Přejít k hlavnímu obsahu

Nejlepší saunové světy v ČR: kde se ohřát a uvolnit, když nemůžete do exotiky?

Máme dobrou zprávu – blíží se podzimní sychravo! Přichází tedy čas ideální na saunování a wellness. Kam se za těmihle příjemnostmi vydat?

Do sauny se sice dá chodit po celý rok (nejspíš), ale kdo by v srpnovém hicu vyhledával další hic? Teď už je ale ve hře podzim, a tak je ideální čas mrknout se, kde jsou u nás ty nejlepší saunové světy. Když se totiž chcete ohřát, ale nemůžete se zrovna vydat na Zanzibar nebo do Thajska, jsou parádní alternativou.

Proč chodit do sauny?

Nejdřív si ale řekněme, proč se o saunu vlastně zajímat a chodit do ní. Tedy ideálně pravidelně. Pro organismus je sauna prospěšná, i když do ní vlezete jednou za rok (pokud to tedy nebudete najednou chtít „hrotit“). 

Saunování často ulevuje od chronických bolestí a artritidy, pomáhá zrelaxovat svaly (i šíji, kterou máme často napjatou) a cítit se po ní můžete dobře i po psychické stránce. Takové pořádné vypocení, zvlášť když ho absolvujete pravidelně (a není to právě jednou za rok), dokáže vyplavit z těla škodlivé toxiny. Saunování zlepšuje krevní oběh, snižuje krevní tlak a pomáhá bojovat se záněty.

Suchá vs. parní sauna

Zatímco suchá sauna nabízí teplotu blížící se 100 °C a vlhkost max. 20 %, parní sauna se vyznačuje teplotou do 50 °C a vlhkostí kolem 40–50 %. V suché sauně hlavně vyplavíme toxiny, pára je zase blahodárná pro dýchací cesty.

Kdo by do sauny chodit neměl?

Sauna ale není pro všechny, tak pozor. Vyhýbejte se jí obloukem, pokud máte velmi vysoký nebo naopak nízký tlak, jste pod vlivem omamných látek, máte nemocné srdce nebo epilepsii. Těhotné ženy by do sauny určitě neměly chodit během 1. trimestru.

TOP 5: saunové světy v ČR, které stojí za návštěvu

Kde se tedy můžete v Česku pořádně vysaunit?

#1 Cedrus Spa

Tolik možností, jak zrelaxovat tělo a mysl, najdete jen málokde. Cedrus Spa objevíte v areálu Golf & Spa Kunětická Hora, zhruba 20 kilometrů jižně od Hradce Králové. Saunový svět má veřejnou a soukromou část.

V soukromé části najdete dva prostory: pro 2 osoby, kde najdete finskou saunu, relaxační dvojlůžko, aroma sprchu a vířivku (2 200 Kč za 3 hodiny) a druhé pro 4–6 osob, kde je finská sauna, parní lázeň, vířivka a aroma sprcha (2 400 Kč za 3 hodiny).

Veřejná část vás potěší aroma saunou (na principu finské sauny), herbal bath (keramická suchá prohřívárna se sálavým teplem), vario saunou (s volitelnými programy) a aroma parní lázní (na principu římské nebo solné parní lázně).

Tyhle sauny pak doplňuje ještě Kneippův chodník s bazénky s teplou (40 °C) a studenou (12 °C) vodou, venkovní ochlazovací bazén, studené mrholení, ledová studna, polévací vědra a temná odpočívárna a odpočívárna s barem, kde si můžete dát pití a něco lehkého k jídlu.

Za pár desítek korun vám tu půjčí župan, ručník nebo kilt, případně prostěradlo navíc. Zúčastnit se tu můžete i krásných saunových ceremoniálů (za 40 Kč). 

A budete-li si chtít wellness ještě trošku vyladit, můžete se objednat na relaxační masáž.

Otevírací doba: od úterý do neděle, vždy od 17.00 do 20.00 hod.

Cena: 400 Kč/2 hod. + 15 min. za dospělého, 550 Kč/3 hod. + 15 min., časově neomezený vstup je za 700 Kč. Děti do 14 let platí ve všech případech 200 Kč.

Tipy na výlety v okolí Hradce Králové: na Sněžku, do skal i za historií

#2 Saunia Thermal Resort

Tenhle báječný resort je součástí hotelu Thermal v Karlových Varech. Termální wellness s vřídelní vodou nabízí nejen 2 venkovní bazény, kde vám i v třeskuté zimě bude fajn (protože voda má 38 °C), ale taky 8 druhů saun.

Svou hřejivou náručí vás obejme finská a herbal sauna, parní lázeň, solná a tropická sauna, metličková sauna a sauna s parním nárazem. Osvěžit se tu můžete v bazénku, sprše, ledové studně nebo za pomoci věder.

A i tady na vás čekají skvělé saunové rituály, které se stanou nezapomenutelným smyslovým i kulturním zážitkem.

Otevírací doba: denně od 9.00 do 23.00 hod.

