Pokud jste měli tendence prchat ze školní jídelny, když před vás kuchařky postavily červenou řepu v nevábné formě, nezoufejte. I vám může rosolje chutnat.
Každá země má pár svých jídel, na která její obyvatelé nedají dopustit. V Estonsku si nadmíru považují hutného a výživově bohatého salátu, jehož základem je právě červená řepa. Když se dobře upraví a nakombinuje s dalšími surovinami, může to být chuťová bomba. A co víc – třeba v našich končinách patří k těm nejzdravějším surovinám, které nemusíme složitě shánět.
Nejde o nic světoborného, ale jakmile tenhle salát, který se v Estonsku považuje za zdejší základní pokrm, ochutnáte, budete buď muset uznat, že má něco do sebe, nebo na něj už nikdy nesáhnete. Záleží na tom, co všechno na vašem talíři bude a jak vám kombinace chutí sedne.
Základem rosolje je tedy červená řepa, potom následují brambory a sledě. Často u něj uvidíte i vajíčko. Tím to ale skončit nemusí – hitparáda chutí může pokračovat masem, uzeninou, nakládanou zeleninou, syrovou cibulí a podobně. Ingredience se pak snadno spojí majonézou a kysanou smetanou, hodí se sůl, pepř, křen a hořčice.
Chcete se navnadit na cestu do Estonska, nebo prostě jen ochutnat něco nového, co může do budoucna osvěžit váš jídelníček? Žádný problém.
Co potřebujete: 500 g předvařené červené řepy, středně velkou červenou cibuli, 100 g nakládané okurky, zelené jablko, 100 ml zakysané smetany, 100 ml majonézy, lžíci hořčice, lžíci křenu, 260 g sleďů, 3 středně velká vejce, ½ lžičky soli a petrželku na ozdobení
Jak na to?
Nic složitého a za pokus a ochutnání to rozhodně stojí. Variace na tenhle salát jsou oblíbené i v dalších zemích, hlavně v pobaltských a severských. Ve Finsku si takový studený a zároveň pěkně vydatný salát nemůžou vynachválit. Třeba mu přijdete na chuť i vy!