Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

TOP 10 Švýcarska: ikonická obec s desítkami vodopádů v okolí, nejstrmější železniční trať světa i ráj pro sýrové labužníky

Chystáte se do Švýcarska, ale je v něm tolik krás, že nevíte, na co se při plánování zaměřit? Máme pro vás žebříček, který nezklame!

Jde tedy samozřejmě o subjektivní žebříček a co člověk, to názor. I tak si ale určitě něco vyberete, ať už se raději touláte po horách, nebo po městech. 

#1 Locarno

Poloha na břehu jezera Lago Maggiore, filmový festival a celková pohoda. Přesně to se vám může vybavit, když je řeč o nejteplejším městě Švýcarska. Atmosféra i řeč tu všem turistům připomíná, že se nacházejí blízko hranice s Itálií. A přesto se tu můžete cítit jako v úplně jiném podnebí – třeba když se zajdete podívat do některé ze zdejších zahrad.

Počasí, které se tu chová spíš středomořsky, nahrává úchvatné vegetaci. Tu tady musíte obdivovat, i kdybyste jinak nerozpoznali banán od vánočního stromečku. Pokud nebudete mít moc času a z místních zahrad si pro návštěvu budete muset vybrat jednu jedinou, určitě by to měla být ta na ostrově Brissago, kam se lidi chodí kochat už od 50. let 20. století. Spatříte tu magnólie, rododendrony, cypřiše a další krásy.

Locarno
Locarno čerpá hlavně ze skvělé polohy na břehu jezera Lago Maggiore.
Zdroj:
Shutterstock

Když vynecháme okouzlující krajinu, kterou tvoří jezero a alpské vrcholky podél břehu, je tu stále ještě dost míst k vidění. Rozhodně zamiřte k poutnímu kostelu Madonna del Sasso, jenž se ukrývá ve skalách a patří k nejdůležitějším poutním místům v zemi.

Turisti, kteří se tu ocitnou v srpnu, si zase můžou plnými doušky užít tradiční dvoutýdenní filmový festival, jenž se tu koná každý rok už od roku 1946. 

A zaujme vás třeba i pevnost Castello Visconteo z 12. století, zdejší kostely, náměstí Piazza Grande nebo Palazzo della Conferenza, v němž došlo k podpisu smluv řešících uspořádání Evropy po 1. světové válce (Locarnské dohody).

Legendární Ďáblův most: místo, kde lidé přechytračili knížete pekelníků 

#2 Pilatus

Horomilové nesmí ve Švýcarsku vynechat výlet na horu Pilatus. Ti zdatnější se sem můžou vydat pěšky, pro ostatní je tu lanovka z městečka Kriens nebo neuvěřitelně krásná zubačka na té nejstrmější železniční trati na světě (z Alpnachstadu).

O jedinečný zážitek tady proto není nouze, jen počítejte s tím, že to bude výlet finančně náročnější (v přepočtu zhruba 2 000 Kč za dospělého, takřka polovinu za dítě od 6 do 15,99 let). Za tuhle cenu se dostanete z Alpnachstadu nahoru na Pilatus Kulm a zpátky, vydat se ale můžete i na druhou stranu lanovkou do Kriensu, pokud se nepotřebujete vrátit na stejné místo. 

Pilatus
Sklon téhle trati dosahuje až 48 %. Zubačka tu jezdí od léta 1889.
Zdroj:
Shutterstock

Na samotné hoře vás čeká hned několik vyhlídkových míst, z nichž je pohled naprosto úžasný a odzbrojující. Tím nejvyšším je Tomlishorn dosahující nadmořské výšky 2 132 metrů. Můžete se tu taky projít po květinové a rostlinné stezce, a když vám bude štěstí přát, zahlédnete i zdejší kozorohy! 

Nakonec jsou tu i dva hotely a pochopitelně i restaurace. Počítejte, že na vršku strávíte určitě 2 hodiny, zvlášť za krásného počasí. To se odsud prostě nechce vůbec nikomu.