Cena: dospělí zaplatí za 60 minut 449 Kč, za 180 minut 649 Kč, za celý den 949 Kč. Večerní vstup stojí 549 Kč. Děti do 15 let pak platí 249 Kč za 60 minut, 449 Kč za 180 minut, 649 Kč za celý den a 349 Kč za večer. K dispozici je i zvýhodněné rodinné vstupné a permanentky.

Výlety za pivem po Česku: zlatavý mok vás vytáhne pod nejvyšší horu i na jih Čech

#3 Wellness Infinit Maximus

V areálu hotelu Maximus Resort u přehrady v Brně je saunový svět, který nabízí hned 11 druhů saun! Nechybí tu ani vnitřní a venkovní termální bazény a privátní spa nebo masáže. Celková rozloha tohohle komplexu činí velkolepé 4 000 metrů čtverečních.

Jaké sauny tu na vás čekají? Sauna na jezeře provoněná lesní esencí a obohacená o nádherný panoramatický výhled, zakopaná sauna s krbovými kamny, zakopaný relaxační vinný sklípek, vulkáno a solná sauna, bylinná sauna v dřevěné chýši, citrusová sauna a saunový dóm, medová sauna, turecká a solná parní sauna a Kneippovy lázně. Ochladit se můžete v zóně se 4 ledovými bazénky.

Odpočívat pak můžete venku i uvnitř, kde jsou relaxační zóny. Nechybí ani bar, kde si určitě vyberete lahodné občerstvení.

Když už budete v saunovém světě, klidně se zajděte namočit i do termálních bazénů s vnitřním a venkovním koupáním. Teplotu vody tu přizpůsobují aktuálnímu období – v létě dosahuje 30–33 °C, v zimě ji pak drží na 35–38 °C. A slanou vířivku (se salinitou 1–2 %) už jste zkoušeli? 

Pozor, areál je podle dostupných informací určen je pro dospělé a osoby vyšší než 145 centimetrů.

Otevírací doba: ve všední dny od 10.00 do 22.30 hod. a o víkendu od 9.00 do 22.30 hod.

Cena: od 460 Kč za dospělého

10 nejzajímavějších muzeí v ČR: vydejte se za legem, kuriozitami nebo perníkem!

#4 Wellness Pálava

O Aqualandu Moravia už jste určitě nejednou slyšeli. Možná ale nevíte, že jeho součástí je propracovaný saunový svět Pálava Wellness a Forum Romanum Wellness. Ohromí vás tu venkovní finská sauna, která pojme až 100 lidí a nabízí nádherný výhled.

Parádní zážitek si můžete odnést ze sněhové jeskyně Lednice, kde panuje teplota kolem -1 °C. Příjemně prohřát se můžete v tepidáriu Valtický sklep. Dobře vám určitě udělá i venkovní vířivka nebo Kneippův chodník. A možná že vás překvapí zážitkové sprchy s měnícími se barvami i intenzitou sprchování!

Pokud ale hledáte vyloženě sauny, to nejlepší na vás čeká v oddělení nazvaném Forum Romanum Wellness – tady najdete finskou saunu (90 °C a 6% vlhkost), infrakabinu (55 °C a 40% vlhkost), biosaunu (55 °C a 55% vlhkost), tepidarium (35 °C a 40% vlhkost), laconium (55 °C a 88% vlhkost), solnou lázeň (35 °C a 70% vlhkost), tureckou lázeň (45 °C a 100% vlhkost), Kneippovu lázeň (35 a 15 °C), aroma lázeň (45 °C a 100% vlhkost), vířivku, caldarium (45 °C a 80% vlhkost) a venkovní bazén s vodou o teplotě 35 °C. 

Nechybí tu ani bar, kde si můžete poručit něco dobrého k pití i jídlu.

Otevírací doba: denně od 12.00 do 21.00 hod. 

Cena: od 449 Kč za dospělého

To nejlepší z Pálavy: Vyrazte na zámek, do lomu, zastavte se ve sklípku a ohřejte se v Lednici

#5 Sauna Spot Dvorce

Krasojízdu po nejlepších saunových světech v Česku zakončíme u Vltavy (na kterou se mimochodem můžete při saunování dívat) vedle Žlutých lázní. Jsou tu čtyři finské sauny s různými teplotami a vlhkostmi, tři vnitřní a dvě venkovní relaxační zóny a dva ochlazovací bazénky. Je tu i privátní wellness, bar a masérna.

Otevírací doba: denně od 9.00 do 22.00 hod.

Cena: od 370 Kč za dospělého

Použité zdroje:

  • healthline.com/health/fitness-exercise/are-saunas-good-for-you   
  • kitra.pl/cs/sucha-nebo-parni-sauna-kterou-zvolit 
  • spa.cz/lazenske-novinky/do-wellness-v-tehotenstvi-co-prospeje-a-co-ublizi 
  • grkh.cz 
  • kudyznudy.cz/aktuality/15-tipu-kde-objevit-originalni-sauny
  • thermal.saunia.cz/saunovy-svet 
 
 

Místo

50° 6' 42.732", 15° 49' 8.3028"
Rubrika:
Aktivity:

Odpočinek

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejlepší saunové světy v ČR: kde se ohřát a uvolnit, když nemůžete do exotiky?