Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

EURO 2024: Düsseldorf – co vidět a zažít v úžasném klenotu západního Německa

Patříte-li k fotbalovým fanouškům, kteří letos vyrážejí na EURO 2024, pohlídejte si Düsseldorf. Tohle nádherné město na břehu řeky Rýn vám nabídne spoustu krás. 

Při návštěvě Düsseldorfu si dosyta užijete úžasně pestrých kombinací historie, kultury i moderního života. Ať už se budete procházet uličkami Altstadtu, nebo se rozhodnete pro obdivování famózní architektury v MedienHafenu, Düsseldorf ve vás zaručeně zanechá jen ty nejlepší dojmy.

#1 Altstadt

Procházka úzkými uličkami starého dlážděného města je jako cesta časem, která vás zavede až do středověku, kdy se Düsseldorf začal rozvíjet a formovat svou jedinečnou tvář. Najdete zde vše, co vášnivý turista potřebuje. Od zachovalých gotických kostelů až po útulné tržiště a kavárny, které zde rezonují atmosférou minulých staletí.

Düsseldorf Staré Město
Gotické kostely, ale i moderní kavárničky. Altstadt nabízí od všeho trochu.
Zdroj:
Shutterstock

#2 Rheinuferpromenade

Promenáda podél Rýna, známá jako Rheinuferpromenade, zaujímá v srdcích návštěvníků významné místo. Propojuje staré historické jádro města s moderními částmi a odráží živelnou atmosféru místních obyvatel. Promenáda podél MedienHafen je poseta všemožnými kavárničkami a bary, kde se o vaše občerstvení milerádi postarají. Nechybí ani nejrůznější obchody, které vyhovují každému vkusu, rozpočtu a stylu.

EURO 2024 – Hamburk: co ve městě vidět, když zrovna nebudete fandit?

#3 MedienHafen

V této dynamické čtvrti objevíte víc než jen impozantní budovy. MedienHafen je úchvatným centrem rozličné kreativity a kultury se specifickými prostory, kde se konají umělecké výstavy nejrůznější povahy. I na tomto místě se citelně propojuje moderní architektura s otisky historie. Tato čtvrť jasně ukazuje, že architektonická rozmanitost vůbec nemusí být spojena s chaosem a ruchem. Naopak. Může být i dokonale harmonická.

#4 Königsallee (Kö)

Luxusní nákupní třída pro milovníky módy a luxusu je tu naprosto nezbytnou zastávkou. Řada butiků a obchodů světoznámých značek potěší každého, kdo si třeba jen na chvilku touží připadat jako hvězda. Vedle vyhlášených a prestižních módních přehlídek se na tomto místě konají i různé kulturní akce, které patří k oblíbeným jak u místních, tak u návštěvníků. 

Königsallee Düsseldorf
Po třídě Königsallee se určitě projděte!
Zdroj:
Shutterstock

EURO 2024 – Lipsko: zajímavosti, které musíte vidět, když nebudete sledovat fotbal

#5 Aquazoo Löbbecke Museum 

Podmořská dobrodružství Aquazoo Löbbecke Museum Düsseldorf ročně přilákají statisíce návštěvníků všech věkových kategorií. Toto přírodovědné muzeum a zoologická zahrada v jednom nabízí pohled jak na podvodní svět, tak i na souš, a to prostřednictvím propracovaných expozic a interaktivních výstav. 

Když se podíváme na vstupné, dá se rozhodně říct, že podvodní svět nabízí spoustu muziky za rozumné peníze. Dospělí zaplatí 10 eur, studenti a ZTP 5,50 eur, mrňouskové do 6 let mají vstup zdarma a rodinná vstupenka vás vyjde na 20 eur. Otevírací doba muzea je od pondělí do neděle stejná, a to vždy od 10.00 do 18.00 hod. 

EURO 2024 – Stuttgart: kapesní průvodce po místech, která musíte navštívit, když zrovna nebudete fandit

#6 Japanischer Garten

Klidná oáza uprostřed města neboli balzám pro oči i pro duši. Krásná japonská zahrada, která není hned tak někde k vidění, k relaxaci i rozjímání přímo svádí. Zenový styl japonské zahrady nabízí svou harmonickou náruč v srdci Düsseldorfu každému, kdo ji potřebuje. Půvabné detaily, jako jsou například kamenné lucerny, okouzlí každého návštěvníka. 

#7 Burgplatz

Toto historické náměstí je považováno za jedno z nejkrásnějších německých náměstí vůbec. Burgplatz, ležící mezi nábřežím Rýna a Altstadtem, je přesně jedním z těch míst, které by rozhodně mělo být na seznamu každého, kdo do Düsseldorfu zavítá. Byť jste ve městě třeba jen na skok, Burgplatz si nesmíte nechat ujít. 

