Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

Nejkrásnější skalní města v ČR: zavítejte do Narnie, na Kočičí hrad nebo k pokladům Českého ráje

Jestli hledáte inspiraci na výlety, které nadchnou velké i malé, v létě i v zimě, pak jste tu správně. Tohle jsou nejhezčí skalní města u nás!

Milujete skály? Nedivíme se. Zvlášť v parném létě je ve skalních městech příjemněji než kde jinde (snad jen ve vodě je líp). Okouzlující ale dokážou být po celý rok. Která jsou u nás ta nejkrásnější? Máme 10 tipů, které by vám neměly uniknout.

#1 Adršpašské skály

Adršpašské skály jsou naprosto okouzlující až odzbrojující. Tak moc, že vstup do nich už musel být omezen. Proto je ideální koupit si s předstihem vstupenku online, abyste nakonec nezůstali stát před branou. Zavedením tohohle systému se značně ulevilo nejen přírodě, ale i turistům (kteří se tu kumulovali hlavně uprostřed dne tak, že tu skoro nedalo hnout) a nakonec i obci kvůli parkování a provozu obecně.

Mimochodem – koupíte-li si lístek na dobu, kdy nebývá plno, máte ho levnější. V sezóně od 1. 4. do 31. 10. se sem bez online vstupenky a rezervovaného parkovacího místa nedostanete. 

Adršpašské skály
Nezapomeňte si lístek koupit dřív, než se sem vydáte. Ať o tuhle krásu nepřijdete!
Zdroj:
Shutterstock

Adršpašské skály jsou národní přírodní rezervací. Najdete je mezi Adršpachem a Teplicemi nad Metují, něco málo přes 20 kilometrů východně od Trutnova (v Královéhradeckém kraji). Typické jsou tu vysoké skalní věže (až 90 metrů!), dvě jezírka, soutěsky, malebný vodopád i ulička široká jen 50 centimetrů. 

Projít si tu můžete několik tras:

  • Turistický okruh skalami – 3,5 km, asi 2,5 hod.
  • Kolem pískovny – 1,5 km
  • Vlčí rokle – 3,5 km, vede do Teplických skal

A jak je to se vstupným? To základní (pro dospělé) začíná na 130 Kč ve vedlejší sezóně, v TOP sezóně se šplhá ke 200 Kč. Snížené vstupné je od 100 do 170 Kč, rodinné vstupné od 370 do 580 Kč. Za psa zaplatíte 50 Kč, vstup zdarma mají ZTP a jejich doprovod i děti do 3 let.

Počítejte i s parkovným, které je vždycky nižší při koupi vstupenky online (ve vedlejší sezóně 80 Kč/auto, v TOP sezóně pak 180 Kč). 

Nejkrásnější skalní města světa: Své zástupce tady má i Česko!

#2 Teplické skály

Druhou částí jednoho velkého komplexu jsou Teplické skály – právě do nich projdete z Adršpašských skal Vlčí roklí. S Adršpašskými skalami tvoří celistvou národní přírodní památku a jsou její rozsáhlejší částí.

Vysoké útvary a rozsáhlé masivy s divokým skalním labyrintem a pěti vyhlídkami si určitě zamilujete. Všechno si můžete vychutnat z 6 km dlouhého prohlídkového okruhu.

Teplické skály
Teplické skály tvoří s těmi Adršpašskými jednu národní přírodní památku. Jsou její rozlehlejší částí.
Zdroj:
Shutterstock

Základní vstupné je 150 Kč (při nákupu online) nebo 180 Kč (na pokladně), děti do 3 let mají vstup zdarma; děti od 3 let, studenti (18–26 let), ZTP a senioři 65+ platí 100 nebo 130 Kč, za psa zaplatíte 50 Kč. Rodinná vstupenka (2 dospělí + 2–3 děti) stojí 400 nebo 500 Kč (rovněž podle toho, jestli ji pořizujete online, nebo až na pokladně).

Je třeba počítat i s placením parkovného – 150 Kč za osobní auto, 300 Kč za karavan, 100 Kč za motocykl. 

