Přejít k hlavnímu obsahu

Cestujete na dovolenou autem? Pozor na složení povinné výbavy v sousedních státech!

Chystáte se letos na zahraniční dovolenou vlastním autem? Pak překontrolujte složení povinné výbavy, ať nemáte zbytečný průšvih.

Ačkoliv je v mnohém totožná s tou naší, (nejen) u sousedních států se v zásadních prvcích mění. Jak je to s povinnou výbavou v Polsku, Rakousku, Německu a na Slovensku v roce 2024?

Povinná výbava Česko: Jak vypadá v roce 2024?

Česká vlajka a žena
Složení povinné výbavy se u nás už nějaký ten rok nemění.
Zdroj:
Shutterstock

Povinná výbava v Česku se již několik let nemění. Její složení předepisuje vyhláška č. 153/2023 Sb. V roce 2024 zahrnuje tuzemská povinná výbava autolékárničku, výstražný trojúhelník a sadu pro opravu pneumatik nebo rezervní kolo (platí zde několik výjimek, které najdete v uvedeném zákoně).

Zmíněný zákon již nezahrnuje do výbavy sadu náhradních žárovek nebo pojistky. Dokonce z povinné výbavy „vypadla“ i reflexní vesta. Problém reflexních vest je ale u nás maličko komplikovanější. Proto si ho uveďme ve zkratce na pravou míru. 

Součástí povinné výbavy tento prvek již od roku opravdu 2018 není. Pokud se ovšem při nouzovém stání pohybujete na vozovce v obci či mimo ni, od roku 2023 už na sobě reflexní vestu mít musíte. Protože tenhle bezpečnostní prvek nezabírá ve vozidle mnoho místa, je dobré ho vozit s sebou. Potřebovat ho totiž budete i v některých okolních státech.

10 tipů, jak neusnout za volantem, když se cítíte jako po ukolébavce

Povinná výbava Rakousko a rok 2024

Vlaječka v Rakousku
Pozor na specifika reflexních vest při cestách do Rakouska.
Zdroj:
Shutterstock

Složení povinné výbavy do Rakouska je v roce 2024 podobné jako u nás. Sadu na opravu pneumatik nebo rezervní kolo ale v tomto případě nahrazuje povinná reflexní vesta. Lékárnička a výstražný trojúhelník zůstávají totožné. 

U reflexní vesty dbejte na to, ať odpovídá normě 471, to znamená, že by měla být vyrobena z barevného fluorescenčního materiálu (v barvě oranžové, červené nebo žluté) se dvěma nebo více reflexními pruhy. 

Vesta je povinná pouze pro řidiče (musí ji předložit na vyzvání policie). Pro ostatní spolujezdce je tento reflexní prvek pouze doporučený. Pokud ovšem kdokoliv z vozu vstoupí na vozovku (na dálnicích, rychlostních silnicích, mimo obce a při umisťování výstražného trojúhelníku po nehodě), musí mít vestu na sobě.

Pozor si dávejte také na autolékárničku. Ta nesmí být nijak porušená a musí být v originálním obalu. Obsah lékárničky tady sice není zákonem definován, jsou však doporučené autolékárničky schválené organizací ÖAMTC.

Carsharing: jak funguje sdílení auta a kdy se vyplatí

Povinná výbava Německo a rok 2024

Vlaječka Německa v autě
Jaké je aktuální složení povinné výbavy v Německu?
Zdroj:
Shutterstock

Povinná výbava v Německu je ještě benevolentnější než ta v Rakousku. Zatímco řidiči vozidel registrovaných v Německu musí mít v povinné výbavě výstražný trojúhelník, autolékárničku a reflexní vestu, pro vozidla registrovaná mimo Německu platí stejná pravidla jako v zemích jejich registrace. Výjimkou je pouze vozidlo z firemní flotily, pro jehož řidiče je reflexní vesta povinná

Povinná výbava Polsko a rok 2024

Polská vlaječka v autě
Pozor na počet reflexních vest při cestách do Polska!
Zdroj:
Shutterstock

Podobná pravidla pro povinnou výbavu platí v letošním roce také v Polsku. Do povinné výbavy tady spadá reflexní vesta a výstražný trojúhelník. Tolik diskutovaný a hojně obávaný hasicí přístroj je povinný pouze pro řidiče vozidel registrovaných v Polsku.