Burgplatz Düsseldorf
Náměstí Burgplatz prý patří k těm nejhezčím v celém Německu.
Zdroj:
trabantos / Shutterstock

#8 Rheinturm

Rýnská věž je jednoznačně nejvyšší budovou v Düsseldorfu. Výška této původně telekomunikační věže je 240,5 m a jde pochopitelně o místo, z něhož se vám naskytne úchvatný výhled na celé město. Prosklená vyhlídková plošina uspokojí jak lovce dokonalých fotografií, tak zamilované páry, které touží po rande na netypickém místečku. Třeba v otáčivé restauraci. 

U Rýnské věže se vyplatí mít na paměti, že se tu nedá platit hotově. Vstupenky za necelých 13 eur si musíte zakoupit buď online, nebo na místě, ale pouze kartou. Děti ve věku 6–13 let pak mají vstupné za 8 eur, teenageři v rozmezí od 14–17 let a senioři 65+ za 9 eur. Skupinky s více než 20 členy platí 8 eur. Na vyhlídkovou plošinu se dostanete denně od 10.00 hod. až do půlnoci. Pozor ale na restauraci. Ta funguje až od 18.00 hod.

Rheinturm Düsseldorf
Rheinturm je jistojistě symbolem města.
Zdroj:
Paola Leone / Shutterstock

#9 Museum Kunstpalast

Ideální místo pro ty, kdo milují umění. Zdejší sbírka obsahuje rozsáhlou kolekci evropského umění, zahrnující obrazy, sochy a keramiku. Mezi předními, v muzeu zastoupenými umělci, jsou jména velikánů, jako například Rembrandt, Rubens a Monet. Vydejte se na návštěvu tohoto významného muzea a obdivujte díla, která z něj právem dělají jedno z nejvýznamnějších muzeí v Německu.

Pokud se nechystáte využít možnosti komentované prohlídky se zkušeným průvodcem, zaplatíte běžné vstupné, které čítá 16 eur. Zvýhodněná vstupenka se pohybuje kolem 12 eur a děti do 18 let mají vstup zdarma. Muzeu se vyhněte každé pondělí. To bývá vždy zavřeno. Jinak se do něj dostanete denně od 11.00 do 18.00 hod. 

EURO 2024 – Dortmund: kapesní tipy pro objevování města

#10 Schloss Benrath

Významný barokní zámek obklopený rozsáhlým parkem byl postaven už v 18. století a jeho architektura i interiéry odrážejí bohatství a důležitost tehdejších vládců. Návštěvníci mohou obdivovat umělecká díla a historické artefakty v expozicích zámeckého muzea. Kromě toho nabízí zámecká zahrada místo pro klidné procházky, kterých se vám hned tak někde nepoštěstí. 

Benrath Düsseldorf
Z centra města je to k zámku asi 13 kilometrů, ale cesta se vyplatí.
Zdroj:
Shutterstock

Do zámeckého areálu a do přilehlých zahrad máte vstup zdarma. Prohlídka palácových prostor a nakouknutí do muzea pak vychází následovně: děti do 5 let neplatí nic. Děti v rozmezí 6–17 let a studenti mají vstupenku za 6 eur, dospělí za 14 eur, ZTP vyjde vstup na 10 eur a rodinné vstupné vychází na 28 eur.

Drobné zmatky mohou nastat v souvislosti s otevírací dobou. Jiná totiž platí pro zámek, jiná pro muzeum a jeho obchůdek a jiná pro kavárnu. 

Vstup do paláce a do muzea je tedy možný v pátek od 14.00 do 17.00 hod., v sobotu a v neděli od 11.00 do 18.00 hod. a v pondělí od 11.00 do 17.00 hod. Stejná otevírací doba platí pro úterý. Muzejní obchod je otevřený v pátek od 11.00 do 17.00 hod., v sobotu a v neděli od 11.00 do 18.00 hod. V pondělí a v úterý pak od 11.00 do 17.00 hod. A nakonec tu máme kavárničku, která je vám k dispozici jen v určité dny – v pondělí od 15.00 do 18.00 hod., v pátek od 13.00 do 18.00 hod. a o víkendu od 10.00 do 18.00 hod. 

Nejkrásnější místa Německa: město z Harryho Pottera i pohádkový mix architektonických stylů

Použité zdroje:

  • absolutemunich.com/munich-old-town-altstadt/
  • visitacity.com/en/dusseldorf/attractions/rheinuferpromenade
  • germanytravel.blog/cities/dusseldorf/things-to-do/medienhafen/
  • germanytravel.blog/cities/dusseldorf/things-to-do/konigsallee/
  • duesseldorf.de/aquazoo/ueber-uns/zahlen-daten-fakten
  • duesseldorf.de/stadtgruen/park/nordpark/japanischer-garten/
  • visitduesseldorf.de/en/attractions/burgplatz-764bcaa200
  • misstourist.com/things-to-do-in-dusseldorf-germany/
  • travelmag.cz/dusseldorf-v-nemecku-zajimava-mista-pamatky-a-tipy-na-vylety/
 
 
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Barbora Klímová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

EURO 2024: Düsseldorf – co vidět a zažít v úžasném klenotu západního Německa