Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Průvodce ostrovem Thassos: Víme, kde si dáte ty nejlepší tzatziki a na pláži budete i během sezóny úplně sami

Na řeckou pevninu, ze které vyjíždí trajekt přímo na tajuplný ostrov Sirén, se dostanete za pouhopouhých 90 minut letadlem z Prahy nebo Brna.

Protože je Thassos nejsevernějším řeckým ostrovem, je snadno dostupný i pro ty, kteří se sem, respektive do řecké Kavaly a odsud dále do přístavu Keramoti, vydávají automobilem. Cesta bude v tomhle případě trvat 12 až 18 hodin (dle provozu).

Ostrov v severovýchodní Egeidě čeští turisté teprve objevují, a tuzemské cestovky ho proto do nabídky zařazují zatím jen velmi opatrně. Pokud se vám ale povede dovolenou na Thassosu přece jen „ulovit“ nebo to sem risknete vlastním autem, máme pro vás obsáhlého průvodce, díky kterému zjistíte, co všechno na ostrově vidět, kde vyzkoušet ty nejlepší řecké speciality a na jakou pláž zamířit, abyste tady byli i během hlavní sezóny třeba úplně sami.

Památky na Thassosu
Ostrov je doslova prošpikovaný antickými památky, malými kostelíky i kapličkami. Jedinečnost tohoto místa na vás dýchá na každém kroku.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Něco málo z historie ostrova Sirén

Podle řeckých bájí sídlily na ostrově krásné, avšak nešťastné a pomstychtivé Sirény, které svým zpěvem vábily námořníky, a ti pak ztroskotali na útesech. Vyzrál na ně až chrabrý Odysseus, který se nechal přivázat ke stěžni a posádce zalil uši voskem.

Historie ostrova Thassos je dlouhá a bohatá. Nikoho tak nepřekvapí, že sahá až do pravěkých dob. Díky své výhodné strategické poloze býval Thassos rušnou obchodní křižovatkou. Vůbec první dochované zmínky o ostrovu pocházejí z období 700 let před naším letopočtem, kdy se tady usídlili Féničané.

Od 5. století před naším letopočtem se ostrov začal prudce hospodářsky rozvíjet a dostal přezdívku „Athény severu“. Jedním z důvodů byla bohatá naleziště zlata a thassoského mramoru, který patří údajně k těm nejkvalitnějším na světě.

Jednu dobu byl ostrov připojený k Makedonii, aby ho mohli o „pár“ tisícovek let později ovládnout Turci. Jejich nadvládě udělal v roce 1902 přítrž námořní kapitán Pavlos Kunkuriotis, který se zasloužil o navrácení ostrova Řecku.

Dřívější metropolí ostrova bylo městečko Theologos, které se ale v průběhu let proměnilo na menší skanzenovou vesničku s magickými vodopády a úlohu hlavního města přenechalo přístavnímu Limenasu.

Zeleň na ostrově Thassos
Díky své poloze patří Thassos mezi jedny z nejzelenějších ostrovů Řecka. Občas tak budete čekat, že na vás odněkud vykoukne tyranosaurus nebo vám vlasy plné třpytivé soli načechrá rozdivočelý pterodaktyl.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Hlavní město zve na průzkum památek, barů i nedalekých pláží

Vůbec prvním místem, které na Thassosu spatříte, je přístav v hlavním městě Limenas. Kromě širokých možností kulturního vyžití, turistických služeb a nákupních či stravovacích možností tady najdete i řadu významných historických pamětihodností.

Na seznam si určitě napište prohlídku starobylého tržiště Agora, antického kamenného divadla (nyní v rekonstrukci – informace k červnu roku 2023, pozn. redakce), Apollónova chrámu nebo Akropole.

Na antické památky tady ale narazíte prakticky na každém kroku. Některé jsou obehnané plotem, jiné volně přístupné a výjimkou tak není, že si v jejich blízkosti kopou děti s fotbalovým míčem. Zajímavostí ostrova je i to, že některé z pozůstatků antických chrámů vám dokonce budou dělat společnost na zdejších plážích.

Kostelík na ostrově Thassos.
Nad barem Karnagio, nedaleko přístavu v hlavním městě, narazíte na vyšlapanou pěšinku, která vás zavede okolo malého kostelíku až k antickému amfiteátru.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Jaké jsou pláže na ostrově Thassos?

Chtělo by se říct, že vybrat si na ostrově „svoji“ pláž snů není žádný problém. Problém to ale je. Každý kousíček ostrova je totiž docela jiný a zůstávat na jedné pláži celý den (nedej bože pobyt) by byla věčná škoda. A krásek, které musíte během pobytu poctít svou návštěvou, je na ostrově několik desítek!

