Jen o malém množství jídel můžeme říct, že i když pochází z jedné konkrétní oblasti, může chutnat lidem po celém světě. Jedním z těchto jídel je chačapuri.
Tahle dobrota je úzce spjata s Gruzií, ale v různých obměnách si na něm pochutnávají lidé v celé oblasti Zakavkazska. Nejde o nic složitého, vlastně je to „jen“ pečivo z kynutého těsta, do kterého patří hodně, ale opravdu hodně víceméně rozteklého sýra. Podoba chačapuri může být různá – těsto může být silné i tenké, tvar taky není jen jeden a náplň? U té fantazii meze nekladou!
Nejznámější formou chačapuri je ta z Adžárie, která připomíná gondolu a která je plněná spoustou sýra a volským okem. Co se sýra týče, v Gruzii a v zakavkazské oblasti se používá většinou takový, který hodně připomíná brynzu. U nás ale přesně tenhle sýr není k dostání, můžete si ovšem svoje chačapuri naplnit třeba směsí mozzarelly a balkánského sýra. A bude to top!
Ochutnat chačapuri přímo v Gruzii má svoje nezpochybnitelné kouzlo. Tenhle tradiční pokrm si ale můžete zkusit připravit i doma.
Co potřebujete: na těsto 250 g hladké mouky, 100 ml mléka, vejce, 25 g másla, půl lžičky soli a čtvrtinu kostky droždí; na náplň 400 g sýra podle chuti, kousek másla a 2 vejce
Jak na to?
• Zahřejte mléko, rozdrobte do něj droždí a promíchejte. Pak přisypte mouku a vyklepněte do směsi vejce.
• Rozhřejte máslo taky ho přidejte ke směsi společně se solí. Vytvořte z ní těsto a nechte ho aspoň hodinu kynout.
• Mezitím si připravte sýrovou náplň. Nastrouhejte si balkánský sýr a mozzarellu a pořádně je promíchejte.
• Jakmile těsto vykyne, rozdělte ho na dvě části a vytvořte z každé podlouhlou placku.
• Na každou placku dejte půlku připravené náplně tak, aby byla aspoň 2 cm od kraje – všude.
• Okraje zarolujte směrem dovnitř k náplni, až vznikne pomyslná „lodička“. Okraje musí udržet náplň ve středu. Konce těsta zamotejte do špičky.
• Připravte si plech s pečicím papírem a předehřejte si troubu na 180 °C. Pak v ní dobrotu pečte asi 10 minut.
• Vytáhněte chačapuri z trouby, vytvořte v každé malý dolíček uprostřed sýra a vyklepněte do ní vejce. Tak je vraťte na 5 minut do trouby.
• Po upečení dejte na každou placku kousek másla, aby se po ní rozteklo. Hotovo!
Tohle jídlo si můžete dát kdykoli během dne. Běžně se servíruje už od snídaně. Jde ale o dobrotu docela kalorickou v závislosti na tom, jaký zvolíte sýr. Připravíte si ji doma, nebo se na ni vydáte k nějakému tomu fast food stánku do Gruzie?