Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Chátrající Čína: Města duchů v miliardové zemi

V oblasti nedaleko Pekingu měl být největší zábavní park v Asii, místo toho na jeho místě stojí komicky působící základní betonové stavby. Podobně dopadlo například nejedno moderní město, které Číňané s velkou pompou vystavěli, ale málokdo se do něj nastěhoval.

Města duchů se přezdívá sídlům, v nichž kdysi někdo žil nebo měl žít, ale dnes se po nich prohánějí pouze krysy a také, pokud na ně věříte, duchové. Podobné zástavby najdeme všude na světě, dnes se zaměříme na Čínu. Nezůstaneme ale jen u měst, podíváme se třeba i na chátrající zábavní park nebo na olympijský stadion, který nevzkvétá tak, jak se ještě nedávno zdálo (viz sloupec vpravo).

Zábavní park, kterým místo Mickey Mouse pochodují krysy

Velkolepý tematický park podobný těm americkým měl vyrůst u vesnice Chenzhuang. Stavbu nicméně provázely potíže především se spory o vlastnictví půdy, a tak v roce 1998 došlo k jejímu zastavení. Zábavychtiví Číňané si tak nadále musí vystačit se Shijingshanem, podobným zábavním parkem na hlavní trase pekingského metra. V jeho útrobách se lze setkat třeba s postavami z kreslených seriálů Bugs Bunny, Shrek nebo Hello Kitty.

Nefunkčních a opuštěných zábavních parků najdeme na světě celou řadu. Vedle tohoto v čínském Chenzhuangu třeba i v japonské Naře, tanzánské Umoje.
Zdroj: Tormod Sandtorv (Flickr), licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic

Chenzhuang leží necelých dvě stě kilometrů od hlavního města, což v čínském měřítku znamená vlastně za humny Pekingu, stačí jen projet jedním kantonem. Ale vlastně proč odjíždět z turisticky atraktivního Pekingu do takového města duchů, že? Dnes už tam jsou k vidění jen trosky, nad nimiž všichni zlomili hůl. Investor se ještě roku 2008 pokoušel myšlenku zábavního parku Wonderland ještě vzkřísit, avšak znovu narazil na odpor ze strany vlastníků pozemků. Rozestavěné, v mnoha případech již téměř zcela dokončené domečky a atrakce tak leží ladem a místo dětem slouží tamním hlodavcům.

Klid je v Číně nejen ve městech duchů, ale i v Tibetu:

Největší nákupní středisko světa aneb neexistující obchody pro neexistující zákazníky

Víte, kde mají největší nákupní centrum světa? Ano, tam, kde je největší zákaznický potenciál, tedy v Číně, konkrétně v provincii Kuan-tung. Obchodníci se trumfují při zviditelňování svých nabídek a slev, zákazníci vykřikují, že za tuhle cenu tedy rozhodně nic nekoupí, děti brečí, když je maminka omámená pohledem do výlohy klenotnictví omylem zapomene o pár metrů dál, hůlky v restauracích ťukají o misky, tak přesně to v největší nákupní zóně světa nevypadá, je tam totiž velké ticho. Co se stalo?

Narozdíl od výše zmíněného zábavního parku se podařilo New South China Mall dokončit, a dokonce i otevřít, ovšem právě v době, kdy i na jednu z nejsilnějších ekonomik světa dolehla hospodářská krize. Ačkoliv tedy prostorů pro obchody vzniklo dost, málokdo se do nich vydal nakupovat. Obsazenost obrovského prostoru pro více než dvě stovky obchodů a asi sedmdesát tisíc návštěvníků denně činí něco kolem jednoho procenta.

Většina fungujících obchodů se soustřeďuje u vchodu do centra, takže impozantní prostory napodobující vzhled benátského Náměstí svatého Marka nebo malebných čtvrtí San Francisca zůstávají oku návštěvníka zcela skryta.

Typický ruch uprostřed největšího obchoďáku na světě.
Zdroj: Public Domain Image

Čínská města jsou rájem pro duchy

Nejen nákupní centra a zábavní parky, tedy místa, která v krizi logicky mohou živořit, se dostávají do problémů. Neobydlené jsou i obytné domy, ačkoliv někomu patří. Čínské energetické závody před třemi lety zjistily, že asi šedesát pět miliónů domů a bytů mělo po celý rok nulový odběr. Z jaké příčiny?

Na vině je strategie bohatší části čínské populace. Ta skupuje nemovitosti v atraktivních nových městech a čtvrtích pro své potomky nebo jako finanční investici. V získaných bytech potom nikdo nebydlí. Pokud se stejnou taktikou řídí také sousedi, vznikají oblasti, kde chybí jen, aby se přes cestu převalil pověstný chuchvalec slámy proslavený v amerických westernech jako známka opuštěnosti.

Do prázdných bytů by se vešly přibližně dvě stovky miliónů obyvatel (ano, čtete dobře). Místo toho jsou ulice prázdné a živnostníci skomírají. Děje se tak především v okrajových nových částech obřích měst jako Šanghaj, Peking či Hongkong, ale i v celých městech, například v Ordosu.

Sousoší ve středu Ordosu, jednoho z největších „měst duchů“ v Číně.
Zdroj: Fanghong (Wikimedia Commons), licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic

Pokud se teď bojíte jet do Číny, aby vás neuchvátil zlý duch, nemusíte mít obavy, jde o pouhé pojmenování, které by vás od poznávání tak rozmanité a exotické země nemělo odradit.

#facebook#

Google+ profil autora

 
 

Místo

39° 54' 35.3484", 116° 24' 52.272"
Rubrika:

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Chátrající Čína: Města duchů v miliardové zemi