Pokud se rozhodnete po ostrově cestovat, je právě Limenas skvělým výchozím bodem. Nejenže se tady můžete svlažit na několika menších plážičkách, které lemují příjemné bary (třeba legendární Karnagio, příjemný Tarsanas nebo nově vybudovaný bar s luxusními apartmány By The Sea), ale taky odsud můžete vyrazit na dvě mramorové pláže, které patří k těm bezkonkurenčně nejkrásnějším (ale také nejnavštěvovanějším) na ostrově.

Marble Beach na Thassosu
Mramorová pláž Marble Beach (Saliara) je jednou z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších na ostrově.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Jde samozřejmě o proslulou mramorovou pláž Marble Beach (za lehátko tady zaplatíte 15 eur, ale z vlastní karimatky vás taky nikdo nevyhodí) nebo vedlejší Porto Vathi (tady jsou lehátka dál od moře mimo hlavní sezónu zdarma, jiná za konzumaci na stejnojmenném baru).

Během lenošení na pláži, která svou strukturou připomíná popcorn, můžete sledovat, jak z místních lomů odvážejí obří kvádry třpytivého thassoského mramoru, nebo se koupat v tyrkysovém moři, kterému jeho neuvěřitelnou barvu propůjčují právě třpytivé valounky thassoského mramoru (jejich odnášení je přísně zakázané, na což vás upozorní několik cedulí různě po plážích).

Náš tip: Marble Beach (Beach Saliara) a vedlejší Porto Vathi bývají už od června poměrně přeplněné. Proto se vyplatí přivstat si na východ slunce, kdy příroda sehraje tohle přírodní divadlo jen a pouze pro vás.
Vathi Cove na Thassosu
Pokud se od pláže Porto Vathi (ta s výhledem na těžební stroje) vydáte ještě kus doprava, narazíte na prašnou cestu, která vede až k malebné hotelové pláži v zátoce Vathi Cove.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Ostrov ale není jen o těchhle dvou mramorových kráskách. Ať už se z Limenas vydáte směrem do Panagie, nebo Limenarie, během cesty budete míjet jednu pláž vedle druhé.

Zastavte se na nedaleké pláži Makryammos, kde se (asi jako na jediné na ostrově) platí zhruba od poloviny června do cca 15. září vstupné, odtud se vydejte na pláž La Scala, jejíž součástí je proslulý bar (se stejně „proslulými“ cenami) a pokračujte dál po silnici až na další malé plážičky ukryté v nedalekých zátokách (Glifoneri, Atspas, Aliki, Limenaria).

Porto Vathy Thassos
Porto Vathi bývá i před sezónou poměrně přeplněná. Proto se na ni vyplatí vyrážet ráno nebo v brzkých dopoledních hodinách.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová
Náš tip: Pláž Aliki leží na východním pobřeží ostrova nedaleko letoviska Skala Potamias a je obklopená dvěma malebnými zátokami s borovým hájkem. Na tom by samozřejmě nebylo nic tak zvláštního, pokud by součástí pláže nebyly i pozůstatky antických památek. Jen si to představte – lenošíte a přitom koukáte na rozvaliny starého přístavu a antického chrámu.

Pokud byste se na průzkum ostrova vydali druhým směrem (do Panagie), narazíte na 4 kilometry dlouhou Zlatou Pláž (Chrisi Ammoudia), kde vás čeká klidné a křišťálově čisté moře bez proudů s velmi pozvolným vstupem, což ocení i hůře pohyblivé osoby nebo rodiny s dětmi. Část pláže je organizovaná, jinde si můžete bez obav roztáhnout slunečník a vlastní osušku. Na výběr tady máte množství barů a taveren i řadu možností pro vodní sporty.

Zátoka Porto Vathi
Zachtělo se vám ležet na pláži a při tom koukat na těžbu mramoru v přímém přenosu? Žádný problém! Na Thassosu ke splnění tohohle přání nepotřebujete dokonce ani kouzelné sluchátko.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

O kus dál pak narazíte na proslulou Paradise beach s výhledem na nedaleký ostrůvek, kde se ale letos opravuje příjezdová cesta, takže auto, čtyřkolku nebo skútr budete muset nechat u hlavní cesty a z kopce dolů sejít po svých. Pláž je zčásti organizovaná a najdete zde i několik barů. Nutno podotknout, že i před hlavní sezónou už bývá poměrně přeplněná.