Tam, kde se dá romantika krájet. Údolí Plakánek možná dojme k slzám i vás

#3 Prachovské skály

Když budete chtít z Českého ráje „vypíchnout“ to nejlepší, pravděpodobně vás hned napadnou Prachovské skály. Není divu! 

Tahle pískovcová oblast je neskutečně malebná a láká na skalní útvary vysoké i 40 metrů. Projít se tu můžete po třech trasách – zelená trasa je pro nadšence a měří 3,5 kilometru, červená trasa měří 2,5 kilometru a je vhodná i pro trošku trénované děti a seniory. Žlutá trasa je nejkratší, měří 1,5 kilometru a je opravdu nenáročná, i když z ní taky uvidíte spoustu krás.

Nakonec je tu i trasa pro kočárky, kterou můžete jít až 5 kilometrů – od parkoviště v Prachově k rozcestí U buku a tou samou cestou zpátky. 
Prachovské skály najdete asi 10 kilometrů od Jičína a asi 90 kilometrů severovýchodně od Prahy.

Prachovské skály
Prachovské skály se snadno stanou vaší srdcovkou.
Zdroj:
Shutterstock

Vstupné se platí na celý den. V hlavní sezóně (od 1. 6. do 30. 9.) 120 Kč za dospělého, 80 Kč za děti od 6 let, studenty do 26 let, invalidy a seniory nad 65 let. Děti do 5 let můžou do skal zdarma a za pejska zaplatíte 30 Kč. Využít můžete taky nabídku rodinného vstupného za 330 Kč pro 2 dospělé a 2 děti. 

Mimo hlavní sezónu, tedy od 1. 10. do 31. 5., stojí vstupenka pro dospělého 100 Kč, snížené vstupné pro děti od 6 let, pro studenty do 26 let, invalidy a seniory nad 65 let je 70 Kč. Za pejska zaplatíte 30 Kč a rodinné vstupné pro 2 dospělé a 2 děti činí 280 Kč.

Počítejte taky s parkovným – osobní auto nebo motorku tu můžete nechat celý den stát za 100 Kč, karavan za 500 Kč. 

Deset netradičních výletů po Česku: Navštivte památník odposlechu nebo Jihočeské Stonehenge

#4 Hruboskalské skalní město

Pro Hruboskalsko, další poklad Českého ráje, jsou typické světlé věže čnící do výšky až 80 metrů, ale i další masivní útvary, kterých je tu dohromady na čtyři stovky. Mezi nimi se zalíbí každému turistovi a přímo na nich pak lezcům. Zkrátka nepřijdou ani cyklisti.

Hruboskalské skalní město najdete mezi hradem Valdštejn a zámkem Hrubá skála (mimochodem – obojí stojí za prohlídku), asi 3 kilometry od Turnova. 

K absolutním TOP místům patří Mariánská vyhlídka, odkud je nádherný výhled na hrad Trosky a Dračí skály, Myší díra – rokle pod zámkem Hrubá skála, která má 65 metrů dlouhou chodbu, nebo skalní útvar Čertova ruka, kde se nachází zbytky středověkého hradu a taky archeologické naleziště (oblast byla osídlena už 5 000 let př. n. l.!). 

Hrubá Skála
V Českém ráji není o skály nouze. Jedním z míst, kde si jich užijete dosyta, je Hruboskalské skalní město.
Zdroj:
Shutterstock

Krásná procházka vás tu čeká po Zlaté stezce Českého ráje, jejíž součástí je několik skvostných vyhlídek – třeba vyhlídka U lvíčka, Hlavatice, ze které se podíváte na Turnov, Ještědský a Kozákovský hřbet, nebo Janova vyhlídka, odkud je parádně vidět Kozákovský hřbet.

Do tohohle skalního města můžete jít kdykoli a zdarma. Průměrně tu turisti stráví kolem 3 hodin.