Pozor si ovšem dávejte na počet reflexních vest ve vozidle. Ty musí odpovídat počtu přepravovaných cestujících. Výstražný trojúhelník by měl být homologovaný (koupíte ho zhruba za 100 Kč) a velikostně odpovídat cca 45 centimetrům. 

Autolékárnička sice součástí polské povinné výbavy v roce 2024 není, jakmile ale přejedete hranice zpět do Česka, už pro vás povinná je. Nikdy také nevíte, kdy se vám může při nečekané události hodit, takže ji z auta raději nevyndávejte. 

Čeká vás dlouhá cesta autem s dětmi? Tipy, jak je zabavit a nezbláznit se

Povinná výbava Slovensko a rok 2024

Žena se slovenskou vlaječkou
Na Slovensku je povinný reflexní oděv, který musí mít předepsané barvy a odpovídat technickým normám.
Zdroj:
Shutterstock

Povinná výbava na Slovensku je ze sousedních států nejpočetnější. V roce 2024 totiž zahrnuje nejen homologovaný výstražný trojúhelník, ale také autolékárničku, rezervní kolo a příslušenství nutné k jeho výměně (platí zde několik výjimek popsaných níže) a bezpečnostní reflexní oděv.

Zatímco u výstražného trojúhelníku a lékárničky platí stejná pravidla jako v Česku, reflexním oděvem nemusí být myšlena pouze reflexní vesta. Bezpečnostním reflexním oděvem v tomto případě rozumíme reflexní vestu, bundu, pláštěnku, overal nebo dokonce kalhoty, pokud splňují příslušné technické normy pro oděvy s vysokou viditelností (například STN EN ISO 20471).

Mobilní aplikace, které pomůžou na dovolené s překladem i objevením nejbližšího WC

Mezi povolené reflexní barvy patří fluorescenční žlutá, fluorescenční oranžovo-červená a fluorescenční červená. Tento oděv je povinný pro celou posádku automobilu, která v případě problému vystupuje z vozidla.

Co se týče rezervního kola a příslušenství nutného k jeho výměně, je potřeba aplikovat dvě výjimky. Tento prvek vypadává z povinné výbavy u řidičů vozidel s pneumatikami runflat, které umožňují pokračovat v jízdě i s defektem, a také u vozidel vybavených sadou pro lepení pneumatiky. 

Praktický tip závěrem

Věděli jste, že existuje jistá Vídeňská úmluva o silničním provozu, která sjednocuje mimo jiné povinnou výbavu vozidla, definici technické způsobilosti vozidla k provozu, skupiny řidičských oprávnění apod., což v praxi znamená, že vozidlo musí mít povinnou výbavu v souladu se zákony státu, kde je registrováno

Některé státy ovšem stanovují „povinnou výbavu řidiče“, která již může zahrnovat například hasicí přístroj nebo alkoholtester. Proto před dovolenou vždy překontrolujte, co se nachází v povinné výbavě země, do níž hodláte cestovat, případně povinnou výbavu doplňte o všechny potřebné prvky. 

Použité zdroje: 

  • portalridice.cz/clanek/jak-vypada-povinna-vybava-auta-v-roce-2024
  • top-pojisteni.cz/cestovni-pojisteni/povinna-vybava-nemecko-a-zakladni-informace-pro-motoristy 
  • cebia.cz/pruvodce/povinna-vybava-vozu-rakousko
  • usetreno.cz/clanky/povinna-vybava-polsko
  • cestovani.inform.cz/doprava/povinna-vybava-auta-2024-pro-cesko-slovensko-a-polsko/
 
 

Místo

50° 4' 5.9486", 14° 24' 33.5847"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Cestujete na dovolenou autem? Pozor na složení povinné výbavy v sousedních státech!