Přejít k hlavnímu obsahu

Otestovali jsme za vás: Jak vypadají Vánoce v Egyptě na „last minute“ za necelých 10 000 Kč?

Dali jste si do nového roku předsevzetí, že příští Vánoce strávíte pěkně v klidu, bez stresu a pokud možno u moře? My tuhle variantu letos otestovali na vlastní pěst!

Počíhali jsme si na last minute zájezd známé tuzemské cestovky a pár dnů před nejkrásnějšími svátky v roce odletěli do Egypta. Jak vypadaly naše Vánoce u moře, které jsme pořídili v akci „last minute“ za necelých 10 000 Kč na osobu?

Klikni a leť!

Na tuhle last minute nabídku jsme čekali až do druhé poloviny prosince. Zájezd do Egypta a letoviska Marsa Alam jsme kupovali 15. 12. s tím, že odlet byl naplánovaný z Prahy na sobotu 18. prosince. Tři dny před odletem spadla cenovka z původních 12 690 Kč na 9 290 Kč. Proto jsme se rozhodli déle nečekat a zájezd obratem koupit. 

Údaje o cestujících i případných doplňkových službách v letadle (catering, seating apod.) jsme navolili online přímo v samotné objednávce. Smlouvu s tuzemskou cestovní kanceláří, která u nás působí již od roku 1997, jsme potom podepsali jednou SMS zprávou, v níž nám dorazil autorizační kód

Platbu jsme provedli online platební kartou. Obratem nám na zadaný e-mail dorazila smlouva, kterou jsme překontrolovali a pro jistotu i vytiskli. Vzhledem k naplánovanému odletu, který měl být realizován v sobotu 18. 12. po jedné hodině ranní, jsme od cestovní kanceláře obdrželi také pokyny k odletu. I ty jsme si pro klid v duši vytiskli a přiložili do složky k ostatním dokumentům (asistenční kartička pojištěnce, pas, který musel mít platnost minimálně šest měsíců po návratu apod.)

Co s propadlým pasem pár dnů před dovolenou? Situace má řešení, ale projedete se a připlatíte si

Vánoce u moře
Jaké jsou Vánoce v Egyptě? Úplně jiné, než doma v Česku.
Zdroj:
Shutterstock

Odbavení, let a příjezd do hotelu

Na pražské letiště jsme se dostavili s dvouhodinovým předstihem. Odbavení proběhlo pouze na základě předložených pasů. Samotný let do letoviska Marsa Alam byl pohodový a trval čtyři a půl hodiny. Během letu již na palubách letadel Smartwings není podávané občerstvení v ceně letenky, pouze voda. Občerstvení je k dispozici na prodej pouze v palubním menu. 

Náš tip: Své oblíbené jídlo si nicméně můžete také objednat předem již při nákupu letenky, či zájezdu přímo u cestovní kanceláře, která zájezd pořádá. 

Po příletu na letiště v Marsa Alam (zkratka RMF) jsme zaplatili vízum (25 USD) a dostali do pasů razítko. Následně jsme se u východu sešli se zástupcem cestovní kanceláře, který pro nás měl obálku s důležitými informacemi o hotelu, stravovacích možnostech a informační schůzce. Následně nás poslal k autobusu, který nás dovezl do hotelu.

Pro vánoční pobyt jsme zvolili čtyřhvězdičkový hotel Bliss Nada Beach Resort, který je od letiště v Marsa Alam vzdálený zhruba 20 kilometrů. Po příjezdu nás uvítali welcome drinkem, odkud jsme pokračovali na recepci hotelu. Po check-inu jsme zamířili do svého pokoje, který byl vybavený vanou (některé pokoje tohoto hotelu mají pouze sprchový kout), telefonem, satelitní televizí, minibarem (za poplatek) a trezorem (v ceně pokoje). Součástí pokoje „standard“ je balkon, který u nás byl směřovaný do zahrady.

Nej hity Egypta: 20 míst, která musíte v zimě navštívit

Vánoce na pláži
Vánoce na pláži? A proč ne?
Zdroj:
Shutterstock

Vánoční večeře a nádherná výzdoba

I když v Egyptě slaví Vánoce pouhých 15 % obyvatel, management hotelů myslí na turisty a už od začátku prosince zdobí společné prostory hotelů i jejich okolí vánočními dekoracemi, mezi kterými nechybí Santa Clausové, ozdobené stromečky i zabalené krabice ve vánočním papíru, které imitují dárky. Známější ulice, parky a hotely jsou plné vánoční výzdoby a světýlek. Ve zmíněném hotelu jsme narazili na ozdobené palmy, ale i několik nastrojených venkovních a vnitřních stromečků.

Co se týče „tradiční“ štědrovečerní večeře, s tou by asi v Egyptě počítal snad jen málokdo. Vánoční menu nicméně bylo velmi bohaté a na výběr byly nejen ryby, ale také nejrůznější druhy masa, zákusků, salátů, příloh a pečiva. Nechyběly vánoční řetězce, světýlka a další dekorace, které podtrhly slavnostní atmosféru. Nutno podotknout, že zmíněný hotel má již nejlepší léta za sebou a prakticky na každém rohu lze vidět nemilosrdný zub času, který jednotlivé interiéry ani exteriéry nešetřil.

Tyhle menší nedostatky ovšem plně kompenzuje nesmírně usměvavý a milý personál, který nás během Štědrého večera přivítal tematickým welcome drinkem a byl připraven splnit prakticky každé přání (mnohdy i dosti náročných) hostů. V hlavní jídelně jsme občas zaslechli americké koledy a mohli ochutnat i tradiční „štědrovečerní“ egyptský pokrm fata, jehož součástí je chléb, rýže, česnek a vařené jehněčí maso.

Mladé, živé a nezkrotné rybářské městečko. Takové je Marsa Alam

Koulička v písku
Vánoce nemusí být synonymem pro stres a shon.
Zdroj:
Shutterstock

Vánoce bez stresu a u moře za pár kaček

Jak hodnotíme naši letošní vánoční dovolenou jako celek? Rozhodně pozitivně! Letos jsme totiž absolutně ignorovali shon a stres, který je s Vánocemi v tuzemsku často neodmyslitelně spojený a „naordinovali“ si týden u moře. To sice nebylo na koupání (průměrná teplota se v prosinci pohybuje okolo 22 stupňů Celsia), nicméně dovolená naprosto splnila naše očekávání.

Hotel je sice starší, vše ale vyvažuje úžasný personál, chutné jídlo, wellness centrum (za poplatek) a možnost vyrazit na nespočet výletů v okolí (např. safari jeepy, čtyřkolky, zátoka Makadi Bay, šnorchlování na Hamata Islands, delfíní zátoka Sataya, Luxor nebo Údolí králů). Na nějakou velkou „opalovačku“ sice prosincový Egypt není, pokud ale chcete strávit Vánoce jinak a netradičně, rozhodně se vyplatí si na nabídku last minute zájezdů počíhat. 

Autorský text

 
 

Místo

25° 4' 9.0586", 34° 52' 41.4471"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Otestovali jsme za vás: Jak vypadají Vánoce v Egyptě na „last minute“ za necelých 10 000 Kč?