Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Solný důl Wieliczka, ten nejkrásnější v Evropě. Je tu 15 stupňů, Wi-Fi a můžete zůstat klidně přes noc

Síně jako z Tolkienovy Morie, 300 kilometrů chodeb, 3 000 komor pokrytých solí, unikátní lázně a ubytování v hloubce 125 metrů pod zemí!

Tohle všechno najdete nedaleko polského Krakova v solném dole Wieliczka. Wieliczka je nejkrásnějším solným dolem v Evropě, který nabízí nejeden světový unikát. Není se čemu divit, že je od roku 1978 součástí seznamu UNESCO

Kaple lebek vyvolává hrůzu. Odpočívají tu oběti válek, cholery i obyčejných potyček

Vyrazte se zchladit do 15 stupňů

Město Velička (chcete-li polsky Wieliczka) leží na krakovské periferii, což z něj automaticky dělá jeden z hlavních cílů turistů z blízkého i vzdálenějšího okolí. Samotný název města pochází etymologicky ze slov „Wielka Sól“. 

Není se čemu divit, vždyť právě ono bílé zlato dalo vzniknout nejznámější atrakci, na jejíž prohlídku zde naprostá většina turistů míří. Řeč je o solném dolu Wieliczka, který je prošpikovaný 300 kilometry chodeb a více než 3 000 komorami.

Abyste se do dolu dostali, musíte překonat necelé čtyři stovky schodů.
Zdroj:
Shutterstock

Najdete ho v hloubce 328 metrů, kde je celoročně stabilní teplota. Zvláště v létě návštěvu nejkrásnějšího solného dolu Evropy oceníte, protože je tady „příjemných“ 15 stupňů °C

Ze zmíněných 300 kilometrů chodeb jsou ovšem přístupné jen dva kilometry. Jejich prohlídka je organizovaná a návštěvníci si mohou zvolit jednu ze dvou atraktivních tras.

Mohlo by vás zajímat: V solném dolu Wieliczka je otevřeno od 07.30 do 18.30 hod. Za vstupné pro dospělého zaplatíte 139,00 zł (asi 813 Kč), případně 117,00 zł (cca 685 Kč) za dítě od 4 do 19 let. Využít můžete i cenově zvýhodněné vstupné pro rodiny s dětmi. Děti do 4 let mají vstup zdarma.

Škola čar a kouzel otevřela brány nedaleko českých hranic

Během prohlídky dolu se dostanete i k malebnému podzemnímu jezírku.
Zdroj:
Shutterstock

Olizování solných soch zakázáno!

Pro návštěvu dolu, který mapuje těžbu této životně důležité suroviny od středověku po současnost, platí přísná pravidla. Jedním z nich je například to, že solné sochy, jichž je tady opravdu nepočítaně, nesmíte olizovat. Zda k tomuto opatření přispěli neukáznění turisté, o tom se již zdroje nezmiňují.

Mějte také na paměti, že focení je možné pouze za poplatek. Byť zpočátku musí návštěvník sestoupit po 380 schodech, v závěru cesta vede na povrch pomocí historického výtahu à la páternoster. Asi proto, aby vám zůstalo dostatek sil pro nákup suvenýrů.

Olizování soch je tady z pochopitelných důvodů přísně zakázáno.
Zdroj:
Shutterstock

A co vás v solném dole Wieliczka vlastně čeká? Jakmile překonáte stovky schodů v úvodu (a přestane se vám z důlních zatáček točit hlava), začnete míjet originály i kopie těžebních strojů a také umělecké sochy vytesané ze soli. Během prohlídky se dostanete také ke krásnému podzemnímu jezeru.

Absolutním vrcholem návštěvy útrob solného dolu je ovšem částečně přírodní a částečně vytesaný podzemní sál v hloubce 101 metrů. Tento sál s kaplí je více než 54 metrů dlouhý a 12 metrů vysoký. Vyzdobený je lustry, které visí ze skal a jsou vyrobené ze třpytivých krystalků soli. Kromě lustrů kapli zdobí i několik soch a reliéfů vytesaných do stěn.

Mohlo by vás zajímat: Po předchozí domluvě je možno v sále uspořádat firemní akci, rodinnou oslavu, nebo dokonce svatbu. Zajímavostí těchto podzemních konferenčních prostor je skutečnost, že sál má plné pokrytí telefonním signálem i Wi-Fi! 

Na vlastní kůži v Osvětimi. Hrůzy holocaustu tady stále ožívají

Součástí dolu je i muzeum, konferenční sál nebo sanatorium pro léčbu alergií a respiračních onemocnění.
Zdroj:
Shutterstock

Sanatorium a unikátní lázně 

Klima v dolech udržuje celoroční teplotu okolo 15 °C s vysokou vlhkostí a velkým obsahem jodu. Vzduch v dolech je prostý všech bakterií. Není se proto čemu divit, že zde vzniklo i sanatorium pro léčbu alergií a respiračních chorob, které využívá metodu zvanou subterraneoterapia. Mimo sanatoria je tady i luxusní restaurace, kino, muzeum a ubytování 125 metrů pod zemí.

Solný důl Wieliczka sloužil již od 13. století, proto dnes patří mezi nejstarší na světě. Branami dolu v průběhu let prošly i známé osobnosti, mezi které patřil třeba Mikoláš Koperník, Johann Wolfgang von Goethe, Fryderyk Chopin, Dmitrij Ivanovič Mendělejev či papež Jan Pavel II. Poslední zrnko soli zde vytěžili v roce 1996, a to proto, že tržní cenu „bílého zlata“ převážila hodnota historická.

Do Polska na Maledivy: Gródek vás přenese do exotiky jako lusknutím prstu

Použité zdroje: 

  • TROJAN, Pavel. Polsko. Edice České televize. Praha: Česká televize, 2023. ISBN 978-80-7404-373-4.
  • Slezsko: turistický katalog. Katowice: Slezská turistická organizace, 2019. ISBN 978-83-62001-51-4.
  • wieliczka-saltmine.com
 
 

Místo

49° 59' 2.736", 20° 3' 11.0078"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Solný důl Wieliczka, ten nejkrásnější v Evropě. Je tu 15 stupňů, Wi-Fi a můžete zůstat klidně přes noc