Někdy je potřeba přidat životu trochu dobré nálady a radosti z objevování nových míst a chutí. A se sladkým dezertem, který vám zpříjemní chvilku během poznávání evropských metropolí, vám bude hned veseleji. Pokud máte rádi kávu, nepopsatelně dobré zákusky, místa s bohatou historií, nebo rovnou všechno dohromady, pak už jen stačí naplánovat si návštěvu jedné z nejstarších cukráren v Evropě a top zážitek je na světě. Ale pozor, pro sladké v nich můžete snadno ztratit hlavu!
Jelikož vás považujeme za gurmány, jistě nečekáte, že vás pozveme do nějaké všední cukrárny s nezáživným interiérem. V Paříži poctěte svou návštěvou cukrárnu Stohrer. Již od roku 1730 na tom stejném místě a v té stejné kuchyni připravují sladkosti a dezerty, které se doslova rozplývají na jazyku. Zakladatelem cukrárny byl polský cukrář Nicolas Stohrer, který svými cukrářskými výtvory udivoval i na dvoře ve Versailles.
Povinně tu ochutnejte cannelé, minibábovku s příchutí vanilkového cukru karamelizovaného na rumu. Místní mlsouni pějí ódy i na čokoládový dortík z pravé čokolády Criollo a klasický citronový dortík, kde chuť sladkého máslového těsta skvěle doplňuje pikantní kyselá chuť citronů. Třešničkou na dortu pak je i samotný interiér cukrárny.
Adresa: 51 Rue Montorgueil, Paříž
Při procházkách Budapeští mějte oči vždy otevřené. Můžete tu totiž objevit řadu pokladů. Jedním z nich je i nejstarší budapešťská cukrárna, jež funguje nepřetržitě od roku 1827. V roce 1884 ji od vídeňského živnostníka Franze Schwabla koupil cukrář nezvyklého jména, Ruszwurm, a začal tu prodávat sladkosti, pro které sem v kočárech zajížděli i lidé z druhé strany Dunaje.
Ruszwurmovy kulinářské výtvory si oblíbili dokonce až ve Vídni a nechávali pro ně pravidelně posílat. Ze sladkých dezertů vypichujeme tradiční krémeš, listové těsto plněné vanilkovým krémem.
Adresa: Szentháromság u. 7, Budapešť
Také portugalský Lisabon se může pochlubit cukrárnou, v níž se milovníci sladkého scházívají již víc než 180 let. Jmenuje se Confeitaria Nacional, v rodném listě má uveden rok 1829 a dodnes ji provozují potomci zakladatele. Svůj mlsný jazýček tu rozmazlíte třeba koláčem Bolo Rei, doslova koláčem králů. Možná vám bude připomínat český velikonoční mazanec s cukrovou polevou a kandovaným ovocem. Portugalci si jej zase spojují s Vánocemi a v cukrárnách je k mání od konce listopadu do poloviny ledna.
V teplejších měsících roku ochutnejte lisabonskou specialitu pastel de nata, v níž se dokonale snoubí chuť smetanového krému s vajíčky a skořicí.
Adresa: Praça da Figueira 18B, Lisabon
Láká vás poznávací zájezd do Londýna? Nechoďte ale jen po památkách, to byste se uzoufali nudou. Raději se vydejte do módní čtvrti Soho a nechte se pozvat do nejstarší londýnské cukrárny. Na znamenitém pečivu, zákuscích a ovocných koláčích si tu snadno vypěstujete závislost. Jak název napovídá, Maison Bertaux je francouzská cukrárna, jež náročné anglické chuťové buňky uspokojuje po francouzsku již od roku 1871. Kromě nejrůznějších laskomin tu za pozornost stojí i umělecké výstavy.
Adresa: 28 Greek St, Soho, Londýn
Pakliže dostaneme v Madridu chuť na sladké, a to je skoro pořád, vyrážíme do nejstarší místní cukrárny. Antigua Pasteleria del Pozo vždy spolehlivě osladí i ten nejobyčejnější den. Už od roku 1810 plnila všem požitkářům i tu nejnáročnější představu nejprve o jemném pečivu a o dvě dekády později i o dokonalém dezertu. Původně se totiž z tohoto místa linula vůně čerstvého pečiva, zákusky se přidaly až později. Až vyzkoušíte jejich bartolillos de crema, taštičky plněné krémem, nebude už toužit po ničem jiném.
Adresa: Calle Pozo, 8, Madrid