Náš tip: To ale neplatí o vedlejší pláži Kinira, kde se vám naskytne prakticky totožný výhled a odpočívat tady můžete pěkně v soukromí. Pokud vás lákají další méně známé pláže a nebojíte se ani horšího přístupu, vydejte se na pláž Fari nedaleko letoviska Skala Marion nebo od výše uvedené Porto Vathi zamiřte dál ke komplexu Vathi Cove Luxury Resort & Spa, kde se nachází malebná zátoka a „tajná“ pláž, která se vám bude zaručeně líbit. Protože jsou všechny pláže v Řecku veřejné, nikdo vás z nich nevyhodí.
Pláž Atspas
Pláž Atspas s pozvolným vstupem do vody najdete nedaleko letoviska Skala Marion.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Za kolik (a kde) se na Thassosu nadlábnete?

„Proti gustu žádný dišputát“, říká se. Vyrážet ale do Řecka s all inclusive nebo plnou penzí je tak trochu škoda. Místní pokrmy jsou totiž něco, co jinde na světě zkrátka neochutnáte. A je úplně jedno, jestli dáte přednost úžasným salátům (třeba choriatiki, tzatziki, melitzanosalata), pečeným lilkům nebo paprikám s horskými bylinkami a místními sýry, smažené fetě v těstíčku se sezamem a medem, nebo ochutnáte tradiční řecké speciality v podobě moussaky (v troubě zapečené vrstvy lilku, prostřídané bramborami a mletým masem), gyrosu (rožněné nebo grilované maso na jehle), dolmades (vinný list plněný bylinkami, rýží a někde i mletým masem) nebo třeba keftedes (kuličky z mletého hovězího masa).

Aktuální ceny jídla v tavernách (červen 2023):

Řecký salát (choriatiki): 5–8 eur
Tzatziki: 4–6 eur
Plněné vinné listy (dolmades): 5–7 eur
Plněný lilek: 5–7 eur
Grilovaný sýr halloumi: 6–8 eur
Smažená feta se sezamem a medem: 6–8 eur
Grilovaná zelenina: 5–7 eur
Moussaka: 8–10 eur
Gemista (řecká plněná zelenina): 7–8 eur
Bouyourdi (zapečená rajčata s paprikou, sýrem, bylinkami, olejem): 6–8 eur
Kleftiko (pečené jehněčí maso se zeleninou): 12–15 eur
Pita chléb: 1–2 eura

Řecké pokrmy
Vyrážet do Řecka s all inclusive nebo plnou penzí je věčná škoda. Místní gastronomie je totiž jedním slovem neodolatelná!
Zdroj:
Shutterstock

A co k vydatnému jídlu popíjet? Ochutnejte třeba točené nebo lahvované pivo Alfa, Mythos, Fix nebo Amstel, během pobytu ale určitě nevynechejte ani místní vína, retsinu, anýzovky typu ouzo nebo raki, pálenku tsipouro, kteru prý vyráběli mniši v klášteře na hoře Athos, nebo nám velmi dobře známou Metaxu.

Milovníci kávy určitě ocení ledově nachlazené frappé nebo tradiční řeckou kávu vařenou v džezvě. Lahev vody dostanete většinou v tavernách zdarma, případně je součástí couvertu (obvykle 0,5–1,5 eur). A jak je to tady se spropitným? Běžně se v restauracích dává přibližně 10–20 % z ceny útraty v závislosti na spokojenosti s poskytnutými službami.

Mohlo by vás zajímat: Jak je to s pitnou vodou na ostrově? Voda, která vám poteče z kohoutku, je samozřejmě pitná. Její složení se ale od toho, na které jste doma zvyklí, značně liší. Proto je dobré kupovat vodu balenou, případně na vlastním zažívání otestovat menší vzorek ve dny, kdy se nechystáte na žádný výlet a v dosahu budete mít toaletu.

Aktuální ceny nápojů v tavernách (červen 2023):

1 l vody: 0,5–1,5 eura
0,5 l piva v lahvi: 3–5 eur
0,5 l točeného piva: 4–6 eur
Ouzo: 3–8 eur
Tsipouro: 3–8 eur
Metaxa: 4–7 eur
Frappe: 2–5 eur
Sklenka sangrie: 4–7 eur
Sklenka místního vína: 2–5 eur
Čerstvý pomerančový džus: 2–5 eur

Pivo v Řecku
Na milovníky piva čeká na Thassosu Alfa, Mythos, Vergina, Fix nebo Amstel.
Zdroj:
Shutterstock

Určitě vás bude zajímat, které restaurace na ostrově navštívit. Pokud se budete pohybovat v blízkosti hlavního města, určitě nevynechejte taverny Tavernaki, Souvlike (poznáte ji podle uličky, nad kterou budou viset barevné deštníky), Ftapodi, Ambrosia, Simi nebo Mesogeios.

