Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší destinace pro pivní turisty: Pšeničná piva

Patříte mezi ty, kteří rádi cestují za dobrým pivem a jídlem? Pak pro vás máme tipy na destinace, kde se vaří to nejlepší pšeničné pivo.

Většina milovníků piva ví, co přesně od pšeničného piva očekávat: krémová chuť s jemným kyselým nádechem. Přestože je v dnešním pivovarnictví dominantní obilovinou ječmen, nebylo tomu vždy. Pšeničné pivo má dlouhou tradici a řadí se mezi nejstarší pivní druhy. Před 8 000 lety Sumerové vařili pivo ze špaldy, která je více než příbuzná s pšenicí, takže s klidným srdcem můžeme říct, že pšeničné pivo je vlastně jedno z nejstarších piv vůbec.

Velké množství bílkovin z pšenice způsobuje, že pivo bývá často zakalené. Zrno pšenice nemá slupku, což znamená, že jde o něco hůře filtrovat – to se může řešit přidáním rýžových otrub do díla. Ty nemají žádnou příchuť, takže fungují jako filtrace, aniž by se podepsaly na chuti uvařeného piva.

Kam vyrazit?

Německo

Pšeničná piva v Německu zažila svůj největší rozmach ve středověku. V 15. století se ale války podepsaly na neúrodě a pšenice se využívala pouze k pečení chleba, pivo mělo zákaz. V tu dobu přišel na řadu ječmen, který pšenici na pár staletí zastoupil. Teprve koncem 20. století se pšeničná piva opět setkala se svou dávnou popularitou. V Německu si pochutnáte na pivu Hefeweizen, což je zakalený nefiltr, nebo weissbier, které je čiré filtrované.

Belgie

Belgie je další zemí, která má velmi bohatou pivovarnickou tradici. Pivo se zde vařilo od 6. století a pšeničné je pro tuto oblast více než typické. Belgická pšeničná piva se vyznačují výraznou chutí plnou koření, bylinek (pomerančová kůra, koriandr). Mezi nejoblíbenější můžeme zařadit Witbier, což je zakalené velmi světlé pivo nebo kořeněný Saison.

Spojené státy

Spojené státy mají velký počet minipivovarů, které se soustředí hlavně na pšeničná piva. Americká pšeničná piva jsou hodně ovocná, osvěžující – často obsahují ingredience, jako jsou borůvky či grapefruit. Za ochutnání stojí americký Hefeweizen.

Styly pšeničných piv

  • Witbier
    Witbier, známý také pod názvem Blanche, je jedním z nejznámějších belgických piv. Cítíte v něm koriandr a citronovou kůru.
  • Lambic
    Lokální pivo z belgického Zenne Valley nebo Pajottenlandu. Je kyselé, při výrobě samovolně fermentuje v dubovém sudu.
  • Weissbier/Weizen
    Typický německý pivní styl má kvasnicový charakter. Do této skupiny řadíme další styly: Dunkelweizen, Weizenbock, Hefeweizen, Hopfenweisse.
  • American Pale Wheat
    Americká verze německého Hefeweizenu s tím rozdílem, že místo banánu a hřebíčku cítíte pomeranč a citron.

Za jak dlouho vyprchá pivo?

Náš tip: pokud se chystáte na výlet autem, určitě se vám bude hodit informace: za jak dlouho vyprchá pivo? Za nás ale rozhodně doporučujeme pivovary a hospody raději obcházet po svých. :)

 
 
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
redakce

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší destinace pro pivní turisty: Pšeničná piva