Svezte se nejkrásnější zubačkou světa. Stařičká Schynige Platte Bahn je úplný poklad

#3 Oeschinensee

Nádherné jezero skryté v horách, které neohromí svou rozlohou (1,1 km čtvereční), zato atmosférou stoprocentně ano. Leží v nadmořské výšce 1 578 metrů a je součástí skvostné oblasti Švýcarské Alpy Jungfrau-Aletsch, která je pod ochranou UNESCO.

Cesta sem z Kanderstegu je dlouhá něco přes 6 kilometrů, ale zkrátit a zjednodušit si ji můžete lanovkou. Pak už zbývá jen dojít k jezeru a taky nad něj, abyste si uchovali ten nejkrásnější pohled na hladinu obklopenou horskými štíty.

Oeschinensee
K Oeschinensee si můžete udělat krásný výlet. Rozhodně se vydejte i kousek nad něj, ať si užijete pohled shora!
Zdroj:
Shutterstock

 

#4 Pizol (Pětijezerní cesta)

Když budete pátrat po nějakém tom turistickém doporučení, ale nebudete zrovna chtít lézt na Matterhorn, rozhodně prozkoumejte 11 kilometrů dlouhou Pětijezerní cestu (a pak se na ni hlavně vydejte!). 

Z městečka Wangs vás lanovka vyveze k Pizolhütte. Tam si uděláte malou odbočku k prvnímu z pěti jezer, které v ten den uvidíte – k Wangsersee. Potom se vydáte k Wildsee, Schottensee, Schwarzsee, Baschalvasee a pak ke stanici lanovky Gaffia, kterou se vrátíte zpátky do Wangsu. 

Pětijezerní cesta
Toužíte-li po dokonalé horské výpravě, vydejte se na Pětijezerní cestu nedaleko hory Pizol (2 844 m).
Zdroj:
Shutterstock

Vypadá to složitě, trasa je ale jen středně náročná a můžou ji zvládnout i zdatnější děti. Lanovky jezdí v letním provozu od června do října (je nutné zkontrolovat si přesná data) a za takové kombo, které vás vyveze nahoru a pak sveze dolů, jak budete potřebovat podle popisu výš, zaplatíte něco přes 1 000 Kč (jako dospělý; děti od 6 do 12 let jedou za polovic). 

Bodamské jezero: ráj nudistů, naturistů, cyklistů a hon na utopence

#5 Matterhorn

Matterhorn chce ve Švýcarsku vidět každý. I ten, kdo jinak hory nezdolává. Jde přece o ikonickou horu, tu nejvyšší v zemi a 7. nejvyšší v Alpách. Tyčí se do nadmořské výšky 4 478 metrů na hranici s Itálií

Na Matterhorn se údajně ročně vypraví až 3 000 dobrodruhů. Jiným stačí sledovat ho zpovzdálí. Nejjednodušší je to v Zermattu a jeho okolí. Pokud se přece jen chcete dostat blíž, a přitom na horu nelézt, vypravte se na stezku Matterhorn Glacier Trail. Jejích 6,6 kilometru zdoláte za 2 hodiny.

Matterhorn
Na Matterhorn vysoký 4 478 metrů se ročně vydají na tři tisícovky odvážlivců.
Zdroj:
Shutterstock

Trasa vede z místa Trockener Steg ke Schwarzsee. Na začátek se vyvezete lanovkou a nakonec jí sjedete zase dolů do Zermattu. Výhled na ikonickou horu je tu zaručen (tedy pokud zrovna nebude panovat extra nepříznivé počasí) a o zážitky bude postaráno!

Pozor! Do Zermattu se nedostanete autem. To musíte nechat ve vedlejší obci Täsch, ze které sem jezdí vlak. 

#6 Curych

I když svádí myslet si, že jde o metropoli, Curych jí ve skutečnosti není. Je ale tím největším městem ve Švýcarsku a obývá ho téměř 450 tisíc lidí. Bez zajímavosti není to, že v roce 2020 byl vyhlášen nejdražším městem na světě, div to ale v téhle zemi není. Navíc tu má své sídlo nejedna finanční a bankovní instituce, což z města dělá jedno z nejvýznamnějších světových finančních center.

