Přejít k hlavnímu obsahu

Irské hrady opředené legendami: V jednom duchové rozdávají štěstí, v jiném pěstují opium a chovají bílé kočky

Irsko je zemí obestřenou mlhami a nejedním tajemstvím, které střeží tiší svědkové historie. Tajemné hrady se rozprostírají na divokých vřesovištích i zelených kopcích. Které stojí za návštěvu? 

Dunluce Castle odkazuje na bájné město Atlantis

Jeden z nejfotografovanějších hradů v Severním Irsku jsme nemohli vynechat. Je jím Dunluce Castle. Legenda praví, že hrad, který se tyčí nad ledovým Atlantikem, je spojen s bájným městem Atlantis. Dunluce Castle najdeme blízko města Portrush v hrabství Antrim a je snadno přístupný návštěvníkům.

Hrad Dunluce Castle je údajně spojen s bájným městem Atlantis.
Zdroj:
Shutterstock

Blarney Castle zajistí návštěvníkům výřečnost

Hrad z 15. století je dnes už spíše ruinou. Přesto do svých útrob láká návštěvníky z blízkého i vzdálenějšího okolí. Důvodem jsou nepochybně legendy, které okolo hradu panují. Ta nejznámější, o Blarneyském kameni, třeba praví, že stačí kámen políbit hlavou dolů a člověk získá na výřečnosti. Na tom by asi nebylo nic složitého, pokud by se zmíněný kámen nenacházel 10 metrů nad zemí.

Náš tip: Během návštěvy Blarney Castle nezapomeňte nahlédnout i do zdejší zahrady. V ní se totiž objevují rostliny, které vás mohly dřív buď uzdravit, nebo rovnou zabít. Mezi exempláři nechybí například mandragory, rostliny produkující opium nebo konopí. Pokušení některých návštěvníků pravděpodobně bývá příliš velké. Mnohé rostliny se totiž pěstují za zábranami. 

Políbit kámen v Blarney Castle prý zajistí doživotní výřečnost. Není to ale jen tak.
Zdroj:
Shutterstock

Ballynahinch Castle byl domovem nejobávanější pirátky

Jistá Grace O’Malley už od malička toužila po dobrodružství na moři. Matka jí od plaveb s otcem odrazovala a strašila tím, že se její dlouhé vlasy zapletou do lodních lan. Grace jejích rad nedbala, vlasy si ostříhala a vyrazila na širé moře. Poměrně brzy se stala opravdovým postrachem. Některé zdroje dokonce tvrdí, že odvrátila útok tureckých pirátů pouhý den po porodu dítěte a svého manžela si vzala pouze proto, aby získala jeho hrad.

Nejzajímavější památky Irska: Projděte se středověkým městem nebo obdivujte 121 metrů vysokou jehlu

Ballynahinch Castle byl domovem údajně té nejobávanější pirátky. Významnou bitvu vyhrála prý den po porodu.
Zdroj:
Shutterstock

Monea Castle prý obývají duchové

Monea Castle byl postavený v 17. století nejen jako obytné sídlo, ale i jako pevnost schopná odolat tehdejším konfliktům a nájezdům. O této skutečnosti svědčí například střílny umístěné v neobvyklých místech. Také Monea Castle je spojen s řadou místních legend. Někteří dokonce tvrdí, že hrad obývají duchové

Na hradě Monea Castle prý straší.
Zdroj:
Shutterstock

Belfast Castle si zamilují majitelé koček

Tenhle působivý hrad se vypíná nad městem Belfast na svazích Cave Hill. Postavený byl v 19. století na místě původního normanského hradu z 12. století. Součástí areálu je i „kočičí zahrada“, ve které najdete 9 rafinovaně ukrytých soch koček. Místní legenda praví, že štěstí bude přát hradu, dokud v něm bude žít bílá kočka

Součástí hradu Belfast Castle je i zahrada s tajemnými sochami koček. Štěstí má údajně přinést ta bílá.
Zdroj:
Shutterstock

Harry Avery’s Castle prý postavili za jedinou noc

Harry Avery’s Castle je jedinečnou ruinou, kterou najdete v hrabství Tyrone. Hrad ze 14. století byl postaven irským kmenovým vůdcem, což je pro oblast Ulsteru méně běžné, jelikož většina středověkých hradů v regionu byla postavena normanskými nebo anglickými osadníky. Legenda praví, že hrad postavili vojáci za jedinou noc!

Krásy Irska: Dublin, to není jen hrad a pivovar

Hrad Harry Avery’s Castle prý postavili vojáci za jedinou noc!
Zdroj:
Shutterstock

Ross Castle zajistí návštěvníkům štěstí

Ross Castle nadchne zejména milovníky duchů a strašidelných záhad. Říká se totiž, že ten, kdo spatří ducha jednoho z původních obyvatel, O’Donoghueho Mora, bude mít štěstí na rozdávání do konce života. Duch se údajně objevuje 1x za 7 let, kdy se vynořuje z hlubin jezera a objíždí kolem hradu na bílém koni.

Na hradě Ross Castle se co sedm let objevuje duch na bílém koni, který má přinášet štěstí.
Zdroj:
Shutterstock

Rock of Cashel Castle vznikl prý díky ďáblu

Rock of Cashel Castle je více než jen „obyčejný“ hrad. Jde o sbírku objektů, artefaktů a staveb, které jsou umístěné na kopci v Cashel v hrabství Tipperary. Legenda praví, že hrad vznikl díky ďáblu, který údajně ukousl kus pohoří Slieve Bloom. Když zahlédl svatého Patrika, jak se chystá postavit kostel, rozzuřil se, skálu vyplivl a ta se zabořila do země. 

Základní kámen pro Rock of Cashel Castle prý upustil sám ďábel.
Zdroj:
Shutterstock

Shane’s Castle potěší milovníky Hry o trůny

Pokud patříte mezi fanoušky seriálu Hra o trůny, jistě vám bude tenhle hrad něčím povědomý. Vaše domněnky jsou správné. Samotná stavba i její přilehlé pozemky se opravdu objevily v několika dílech populární Game of Thrones. V jedné ze scén, které se tady točily, například Loras porazí Gregora, který si to nenechá líbit a po menší šarvátce s vlastním bratrem pak svému koni setne hlavu. 

Krásy Irska: Moherské útesy si „zahrály“ v nejednom známém filmu a videoklipu

Shane’s Castle se objevil v několika epizodách seriálu Hra o trůny.
Zdroj:
Shutterstock

Birr Castle byl domovem „irského Galilea“

Na hradě Birr Castle již více než 400 let žijí potomci rodu The Earls of Rosse. Jeden z nich je považován za „irského Galilea“. V roce 1845 totiž postavil největší teleskop na světě, který dokázal objevit spirálovité galaxie a pomohl při zachycení prvních map Měsíce. Teleskop je dodnes součástí sbírky, kterou v Birr Castle najdete. 

Birr Castle byl domovem „irského Galilea“.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje:

  • nejkrasnejsihrady.cz/10-nejkrasnejsich-hradu-severniho-irska
  • pelipecky.cz/nejzajimavejsi-hrady-irska/
  • blog.snailtravel.cz/10-1-nejlepsi-hrad-v-irsku-ktery-byste-meli-navstivit-v-roce-2020/
 
 

Místo

53° 10' 24.2116", -7° 54' 32.1049"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Irské hrady opředené legendami: V jednom duchové rozdávají štěstí, v jiném pěstují opium a chovají bílé kočky