Šampaňské, kohout na víně, prvotřídní sýry a paštiky… gastronomických perel, kterými se chlubí francouzské restaurace po celém světě je celá řada. A patří mezi ně i slané koláče neboli quiche.
Quiche (čti kyš), to zní zvláštně. Jak vlastně francouzské pojmenování pro slané koláče vzniklo? Přišlo z Německa. Tamní výraz pro koláč (Kuchen) Francouzi zkomolili na quiche, recepty si upravili a dotáhli slané koláče k dokonalosti.
Klasické quiche s cibulí a uzeným masem mají bezpočet příbuzných, ochutnat tak běžně můžete třeba koláče s hovězím na mrkvi nebo s hruškami. K nejběžnějším patří ty se šunkou a sýrem, se špenátem a kozím sýrem, s lososem nebo s brokolicí.
Slané koláče v našich končinách nemají tak silnou tradici jako ty sladké - s tvarohem nebo povidly. Stále častěji je ale vídáme na různých trzích a pomalu se začínají prosazovat i v kamenných obchodech.
Popularita tohoto druhu pečiva stoupla v posledních letech natolik, že v Americe několik gastronomických firem a milovníci jejich výrobků slaví 20. května národní den Quiche Lorraine, tedy klasických koláčů z Lotrinska.
Popularita quichů tkví v jejich relativní jednoduchosti a možnosti je jíst teplé i studené. Jde o kvalitnější a čerstvější alternativu fastfoodových jídel. Od původních koláčů s náplní z vajec a sádla urazila tato oblíbená pochoutka velký kus cesty.