A co vidět v Curychu, když už se v něm ocitnete?

  • Grossmünster: nepřehlédnutelná katedrála ze 12. století se dvěma románskými věžemi, která podle pověsti stojí na místě hrobů tří světců žijících ve 3. století; interiér je jednoduchý, mnohem víc vás určitě zaujme výhled ze severní věže 
  • Lindenhof: historické náměstí na pahorku, kde bývalo sídlo císařského paláce; oblast je švýcarskou kulturní památkou a kromě relaxu ve stínu stromů si můžete třeba zahrát šachy
  • Münsterbrücke: z mostu, který vás chytne hned na první pohled, se rozhlédněte kolem sebe – na řeku a památky podél ní, je to paráda; pokud si někde chcete udělat super instafotku, pak by to určitě mělo být tady
  • Švýcarské národní muzeum: budova inspirovaná francouzskými zámky vás dostane už zvenčí, uvnitř pak můžete proniknout do historie od pravěku až po 20. století
  • Johann Jacobs Museum: milovníci kávy by si neměli v Curychu nechat ujít návštěvu muzea, které se tímhle oblíbeným nápojem zabývá; kromě toho se tu dozvíte něco o cukru, opiu, kakau a diamantech
Curych zajímavosti
Curych je jedním z nejvýznamnějších světových finančních center. Tedy mimo jiné.
Zdroj:
Shutterstock

 

#7 Bern

Hlavní město Švýcarska tedy není Curych, ale Bern (i když je to legislativně trošku složitější, nicméně sídlí tu vláda a parlament). Patří k největším městům v zemi a podobně jako Curych, i on je známý pro svou „drahotu“ – patří k nejdražším městům na světě, co se každodenního života týče.

Oblast, ve které se Bern nachází, bylo údajně osídleno už v období od 3. do 1. století př. n. l. Středověké město tu vzniklo na konci 12. století a svůj název (německy Bär) dostalo podle medvěda, kterého tu zabil vévoda Berthold V. z Zähringenu. V průběhu celé té dlouhé historie až k dnešku vznikla místa, která v Bernu musíte vidět:

  • Staré město: centrum Bernu je pod ochranou UNESCO, jak mile do něj vkročíte, sami pochopíte proč – je prostě okouzlující; svůj ráz si uchovává od 12.–15. století
  • Münster: pozdně gotická trojlodní katedrála z přelomu 15. a 16. století je jedinou katedrálou v Evropě, kterou si postavili měšťani; stavba probíhala v letech 1421–1893; je nejvyšší katedrálou v zemi (věž měří 100,6 metru)
  • Zytglogge: hodinová věž, která byla jednou z bran města; od 16. století je její součástí orloj s pohyblivými figurami; jde o nejstarší památku ve městě (stará je přes 800 let)
  • Radnice: budova z počátku 15. století v pozdně gotickém slohu, později rekonstruována ve slohu novogotickém, současnou podobu má ze 40. let 20. století
  • Růžová zahrada: z Rosengarten si užijete nádherný výhled na město a samozřejmě všudypřítomné voňavé růže; ideální místo pro piknik, můžete tu dokonce ochutnat pravé švýcarské pokrmy
Bern
Švýcarská metropole je pěkně drahá, ale má svůj půvab.
Zdroj:
Shutterstock

 

Památky a růže. Takový je Bern, hlavní město Švýcarska

#8 Viadukt Landwasser

Tenhle železniční most ve východní části Švýcarska je úplně ikonický! Je součástí slavné trati Albula a dočkáte se ho kousek od stanice Filisur. Jeho původ sahá až do roku 1903, kdy byl slavnostně uveden do provozu. 

Vápencový most je 136 metrů dlouhý, 65 metrů vysoký, poloměr pomyslného oblouku, kterým je veden, je 100 metrů, má 5 pilířů a jeho krásu můžete z dálky můžete obdivovat, pojede-li vlakem směrem od Alvaneu. K patě viaduktu ale můžete dojít i pěšky ze silnice, která spojuje Alvaneu a Filisur. 

