ulice ožívají uměním?

Busking, známý také jako pouliční umění, je forma vystupování na veřejnosti, obvykle na ulicích, náměstích a jiných frekventovaných prostranstvích.

Umělci, označovaní jako buskeři, se snaží přitáhnout pozornost kolemjdoucích a pobavit je různými způsoby: hudbou, tancem, žonglováním, pantomimou, akrobacií, herectvím a dalšími činnostmi. Na dobrovolné příspěvky od publika, často vhazované do klobouků nebo futrálů na kytaru, buskeři často spoléhají jako na jeden ze zdrojů příjmů.

K pouličnímu vystupování je může táhnout pocit svobody, cestování, oživování veřejného prostoru nebo interakce s diváky. I ve městech, která jsou buskingu nakloněna, ale musí často dodržovat pravidla a nařízení týkající se zejména hlučnosti nebo doby vystoupení. Jako buskeři začínali i někteří známí umělci, třeba Edith Piaf, Bob Dylan a Ed Sheeran.

Pokud hledáte nejlepší evropská města, ve kterých se můžete potěšit vrcholným pouličním uměním, přečtěte si náš seznam vybraných destinací!

Berlín, Německo

Busking v Berlíně je živý a rozmanitý. Město je proslulé svou bohatou hudební a uměleckou scénou, a proto je populární destinací pro buskery. Existuje mnoho ulic a prostranství, kde se umělci mohou předvádět, včetně slavné ulice Kurfürstendamm, trendy čtvrti Kreuzberg a známého náměstí Alexanderplatz.

Brusel, Belgie

Belgická metropole nabízí mnoho zajímavých a frekventovaných prostranství, kde se buskeři mohou předvést. Například Grand Place, slavné náměstí s nádhernou architekturou, je oblíbeným místem pro pouliční umělce. Další populární lokalitou je taky Sablon, známý svými antikvariáty a kavárnami.

Praha, Česká republika

Praha je známá svou bohatou kulturou a historií, proto se taky stala oblíbenou destinací pro busking. Staroměstské náměstí a Karlův most jsou mekkou pouličního umění, kde můžete slyšet různé hudební styly, od tradičních českých skladeb po moderní interprety. Oblíbené jsou taky Malá Strana, Kampa nebo Václavské náměstí. Prostor buskerům dávají i různé festivaly, například Praha žije hudbou, Žižkov Busking Fest a další.

busking Lisabon
Buskeři se vydávají především do větších měst, kde se to hemží turisty. Může to tedy klidně být i Lisabon.
Zdroj:
Elena Dijour / Shutterstock

San Sebastian, Španělsko

Španělské přístavní město na pobřeží Baskicka je známé svou bohatou kulturní scénou a kosmopolitní atmosférou. Především plážové promenády La Concha a Paseo Nuevo, historické centrum Parte Vieja nebo náměstí Plaza de la Constitución nabízejí umělcům atraktivní prostředí pro vystoupení.

V San Sebastianu se konají i různé festivaly a kulturní události, které poskytují umělcům další příležitosti pro busking.

Edinburgh, Skotsko

Edinburgh, slavný pro svůj festival Fringe, je známým místem pro busking. Během festivalové sezóny je město plné pouličních umělců, kteří nabízejí širokou škálu představení, od hudby až po komedii a akrobacii. Royal Mile, hlavní tepna města, je plná buskerů, kteří si zde nacházejí publikum mezi návštěvníky festivalu i místními obyvateli.

Bath, Anglie

Historické město v Anglii je známé svými termálními lázněmi a impozantní architekturou. Pouliční umělci v Bathu mají možnost vystupovat v centru města, zejména na Abbey Churchyard.

Krakov, Polsko

Krakov je jedním z nejkrásnějších a nejživějších měst v Polsku. Hlavně v historickém centru, na náměstí Rynek Główny, můžete potkat různé umělce, kteří předvádějí své umění, jako je hudba, tance a živá sochařství.

Kam obecně za buskingem?

Samozřejmě platí, že města s bohatou historií a kulturou často přitahují turisty, kteří jsou otevření novým zážitkům a ochotní podpořit umělecké projevy – taková nevyhnutelně přitahují i buskery. Vedle proto nešlápnete s žádným hlavním městem.

Pokud se vydáte do těchto destinací, nezapomeňte se zastavit a užít si úžasné vystoupení na ulici, které zpříjemní váš pobyt a obohatí vaše cestovatelské dojmy!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

50° 3' 52.7436", 19° 56' 41.9316"
Rubrika:
Aktivity:

Kultura

Autor:
Kristina Koudelková

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší evropská města pro busking: kde ulice ožívají uměním?