Jeho vzhled evokuje složité zaplétání těsta a téměř chirurgickou přesnost při práci s nožem. Pravda je, že špetku šikovnosti to chce, ale jinak kringl zvládne připravit i průměrný kuchtík.
Pro milovníky skořicových šneků bude kringl nebe v puse, které se rychle rozplyne – tak rychle, jak dobrota zmizí. A že to většinou fakt netrvá dlouho…
Původ kringl (kringelu) je poměrně nejasný, ale má se za to, že sahá do Skandinávie, kde se označoval jako staroseverským výrazem kringla (kruh, prstenec). V Dánsku tuhle sladkou pochoutku milují dodnes a nesmí tam chybět při každé větší oslavě, jako jsou narozeniny, Vánoce nebo svatba.
Další verze ale připisuje kringl Německu, kde se měl údajně vyvinout z klasického preclíku. Do Estonska se pak měl dostat během německé okupace a Estonci kringl pekli tak fantasticky, že bylo jasné, jak se mu musí říkat. Estonský kringl.
Nejznámější je samozřejmě verze se skořicí, ta je tradiční. Pokud ale milujete mák nebo dáte přednost třeba dýňové nebo ořechové náplni, neuděláte chybu. Těsto je chuťově univerzální, takže k němu padne všechno, na co jen budete mít chuť.
Křupavá lahůdka se určitě dočká uznání, i kdyby u vás doma nebyli zrovna sladkomilové. Věřte nám. Tak s chutí do pečení.
Co potřebujete: 300 g hladké mouky, 150 ml mléka, špetku soli, 30 g másla, 15 g droždí, žloutek a polévkovou lžíci cukru; na skořicovou náplň pak ještě 3 rovné lžičky skořice, 5 g cukru krupice a 60 g másla
Jak na to?
Pustíte se do téhle dobroty? Hodně štěstí a dobrou chuť!