Přejít k hlavnímu obsahu

Vláda rozhodla! Na oblíbený ostrov už nestačí pojištění z Česka

Cestující, kteří se chystají na exotický ostrov v Indickém oceánu, musí od 1. září 2024 připočítat k nezbytným výdajům nový poplatek. 

Ten činí 44 dolarů (necelých 1 000 Kč) a zaplatit ho musí každý cestující (včetně dětí), který se rozhodne od letošního září strávit dovolenou na exotickém ostrově Zanzibar

Poplatek za pojištění, i když máte to z Česka

Oněch 44 dolarů, za kterými se schovává nový poplatek za místní pojištění, schválila zanzibarská vláda. Pokrýt má údajně kompletní zdravotní péči, která je cestujícím na ostrově poskytnuta ve chvíli, kdy se zraní nebo řeší zažívací či jiné zdravotní obtíže. Zároveň se z něj mají hradit i další výdaje (viz níže) související s běžnými komplikacemi, které turisté často řeší. 

A to bez ohledu na to, že tyto a mnohé další problémy řeší komerční cestovní pojištění, které si sjednáte v Česku za cenu, jež začíná na několika desetikorunách za osobu a den. To ale podle místní vlády není dostatečné, proto bude potřeba sjednat si místní pojištění u Zanzibar Insurance Corporation (dále jen ZIC), která má mezi lokálními pojišťovnami monopol na poskytování této služby.

Jak to ty voňavé artefakty dělají? Zanzibarské farmy vyprávějí

Zanzibarská vláda zavádí od 1. září nový poplatek ve výši 44 dolarů.
Zdroj:
Shutterstock

Pojistka na 92 dnů, kterou sjednáte online

Jak to od počátku září vypadá se zavedením nového poplatku v praxi? Pojistka, kterou si u ZIC sjednáte online na jejích oficiálních stránkách, platí až 92 dní s vícenásobnými návštěvami území, což je ale pro naprostou většinu turistů cestujících na ostrov zbytečně dlouhá doba. Průměrná délka dovolené na Zanzibaru se totiž podle údajů cestovních kanceláří a agentur pohybuje mezi 8 a 12 pobytovými dny.

Pokud ovšem budete na ostrov cestovat, pojištění si na webu Zanzibar Insurance Corporation nezapomeňte sjednat. Už při odbavení na letištích po vás totiž mohou potvrzení o platném pojištění požadovat. Obdobně budou postupovat také během pasové kontroly na Zanzibaru. Pokud vám bude potvrzení chybět, může vám být vstup do země odepřen! 

Zanzibar – ostrovy koření, kam jezdí na dovolenou i Bill Gates

Zanzibarská vláda zavádí od 1. září nový poplatek ve výši 44 dolarů.
Zdroj:
Shutterstock

Byla to prý jen otázka času…

Vláda tento krok obhajuje tím, že nejde o nic převratného a bylo jen otázkou času, kdy k podobnému poplatku přistoupí. Co získá cestující na oplátku? Podle zanzibarské ministryně financí Saada Mkuya Salumové bude pojištění krýt široké spektrum služeb, se kterými mívají návštěvníci ostrova problémy.

Nejde jen o lékařskou péči, ztrátu zavazadel, nehodu, nouzovou evakuaci, ztrátu cestovních dokumentů či převoz ostatků (tzn. repatriaci) v případě úmrtí, součástí pojistky budou i asistenční služby, které budou k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu na bezplatných telefonních linkách. 

Cestující, kteří ovšem nejsou jazykově vybaveni, ale budou stejně kontaktovat svoji pojišťovnu v Česku, takže pro ně pojistka u místní pojišťovny postrádá smysl. Přesto bez ní nemohou ostrov navštívit. 

Použité zdroje:

  • thecitizen.co.tz/tanzania/zanzibar/zanzibar-introduces-44-insurance-fee-for-visitors-4702806
  • atta.travel/resource/zanzibar-sets-out-plans-for-travellers-insurance-scheme.html
  • apta.biz/2024/08/21/zanzibar-introduces-44-insurance-fee-for-visitors/
 
 

Místo

-6° 9' 42.6758", 39° 12' 11.5315"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Vláda rozhodla! Na oblíbený ostrov už nestačí pojištění z Česka