Přejít k hlavnímu obsahu

Jak předejít otokům nohou při dlouhých letech

Asi bychom jen těžko našli někoho, kdo si užívá několikahodinové lety letadlem. Většina pasažérů trpí kvůli nedostatku místa, chování ostatních pasažérů nebo kvůli nepříliš chutné stravě.

Přidají-li se k tomu otoky nohou, stává se let skutečně jen nutným zlem. Právě na otoky dolních končetin se proto zaměříme – jak jim předcházet.

Rezervujte si sedadla s větším prostorem pro nohy

Není-li pro vás problém si připlatit, pak je skvělým řešením rezervace sedadel s větším prostorem pro nohy. Typická sedadla v ekonomické třídě jsou totiž navržena tak, aby se jich do letadla vešlo co nejvíce a letenka tak mohla být co možná nejlevnější.

Existují ale dražší místa s větším prostorem. Může jít o byznys třídu (nemluvě o první třídě) nebo například o místa u únikových východů, u kterých musí být prostornější ulička. Zde si můžete nohy pohodlně natáhnout a během letu se tak budete cítit mnohem komfortněji. Zpravidla také můžete mnohem snáze vylézt do uličky a projít se, aniž byste obtěžovali cestující vedle vás.

Dejte přednost místu v uličce a procházejte se

Nechcete-li si připlácet za prostornější místa, můžete vsadit alespoň na místo v uličce, které lze získat bez příplatku nebo s příplatkem minimálním. Díky tomu si jednak můžete alespoň jednu nohu natáhnout do uličky (berte ale ohled na ostatní cestující) a můžete se kdykoliv zvednout a projít se. Díky tomu, že nohy pravidelnou chůzí prokrvíte, riziko otoků výrazně klesá.

Navlečte si kompresní punčochy

Trápí-li vás křečové žíly, pak už jste pravděpodobně slyšeli o tom, že můžete využít kompresní punčochy do letadla. Kompresní punčochy pomohou zlepšit prokrvování nohou, díky tomu tělo zvládá odvádět z dolních končetin větší množství tekutin a nedochází tak k otokům. Doporučujeme vám navléci punčochy ještě před nástupem do letadla v letištní hale. V letadle už nebývá navlékání punčoch příliš komfortní.

Dodržujte přiměřený pitný režim

Otoky vznikají kvůli zadržování a hromadění vody. Chování organismu ale můžete zásadně ovlivnit úpravou pitného režimu. V první řadě se vyhněte alkoholu nebo kofeinovým nápojům. Přednost dejte čisté vodě. Ideální volbou je pravidelný přiměřený pitný režim. Přemírou tekutin můžete organismus nadměrně zavodnit, také dehydratace ale může paradoxně vést k otokům – tělo začne mít kvůli akutnímu nedostatku tendenci veškeré tekutiny zadržovat. To může vést k otokům nejen v oblasti nohou.

Vsaďte na komfortní oblečení

Oblékáte se do letadla společensky a berete si například těsné džíny? Buďte raději sobečtí a dejte přednost pohodlnému oblečení, ať už jde o tepláky, volné tričko, či pohodlné sportovní boty. Udělejte maximum pro to, abyste se se během letu cítili skutečně dobře, riziko otoků tím snížíte.

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak předejít otokům nohou při dlouhých letech