Pokud vycestujete na zmíněnou Zlatou pláž (Chrisi Ammoudia), pak se zastavte v La Terrasse Restaurant, NISI Island nebo taverně Palude. Budete-li ubytováni v Potosu, je sázkou na jistotu taverna Klimataria, San Antonio nebo Sea Breeze restaurant.

Láká vás noční život? Zamiřte do proslulého baru La Scala (lehátka jsou za konzumaci, speciální boxy s houpačkami za poplatek ve výši desítek eur/den), fajn je i bar Karnagio v Limenas, kam se ale večer bez rezervace pravděpodobně nedostanete. Pokud tady navíc bude probíhat program, připravte si zhruba dalších 10 eur/osoba, které budete muset zaplatit za vstupné.

Za návštěvu stojí i zmíněný Tarsanas bar nebo nově vybudovaný bar By The Sea. Oblíbeným cílem turistů je i bar Arriba Chill Out Beach Bar, Drift Beach Bar nebo Aqua Beach Bar.

Fari Beach na Thassosu
Pláž Fari je hůře přístupná. Patří ale mezi ty, na kterých během dne nepotkáte ani živáčka.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Co dalšího na Thassosu navštívit?

Určitě během návštěvy nevynechejte prohlídku přírodního bazénu Giola, kterému se říká také Diovo oko. Jezírko Giola je ukryto ve skalním výběžku za městečkem Artis.

Milovníci horských treků a kouzelných výhledů nesmí vynechat návštěvu nejvyšší hory Ypsarion (1204 m n. m.), odkud se vám naskytne úžasná vyhlídka na údolí okolo Golden Beach. Pokud se sem nebudete chtít vydat v rámci organizovaného výletu, půjčte si auto nebo čtyřkolku s náhonem na všechna čtyři kola.

Náš tip: Pronájem zbrusu nové čtyřkolky (450) na 7 dní vyšel v červnu na 400 eur. Novinkou letošního roku byla GPS, která hlídá, aby řidič nejezdil mimo vyznačené trasy (silnice). V opačném případě začne čtyřkolka blikat nebo pískat a do 5 minut se „natvrdo“ vypne. Případný odtah pak budete muset řešit s půjčovnou, což znamená další dodatečné náklady. Ceny benzínu na ostrově se pohybují okolo 1,80–2,10 eura/litr.
Ypsarion
Pohled z nejvyšší hory ostrova je prostě dechberoucí.
Zdroj:
Shutterstock

Dalším oblíbeným výletním cílem je vodopád Theologos ve stejnojmenné vesničce. Další vodopády najdete u jediného sladkovodního jezírka Maries, kde ale platí přísný zákaz koupání nebo rybolovu.

Pokud budete ubytovaní v malebném městečku Limenaria, nevynechejte návštěvu „thassoského Stonehenge“, kterému se oficiálně říká Crown of Limenaria. Jde vlastně o 12 tři a půl metrů vysokých mramorových kamenů, na kterých jsou vytesána všechna znamení zvěrokruhu. Zajímavostí je, že kameny jsou sestaveny přesně podle měsíců tak, jak jdou postupně za sebou.

Aliki Beach na Thassosu
Na pláži Aliki by nebylo nic zrovna dvakrát zajímavého, pokud byste nelenošili přímo vedle zbytků antických památek.
Zdroj:
Vendula Flassig Vrablová

Co říci závěrem? Začněte balit!

Thassos je úžasným ostrovem, který ve vás zanechá nejednu silnou vzpomínku. Každý den tady bude jiný, a přesto neuvěřitelně rozmanitý a výjimečný. A je úplně jedno, jestli dáte přednost povalování na zdejších čarokrásných plážích, objevování přírodních krás nebo antických památek, či ochutnávání jedinečných specialit, které řecká kuchyně nabízí. Ostrov Sirén je zkrátka místem, které se vám nesmazatelně vryje do paměti a i po letech na něj budete s láskou, nostalgií a slzou v oku rádi vzpomínat.

Autorský text

 
 

Místo

40° 46' 45.0579", 24° 42' 14.2408"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Průvodce ostrovem Thassos: Víme, kde si dáte ty nejlepší tzatziki a na pláži budete i během sezóny úplně sami