Přejít k hlavnímu obsahu

Estonský kringl: nepochází z Estonska a složitě jen vypadá

Jeho vzhled evokuje složité zaplétání těsta a téměř chirurgickou přesnost při práci s nožem. Pravda je, že špetku šikovnosti to chce, ale jinak kringl zvládne připravit i průměrný kuchtík.

Pro milovníky skořicových šneků bude kringl nebe v puse, které se rychle rozplyne – tak rychle, jak dobrota zmizí. A že to většinou fakt netrvá dlouho…

Kde se kringl vzal?

Původ kringl (kringelu) je poměrně nejasný, ale má se za to, že sahá do Skandinávie, kde se označoval jako staroseverským výrazem kringla (kruh, prstenec). V Dánsku tuhle sladkou pochoutku milují dodnes a nesmí tam chybět při každé větší oslavě, jako jsou narozeniny, Vánoce nebo svatba. 

Další verze ale připisuje kringl Německu, kde se měl údajně vyvinout z klasického preclíku. Do Estonska se pak měl dostat během německé okupace a Estonci kringl pekli tak fantasticky, že bylo jasné, jak se mu musí říkat. Estonský kringl.

U skořice to skončit nemusí

Nejznámější je samozřejmě verze se skořicí, ta je tradiční. Pokud ale milujete mák nebo dáte přednost třeba dýňové nebo ořechové náplni, neuděláte chybu. Těsto je chuťově univerzální, takže k němu padne všechno, na co jen budete mít chuť.

Estonský kringl nepochází z Estonska, ale pekli ho tam tak dobře, že tenhle přívlastek prostě musel získat.
Zdroj:
Shutterstock

Recept na kringl, se kterým zabodujete

Křupavá lahůdka se určitě dočká uznání, i kdyby u vás doma nebyli zrovna sladkomilové. Věřte nám. Tak s chutí do pečení.

Co potřebujete: 300 g hladké mouky, 150 ml mléka, špetku soli, 30 g másla, 15 g droždí, žloutek a polévkovou lžíci cukru; na skořicovou náplň pak ještě 3 rovné lžičky skořice, 5 g cukru krupice a 60 g másla

Jak na to?

  • Zahřejte mléko, aby bylo vlažné. Pak do něj nadrobte droždí a přidejte lžičku cukru.
  • Všechno pořádně smíchejte, jemně zasypte moukou a nechte vzejít kvásek.
  • V misce smíchejte mouku, cukr, sůl, žloutek a změklé máslo.
  • Potom přidejte kvásek a vypracujte pružné těsto, které se nakonec nebude lepit.
  • Posypte těsto moukou, přikryjte utěrkou a dejte ho na hodinku na teplé místo. 
  • Než těsto vykyne, připravte si náplň – rozpusťte máslo, přidejte do něj skořici a cukr, promíchejte a nechte směs trochu ztuhnout, aby z ní byla kašička.
  • Jakmile těsto vykyne, znovu ho prohněťte. 
  • Vyválejte ho, aby bylo tak tenké, jak to jen půjde.
  • Těsto celé potřete náplní (nechte si jen asi lžičku stranou) a srolujte jako roládu – velmi těsně.
  • Pak ho přeřízněte podél napůl.
  • Nahoře konce překřižte a obě části do sebe zamotejte.
  • Těsto pak vytvarujte do věnce, spojte konce, dejte ho na plech a potřete suchá místa náplní.
  • Předehřejte si troubu na 180 °C a pak kringl pečte 20–30 minut, dokud nezezlátne. 
  • Servírujte ho teplý nebo studený, můžete ho taky posypat moučkovým cukrem.

Pustíte se do téhle dobroty? Hodně štěstí a dobrou chuť!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

59° 26' 13.6464", 24° 44' 44.7684"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Estonský kringl: nepochází z Estonska a složitě jen vypadá