Nejkrásnější přírodní památky Česka: pojďte s námi do Českého Švýcarska nebo do Pekla

#5 Toulcovy maštale 

Krásné skalní město se svrchně křídovými pískovci mořského původu se nachází i ve východních Čechách, mezi Skutčí, Poličkou a Litomyšlí, konkrétně u obce Bor u Skutče. Zaujme vás krásnými úzkými roklemi, které dohromady tvoří skalní městečko s celou sítí chodeb, s jeskyněmi a dírami. 

Hned vedle Toulcových maštalí jsou taky Městské maštale se zajímavými skalními útvary. Může se stát, že na své procházce narazíte na pískovcovou sochu zajíce v nadživotní velikosti – ta stojí na pískovcové skalní věži nedaleko obce Zderaz (na levém břehu Prosečského potoka). Kolem roku 1880 ji tu nechal vytesat lesmistr Knölle, aby uctil zvíře, které předvedlo neskutečný horolezecký výkon, aby ho nedostali honicí psi.

Toulcovy maštale
Přírodní nádhera vás čeká taky nedaleko Skutče.
Zdroj:
Vojtěch Petr / Shutterstock

Skalní městečko dostalo svůj název podle Vavřince Toulovce, loupeživého rytíře, který tu měl svůj tajný úkryt.

Do Toulcových maštalí se můžete vydat kdykoli a zdarma, prohlídka obvykle zabere kolem 2 hodin.

Nejlepší jednodenní výlety vlakem: Projděte si Babiččino údolí, ochutnejte vyhlášené pivo nebo se vydejte na exkurzi jeskyní

#6 Ostaš 

Skalní město Ostaš představuje skvělý útěk do přírody! Tenhle okouzlující kousek Česka najdete mezi Teplicemi a Policí nad Metují. Jeho dominantou je stolová hora Ostaš (v CHKO Broumovsko), skalní město je pak tvořeno dvěma částmi – Horním a Dolním labyrintem

Jakmile zaparkujete na parkovišti Pod Ostašem, dejte se po modré na 3,5 kilometru dlouhou procházku do Horního labyrintu, kde se projdete značenou cestičkou mezi skalními útvary, jako je Mohyla smrti nebo Čertovo auto.  

Přírodní krása na vás čeká i na „vedlejší“ zeleně značené stezce, kde najdete Sluj Českých bratří a nakonec i úžasný Kočičí hrad, kde se budete možná protahovat i bokem. Je to dobrodrůžo!

Ostaš
Zdejší labyrint vás naprosto okouzlí!
Zdroj:
Shutterstock

Od parkoviště se můžete po modré vydat ještě na krátkou trasu ke skalnímu reliéfu a studánce Samaritánka. Celá oblast v okolí Ostaše jednoznačně stojí za objevení. Libovat si tu mimochodem můžou i lezci, na které tu čeká na 500 výstupových cest od těch pro začátečníky až po ty, které dají pořádně zabrat i pokročilým.

Vstupné se tu neplatí a do skalního města se můžete vydat kdykoli.

Nejkrásnější jezera v ČR: fascinující místa ke koupání i ke kochání

#7 Broumovské stěny

V oblasti severovýchodních Čech ještě chvilku zůstaneme. Broumovské stěny, nacházející se mezi Broumovem a Policí nad Metují, jsou oblíbeným místem na výlety hlavně díky skalním útvarům, vyhlídkám, soutěskám, roklím a bohatým lesům. To všechno dohromady je už od roku 1956 chráněno coby národní přírodní rezervace.

Broumovské stěny se rozkládají na ploše 638 hektarů a k nejoblíbenějším místům v nich patří například Slavěnské hřiby (ty se podobají Pokličkám na Kokořínsku), poutní místo Hvězda (kaple s půdorysem hvězdy) nebo vyhlídka Božanovský Špičák.

Broumovské stěny
Celé Broumovsko je malebné. Nevynechte ani zdejší klášter nebo dřevěný kostelík v samotném Broumově.
Zdroj:
Shutterstock

Vstupné se tu neplatí, do skal můžete zavítat kdykoli. V oblasti doporučujeme ještě návštěvu Broumovského kláštera a malebného dřevěného kostelíka na hřbitově v Broumově.

