Přejít k hlavnímu obsahu

Jakmile cestovky objeví tuhle destinaci, bude rázem po levné dovolené

Jistě nám dáte za pravdu, že ceny zájezdů organizovaných cestovními kancelářemi byly letos extrémní. Letoviska, kam se dalo vycestovat doslova „za hubičku“, byla v letošním roce dvakrát i třikrát dražší!

Výhodné nebyly ve finále ani last minute zájezdy, kterých bylo v roce 2024 enormní nedostatek. Spousta rodin i jednotlivců proto letos vyrazila k moři po vlastní ose autem.

Bohužel ani v tomhle případě si často příliš nepolepšili. Čechy zbožňované Chorvatsko se svezlo na enormní vlně zdražování. A nejinak tomu bylo i v oblíbené Itálii nebo třeba Řecku

Součástí pláže je i 1,5 dlouhá promenáda uzpůsobená pro kočárky nebo handicapované a hůře pohyblivé osoby.
Zdroj:
Shutterstock

Nejkrásnější místa Polska: výběžek do moře, dechberoucí hory i pohádkový zámek

K moři do Polska? A proč ne?

Jedna země ale i přes všudypřítomný tlak nijak zásadně nezdražila. Dovolenou tady jsme si tak mohli užít v letošním roce doslova za hubičku. Onou zemí je Polsko, které se může pochlubit zhruba 770 kilometry divokého pobřeží.

Vyhlášených plážových letovisek je tady nepočítaně. A na mnohých (například vyhlášená Łeba se svými písečnými dunami) si užijete tu pravou exotiku, kterou znáte třeba z Kapverdských ostrovů

Ona zmíněná Łeba nebo třeba Sopoty, či Helská kosa rozhodně nepatří mezi místa, kde se ubytujete a najíte za hubičku. Za cenově dostupnou dovolenou budete muset vyrazit ještě o kousek dál. A my pro vás máme jeden tip, o kterém turisté (a ostatně ani cestovky) ještě příliš nevědí.

Mladé letovisko, kde začala developerská výstavba teprve v roce 2022, má název Sarbinowo a je příslibem cenově dostupné dovolené jen kousek od našich hranic. Co tady zažít a proč sem vyrazit?

Součástí pláže je fotogenické molo.
Zdroj:
Shutterstock

Náš tip: Sarbinowo najdete na severu Polska, asi 7 kilometrů od Mielna. Ze severu Čech sem autem dojedete zhruba za pět hodin. A to po luxusní rychlostní silnici S3, která není pro osobní auta do 3,5 tun zpoplatněná!

Největší poušť ve střední Evropě vznikla kvůli těžbě stříbra a olova

Ideální lokalita pro rodiny s dětmi

Letovisko je ideální pro rodiny s menšími dětmi nebo hůře pohyblivé osoby. Dlouhá písečná pláž je lemována vzrostlými borovicemi, které během horkých letních dnů poskytují tolik žádaný stín. Zárukou pohodové rodinné dovolené je velmi pozvolný vstup do moře a jemný písek, ze kterého mohou dítka (a ostatně taky dospělí) vytvářet roztodivné architektonické skvosty.

Mohlo by vás zajímat: Součástí Sarbinowa je zhruba 1,5 kilometrů dlouhá promenáda lemovaná obchůdky, bary i restauracemi. Na mnohých místech z ní vedou plošiny speciálně vybudované pro hůře pohyblivé osoby nebo handicapované, či rodiče s kočárky.

Pláž je tvořená jemným bílým pískem. A o malé umělce tady není nouze.
Zdroj:
Shutterstock

V okolí pláže najdete nejen zmíněné restaurace, bary a obchůdky, ale také luxusní vilky, apartmány a hotely s okouzlujícím výhledem na Balt. Jen pro představu – ubytování v plně vybaveném luxusním apartmánu se sedmimetrovou terasou a výhledem na moře nás vyšlo na necelé 2 000 Kč! A to za dvě noci pro tři dospělé osoby.

Solný důl Wieliczka, ten nejkrásnější v Evropě. Je tu 15 stupňů, Wi-Fi a můžete zůstat klidně přes noc

Pohodová dovolená plná odpočinku

Sarbinowo je ideálním letoviskem pro osoby, které hledají klid a čistou písečnou pláž s průzračný mořem. Narazit tady můžete na medúzy, které ale nejsou žahavé. Specifikem této pláže (stejně jako mnohých jiných v Polsku) je i to, že si odsud můžete přivézt netradiční suvenýr v podobě vlastnoručně objeveného jantaru. Největší šanci na atraktivní úlovek máte zejména po bouřce.

Letovisko zaujme nejen milovníky relaxace a odpočinku, ale taky nadšené cyklisty nebo milovníky památek. Na konci pláže najdete kostelík, který byl postaven na osmiúhelném historickém domku z roku 1804. Za dalšími historickými skvosty a památkami pak budete muset vyrazit o něco dál.

Kostelík ve vesničce Sarbinowo je místním unikátem.
Zdroj:
Shutterstock

Pokud ovšem hledáte cenově dostupné letovisko, které ještě není příliš známé a ani během sezóny vás tady nečeká „hlava na hlavě“, je Sarbinowo jasnou volbou! 

S rezervací letní dovolené ale neotálejte dlouho, probíhající developerská výstavba je příslibem toho, že se o lokalitu zanedlouho začnou zajímat cestovní kanceláře a ceny vyletí raketovou rychlostí vzhůru.

Praktický tip závěrem: Pokud vychytáte ideální období, můžete přímo z pláže pozorovat polární záři!

Na výskyt polární záře v dané oblasti upozorňují třeba nejrůznější mobilní aplikace.
Zdroj:
Shutterstock

Autorský text

 
 

Místo

54° 14' 50.7274", 15° 56' 25.205"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jakmile cestovky objeví tuhle destinaci, bude rázem po levné dovolené