Přejít k hlavnímu obsahu

Fata Morgana, meditační zahrada nebo jedna z nejkrásnějších vinic. To všechno nabízí botanická zahrada v Praze

Praha ukrývá mnohá tajemství. A ani o lákavá zákoutí tady není nouze. Opravdový ráj najdete v botanické zahradě hlavního města Prahy v Troji.

Kromě speciálního skleníku, který se jmenuje příznačně „Fata Morgana“ tady můžete navštívit i japonskou meditační zahradu, les s největšími stromy světa nebo jednu z nejkrásnějších vinic Čech

Něco málo z historie…

Mnozí návštěvníci zahrady se domnívají, že jde o vůbec první botanickou zahradu v Praze. To není tak úplně pravda. Prvenství jí totiž „ukradla“ Univerzitní botanická zahrada, která byla založena v roce 1775. Botanická zahrada stojí v Trojské kotlině teprve od roku 1969.

K jejímu vzniku přispěl jistý velkostatkář Alois Svoboda, který 7. 10. 1922 věnoval československému státu rozsáhlé pozemky vedle Trojského zámku. Tehdy šlo o pozemky, které měly téměř 82 hektarů. Pro botanickou zahradu ale bylo použito „pouze“ cca 25 hektarů.

Zahrada je doslova prošpikována různými lavičkami, chodníčky a relaxačními zónami.
Zdroj:
Shutterstock

Zahrada s první expozicí se veřejnosti otevřela až v roce 1992. Této expozici vévodila velká louka, na které se dnes pravidelně konají nejrůznější výstavy. V okolí najdete menší expozice, rybníček i řadu relaxačních a odpočinkových zón.

Praha zadarmo. Jak na lowcost cestování po hlavním městě

Od roku 2002 nechalo město oplotit a zpoplatnit dalších 17 hektarů pozemků, jejichž součástí je třeba borový lesopark a vyhlídková stráň. Tímto krokem byla ovšem přerušena i historická cesta mezi Salabkou a Havránkou, což mezi místními zvedlo obrovskou vlnu nevole.

Rok 2023 byl pro botanicko zahradu klíčový. Došlo totiž k zásadní změně a areály venkovních expozic a skleníku Fata Morgana byly propojeny lávkou, čímž se výrazně zvýšil komfort návštěvníků a zjednodušila se prohlídka celého areálu.

TOP 26 Prahy: Nejznámější památky, které by měl vidět každý

Fata Morgana na vlastní oči i meditace

Co můžete v zahradě vidět, pokud sem v těchto dnech zamíříte? Kromě unikátního tropického skleníku nazvaného Fata Morgana také třeba japonskou meditační zahradu s čajovou chýší nebo šestitunovou ocelovou rozhlednu z dílny Čestmíra Sušky. Uvnitř je vřetenovité schodiště a povrch tubusu zdobí dekorativní otvory, z nichž je možný výhled ven.

Botanickou zahradu najdete v Trojské kotlině.
Zdroj:
Shutterstock

Zahrada je tvořena několika expozicemi. Jedna z nich je například věnována trvalkám severoamerických prérií, jiná pro změnu mapuje asijské trvalky. K vidění je tady například směs podrostových rostlin Číny. 

Hezčí než New York nebo Paříž. Praha se stala nejkrásnějším městem planety

Součástí Ornamentální zahrady je potom travnatá plocha, které vévodí dva vzrostlé sekvojovce obrovské. Ty patří k nejvyšším stromům na světě. Se sekvojovci přímo sousedí tzv. centrální záhon představující velkou sbírku letniček doplněných dvouletkami, trvalkami a okrasnými trávami. 

Náš tip: Nedaleko Ornamentální zahrady najdete příjemné piknikové místo. V nedaleké Vinotéce sv. Kláry vám za poplatek zapůjčí piknikovou deku, objednat si můžete i naplněný piknikový koš.

V roce 2017 byl v areálu zahrady vybudován velký altán, ve kterém dnes sídlí i zmíněná Vinotéka sv. Kláry s přilehlou vinicí, která je prý tou vůbec nejkrásnější v celých Čechách. Najdete zde rovněž toalety a přístřeší v případě nepříznivého počasí. 

Vzrostlé sekvojovce obrovské jsou součástí venkovních expozic.
Zdroj:
Shutterstock

Duhový strom svou kůrou odzbrojí na první dobrou. Lidé ho ale kácí pro bílý papír

Součástí celého areálu je mnoho relaxačních zón, laviček a pítek. Součástí jsou i nejrůznější dekorační a informační prvky, prostřednictvím nichž se návštěvníci dozvědí o místě vše podstatné a zajímavé. 

Vstupné pro dospělého činí 180 Kč (e-vstupenka je o 30 Kč levnější), děti od 3 do 15 let, žáci a studenti do 26 let s platným průkazem či ISIC platí 120, případně 100 Kč (e-vstupenka).

Během letních měsíců mají v zahradě otevřeno od 9.00 do 19.00 hod. Venkovní expozice a Café Ornament jsou otevřeny sedm dní v týdnu, výjimkou je pouze skleník Fata Morgana, kde mají otevřeno každý den vyjma pondělí.

Použité zdroje:

  • botanicka.cz
  • kudyznudy.cz/aktivity/botanicka-zahrada-hl-m-prahy
  • cs.wikipedia.org/wiki/Botanick%C3%A1_zahrada_hl._m._Prahy
 
 

Místo

50° 7' 17.2807", 14° 24' 47.7737"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Fata Morgana, meditační zahrada nebo jedna z nejkrásnějších vinic. To všechno nabízí botanická zahrada v Praze