Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Objevte kouzlo arménského pokladu. Klášter Geghard prý ukrýval i kopí, jímž probodli Ježíše

Pokud rádi zavítáte do zemí, které turisti teprve začínají opatrně prozkoumávat, a k tomu i ke stavbám, jejichž historie sahá daleko do minulosti, klášter Geghard se vám zalíbí.

Založen tu byl už ve 4. století n. l., i když hlavní kaple, která ho dneska dělá tím, čím je, pochází až z období kolem roku 1250. Jeden z nejúchvatnější klášterů v Arménii se nachází jen pár desítek kilometrů od Jerevanu a o jeho kráse i významu svědčí mimo jiné jeho zápis na Seznam světového dědictví UNESCO. Rozprostírá se na necelých 3 hektarech.

TOP 10 Arménie: Překrásnou a bezpečnou zemi plnou kostelů a chrámů turisti stále podceňují

Komplex, který je hoden obdivu, je zčásti vestavěn do skály. K tomu ho obklopuje nádherná příroda údolí řeky Azat. Celá scenérie může na někoho působit až kýčovitě. Ale příjemně kýčovitě. Původně se klášteru říkalo Ayrivank, což odkazovalo právě na jeho skalní část.

klášter Geghard z výšky
O založení kláštera se zasloužil Řehoř Osvětitel ve 4. století.
Zdroj:
Shutterstock

Dnešní název zase poukazuje na kopí, kterým byl do boku bodnut Ježíš Kristus na kříži a které se dostalo právě do oblasti Arménie, stejně jako další významné rekvizity. Kopí se dokonce mělo nacházet právě tady, dneska už je ale podle všeho v sídle hlavy Arménské apoštolské církve (v klášteře ve městě Vagharšapat). I tak je ale Geghard dodneška vyhledávaným poutním místem.

klášter Geghrad interiér
V klášteře není nouze o tajuplná zákoutí.
Zdroj:
Shutterstock

Vznik komplexu a jeho dnešní podoba

Má se za to, že tvůrci skalní komplex vytesávali do skály shora, od stropu. Jakmile potom byly hotové vnitřní prostory, došlo teprve na okna a dveře. Okny sem mimochodem dopadají paprsky denního světla, které vytvářejí neobyčejnou podívanou pro každého, pro fotografy pak obzvlášť.

Klášterní komplex to rozhodně během své dosavadní existence neměl jednoduché. Zdejší příroda je poměrně nepokojná a výjimečná tu nebyla například zemětřesení (proto se předpokládá, že cel a komůrek je tu mnohem víc, jen jsou zasypané). A co si budeme povídat – příliš mu neprospívaly ani nájezdy Arabů a Mongolů.

údolí řeky Azat a klášter Geghard
Údolí, do kterého je klášter zasazen, vytváří parádní scenérii.
Zdroj:
Shutterstock

TOP 10 Gruzie: velkolepé hlavní město, okouzlující kláštery nebo národní park se značením od Čechů

Dneska se komplex skládá jak ze skalních, tak ze zděných částí, přehlédnout tu nelze typické chačkary (kamenné stély) s propracovanými reliéfy. Dominantou místa je kostel Panny Marie z období okolo roku 1250, v němž vás hned okouzlí vstupní sál s devíti oblouky. Kolem kostela se pak nachází přes 20 služebních místností a kaplí (nechybí tu vodní nádrž ani pohřební komora). 

V okolí kláštera rozhodně nepřehlédnete stromy ověšené kousky látky. Ty sem uvazují poutníci, aby se jim splnila jejich přání.

kostel v klášteře Geghard
Dominanta komplexu pochází až ze 13. století.
Zdroj:
Shutterstock

Za vším hledejte Řehoře Osvětitele

Jestli se klášter Geghard pojí s nějakým jménem, pak to nemůže být žádné jiné než Řehoř Osvětitel. Ten ho totiž klášter založil, důležitý je především pro Arménce ale i proto, že se rovněž postaral o vznik Arménské apoštolské církve a že zásadně napomohl tomu, aby Arménci přijali křesťanství jako státní náboženství (mimochodem jako první národ na světě).

O původu Řehoře Osvětitele se toho zrovna moc neví. Pikantní je ale třeba to, že se dostal do křížku s králem Trdatem III. a situace gradovala vzápětí, když se dozvěděl, že Řehořův otec zabil jeho otce. Řehoř tak skončil na dně hluboké jámy se svázanými končetinami, v obklopení hadů a štírů. V téhle jámě přežíval 13 let, protože mu sem blíž nespecifikovaná vdova nosila jídlo a vodu. Jak se vyrovnal se zmíněnými zvířaty, se neví, ale po 13 letech byl propuštěn.

klášter Geghard Arménie
Část komplexu tvoří vytesané prostory, část zděné budovy.
Zdroj:
Shutterstock

Po tom, co se tak stalo, se dokonce uzdravil nemocný král (hovoří se o lepře, ale i psychické poruše) a přijal od něj křesťanskou víru. V roce 301 ho tak Řehoř pokřtil a právě tenhle letopočet je pro Armény významný jako rok, od kterého má Arménie své státní náboženství.

Následně byl Řehoř v Kapadokii vysvěcen na biskupa, vrátil se do Arménie a v arménštině vedl svá kázání. V Arménské apoštolské církvi, kterou založil, se biskupský titul dědil až do 5. století, takže si ho „užili“ i jeho dva synové.  

klášter Geghard chodba
Co by to bylo za komplex bez vytesané chodby?
Zdroj:
Shutterstock

Praktické informace k návštěvě

Do klášterního komplexu se dostanete po celý rok, denně od 9.00 do 18.00 hod. Vstupné se tu neplatí, ale přicestujete-li autem, nejspíš se nevyhnete poplatku 100 AMD za parkování (1 AMD = 17,91 CZK – prosinec 2023). Nejbližší občerstvení najdete ve městě Garni – jeho centrum je odsud vzdálené asi 11 kilometrů. Pro snadné nalezení klášteru pro vás máme i mapu:

Láká vás Arménie, nebo dáváte přednost zemím víc turisticky probádaným?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7
 

 
 

Místo

40° 8' 25.5804", 44° 49' 6.402"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Objevte kouzlo arménského pokladu. Klášter Geghard prý ukrýval i kopí, jímž probodli Ježíše