Po mostě projíždí denně na 60 vlaků, přičemž tudy jezdí i mezi turisty populární Bernina Express a Glacier Express. A přejezd si opravdu užijete – vzhledem k malému poloměru oblouku tu vlak může jet max. rychlostí 30 km/h. 

viadukt Landwasser
Tenhle most je dechberoucí, ať už po něm projíždíte, nebo se jen díváte zpovzdálí.
Zdroj:
Shutterstock

 

V Basileji každý rok z kašny teče víno

#9 Gruyères

Tahle naprosto pohádková obec je známá hlavně mezi sýrovými fajnšmekry – právě tady má svůj původ stejnojmenný sýr, jehož názvem je obecně označován druh tvrdých sýrů (z kravského mléka, s obsahem tuku 49–53 %). Ten se tu vyrábí od roku 1113, ale zmínky sahají až do roku 116! Typická je jeho tvrdá rezavá kůrka a střed v barvě slámy. Zraje 3–25 měsíců a chuťové tóny jsou různé – od ovocných po ořechové.

Samotná obec čítá jen necelých 2 200 obyvatel, historická část je ale nepřehlédnutelně nádherná. Nachází se na vrcholu izolovaného kopce, takže v krajině vyčnívá. Na kouzlu tomuhle místu přidává i hrad s exteriérem z 15. století a s interiérem z 19. století. Nachází se v něm muzeum věnované regionu a umění. 

Gruyeres
Tady si na své přijdou romantici i milovníci zdejšího sýru.
Zdroj:
Shutterstock

 

Místo, kde se zrodil oblíbený sýr: švýcarské údolí Emmental

#10 Lauterbrunnen

Jestli jste někdy viděli Švýcarsko na fotkách, pak byla některá z nich určitě pořízená v obci Lauterbrunnen. Neuvěřitelný masiv zdejších skalních stěn v kontrastu s křehkou vesničkou působí dokonale dramaticky. Pak k tomu připočteme ještě turisticky atraktivní vodopád ve skále (Trümmelbachfälle) a o nezapomenutelné vizuální vjemy tu není nouze.

V okolí je mimochodem vodopádů spousta (přes 70!) a všechny stojí za vidění – například Mürrenbach (417 m) a Buchenbach (380 m) jsou prý nejvyššími ve Švýcarsku. A uvidíte tu i spoustu jiných nádherných míst a zákoutí. Oblast je skvělá na turistiku, v zimě pak na zimní sporty.

Lauterbrunnen
Obec vypadá vedle skalního masivu tak křehce!
Zdroj:
Shutterstock

 

Použité zdroje:

  • myswitzerland.com/en-se/destinations/locarno
  • pilatus.ch
  • oeschinensee.ch
  • pizol.com
  • zermatt.ch/en/Media/Planning-hikes-tours/Matterhorn-Glacier-Trail-Nr.-26
  • cs.wikipedia.org/wiki/Matterhorn
  • ourswissexperience.com/2021/04/08/pruvodce-curych-co-videt-pesky-centrum
  • cs.wikipedia.org/wiki/Curych
  • cs.wikipedia.org/wiki/Grossm%C3%BCnster
  • obletsvet.cz/co-videt/svycarsko/curych
  • de .wikipedia.org/wiki/Rathaus_(Bern)
  • obletsvet.cz/co-videt/svycarsko/bern
  • graubuenden.ch/de/sehenswuerdigkeiten/bauwerke/viadukte/landwasserviadukt
  • cs.wikipedia.org/wiki/Gruy%C3%A8re
  • mojesvycarsko.com/clanek/1738-gruy-res-je-gurmany-i-milovniky-biomechanickeho-surrealismu 
  • myswitzerland.com/en-ie/destinations/lauterbrunnen
 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

TOP 10 Švýcarska: ikonická obec s desítkami vodopádů v okolí, nejstrmější železniční trať světa i ráj pro sýrové labužníky