Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Exkurze po evropských pivovarech: Prazdroj letos porazil všechny ostatní a v Belgii ochutnáte pivo bez chmele

Pokud se hrdě hlásíte do týmu pivařů, pak vás bude určitě zajímat, kam vyrazit na skvělou exkurzi i luxusní ochutnávačku. 

Právě pro vás jsme sepsali tipy na pivovary napříč celou Evropou, kde si pivaři přijdou na své!

Česko: Plzeňský Prazdroj

Nemůžeme začít jinde než u nás doma. Konkrétně tedy v Plzeňském Prazdroji, jehož prohlídku ročně absolvuje na 600 000 návštěvníků. A zdaleka nejde jen o Čechy. Prazdroj je ve světě nesmírně populární, o čemž svědčí i první místo v prestižní anketě World Travel Awards 2024, kde náš pivovar porazil i takové velikány, jakými je například nizozemský Heineken či irský Guinness.

Během prohlídky tady uvidíte původní měděnou varnou pánev, ve které byla v roce 1842 uvařena vůbec první várka plzeňského ležáku, dále také varnu z počátku 20. století a řadu jejích moderních nástupkyň, které ji nahradily od roku 2004. Absolutním „highlightem“ celé prohlídky je ochutnávka čerstvě čepované „plzně“ přímo z dubového ležáckého sudu v historických sklepeních.

Návštěvnické centrum Plzeňského Prazdroje
Ročně Plzeňský Prazdroj navštíví okolo 600 000 milovníků zlatavého moku.
Zdroj:
Shutterstock

Tipy na výlet v Plzni a okolí: Stavte se na „jedno“, zapojte mozkové závity nebo si vylezte na Brachiosaura

Irsko: Guinness

Pivovar Guinness patří mezi ty nejlepší turistické atrakce světa. Na „náš“ Prazdroj ale nemá. Ročně sem zamíří okolo milionu návštěvníků, kteří si nenechají ujít svět rozličných ingrediencí potřebných k výrobě piva, historických nástrojů i samotné výroby.

Pokud se vydáte na individuální prohlídku pivovaru, na jejím konci se dostanete až do věhlasného The Gravity Baru na střeše, odkud se vám naskytne panoramatický výhled na Dublin. Osvěžit se můžete čerstvě načepovanou pintou piva Guinness, která je v ceně exkurze.

Načepované pivo
Pivovar Guinness patří mezi nejznámější na světě. Ročně ho navštíví milion pivařů.
Zdroj:
Shutterstock

Belgie: Gruut

Belgie je svými pivy vyhlášená. Ochutnáte tady piva ochucená, ale i ta silná, která při menší obezřetnosti za malou chvíli sundávají ponožky i podprsenky. Belgická pivní bašta se může pochlubit více než 750 druhy piv. Za těmi nejlepšími se můžete vydat do města Gent, které je pivem proslulé.

Najdete tady i speciální pivovar Gruut, kde vaří opravdovou raritku. Je jím pivo bez chmele, které se vařilo už ve středověku. Místo chmele mu typickou hořkost dodávají různé byliny.

Pivovar Gruut rozhodně na první pohled nepoznáte. Je totiž součástí starého skladiště a uvnitř to vypadá jako v obývacím pokoji z 19. století. Všude je starý nábytek, koberce, historické obrazy, v kamnech plápolá oheň a na stropě visí křišťálové lustry. Je to tedy zážitek, nejen co se chuťových buněk týče.

Piva v Belgii
Belgie je pivy proslulá. Kromě klasiky tady ale můžete ochutnat i pivo, které se vaří bez chmele.
Zdroj:
Shutterstock

Nejlepší pivo světa? Naší „plzni“ uteklo místo v TOP žebříčku jenom o kousek!

Německo: Hofbraeuhäus

Původně královský pivovar z 16. století, dnes asi jedna z nejznámějších pivnic v Německu láká na úžasnou atmosféru a jedno z nejlepších německých piv. Denně se tady vytočí na 10 000 litrů piva značky Hofbräu a u stylově zařízených stolečků se vystřídá 2 000 návštěvníků! Tuhle atmosféru zkrátka chcete zažít.

Žena za výčepem
Hofbraeuhäus je zřejmě tou největší a nejstarší hospodou v Německu. Denně se tady občerství na 2 000 návštěvníků, kteří vypijí 10 000 litrů piva.
Zdroj:
Shutterstock

Řecko: Corfu Beer

To jsme si to takhle jednou seděli v zapadlé řecké taverně a po náročném dni na vyprahlém ostrově si poručili dvě čepovaná piva. Jaké bylo naše překvapení, když jsme po ochutnání ucítili 1 800 kilometrů vzdálenou domovinu? Ne, takhle opravdu nezačíná žádný vymyšlený příběh. Jde o naši osobní zkušenost s řeckým pivem Corfu Beer, které vaří v maličkém pivovaru v Arillas na ostrově Korfu.

Když jsme se začali o pivo více zajímat (a to z čistě redakčních a akademických důvodů, samozřejmě), zjistili jsme, že pivo tady místní Řeky přijeli učit vařit sládci z Německa, Velké Británie i Plzně! Výsledkem je nazlátlé a tmavé nahořklé pivo, které je prosté jakýchkoliv chemikálií.

V pivovaru se ho zatím vyrábí jen 200 000 litrů ročně a o jeho konzumaci se ve velkém zasluhují zejména návštěvníci překrásného Korfu, mezi nimiž rozhodně nechybí turisté z Česka

Pivo Corfu Beer
Řeky přijeli na ostrov Korfu určit vařit pivo sládci z Česka, Velké Británie a Německa.
Zdroj:
Shutterstock

Nizozemí: Heineken

Věděli jste, že všechny továrny, které vyrábí pivo Heineken, užívají stejné kvasnice, zvané Heineken A yeast? Tyhle a další zajímavosti se dozvíte při exkurzi v nizozemském muzeu Heineken Experience, které je umístěné v úplně prvním vybudovaném pivovaru Heineken, jenž se nachází v samém srdci Amsterdamu.

Hodinu a půl dlouhá prohlídka vás seznámí se vším, co předchází tomu, abyste v pečlivě vychlazené a mokré sklenici obdrželi nizozemskou hvězdu – světlý ležák s jemně hořkou chutí a typickým, silným a příjemně éterickým buketem. Prohlídka probíhá v angličtině, průvodci však nosí na tričkách odznáčky, které návštěvníky informují o tom, jakými jazyky dotyční hovoří, takže není problém se jich doptat na to, co vás ještě napadne.

Nejznámější nizozemské pivo
Heineken u nás koupil síť pivovarů, která vaří například piva Zlatopramen nebo Březňák.
Zdroj:
Shutterstock

Použité zdroje:

  • prazdroj.cz
  • heineken.com
  • gruut.be/en
  • hofbraeu-muenchen.de
  • arillas.com/corfubeer
  • guinness.com
 
 

Místo

49° 44' 48.6352", 13° 23' 15.4332"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Exkurze po evropských pivovarech: Prazdroj letos porazil všechny ostatní a v Belgii ochutnáte pivo bez chmele