Nejkrásnější místa v ČR: kam se vypravit za nefalšovanou nádherou?

#8 Bludiště u Mšena

Bludiště u Mšena je součástí známé a populární Cinibulkovy stezky. Stačí vyjet 2,5 kilometru ze Mšena v CHKO Kokořínsko. Díky zdejším skalním soutěskám a komínům si budete přidat jako v nefalšovaném bludišti. Počítejte s tím, že z jedné strany budete muset překonat vytesané schůdky s řetězem.

Budete-li se chtít podívat jen do bludiště, můžete se projít jen na 1,5 kilometru dlouhé trase, kterou zvládnou i menší děti (s kočárky se sem nevydávejte, k bludišti se s nimi sice dostanete, ale do něj ne). Pokud zvládnete na schůdkách s řetězem vymanévrovat se psím parťákem, vezměte ho klidně taky.

Auto můžete nechat poblíž autobusové zastávky Na Rovinách, odkud se pak dáte po zelené na rozcestí Vyhlídky a pak dál po žluté (nebo půjdete okruh obráceně). Můžete sem kdykoli, vstupné se nikde neplatí.

Naučné stezky v Česku, které budou bavit dospěláky i děti

#9 Tiské stěny

Jednou z pých severních Čech jsou pískovce, které se na Děčínsku „vytvarovaly“ do nádherných Tiských stěn.

Nejzápadnější část dnešní CHKO Labské pískovce je stará 85–100 miliónů let a tvoří ji skalní vrcholky čnící až do výšky 70 metrů. Ty tu vznikly díky působení deště, větru, slunce, ukládání vrstev písečných usazenin i sopečná činnost a zvětrávání. 

Zatímco dřív se sem lidi kvůli bájím a legendám báli vkročit, dneska je tu živo – především v letní turistické sezóně. 

Tiské stěny
Součástí nádherných Labských pískovců jsou taky Tiské stěny, jeden z klenotů severních Čech.
Zdroj:
Shutterstock

Podívat se tu můžete na Velké a Malé Tiské stěny. Delší okruh (Velkými Tiskými stěnami) vám zabere zhruba 2 hodiny a kratší okruh (Malými Tiskými stěnami) asi hodinu. Obojí samozřejmě můžete spojit do jednoho výletu, když už tu budete. Mimochodem – Velké Tiské stěny jsou absolutním rájem pro lezce!

Do tohohle skalního města se můžete vydat po celý rok, denně od 9.00 do 17.00 hod. Vstupné je 50 Kč pro dospělé a 25 Kč pro děti. Vzít sem můžete i pejsky. Auto nechte buď v Tisé, nebo přímo u stěn u Turistické chaty (bude-li místo).

Objevte krásu Labských pískovců. Lákají na skalní hrádky i města, rozlehlé lesy i lidovou architekturu

#10 Stálkov

Skalní město najdete i v oblasti zvané Česká Kanada (kterou možná znáte díky přítomnosti přírodní atrakce Ďáblova prdel), a to nedaleko Slavonic. Není nijak rozsáhlé, ale pokud tudy budete mít cestu, stojí za zastavení. 

Pořádnou přírodní hříčku s balvany uvidíte při procházce po žluté turistické trase ze Stálkova do Vlastkovce, kde vás nejspíš zaujme hlavně skalní blok s věšteckou miskou na vršku, převisem a boční trhlinou. Na ukázku zvětrávání žuly zase narazíte na naučné stezce vedoucí ze Slavonic do Českého Rudolce

Podle tvrzení četného počtu esoteriků se tu při meditaci můžete napojit na energii původní krajiny a na bytosti, které v ní žily. Puklina ve skále má prý funkci časoprostorového portálu a balvany pod skalním útvarem dokážou ladit mužskou a ženskou energii...

Použité zdroje:

  • adrspasskeskaly.cz/
  • adrspasskeskaly.cz/kam-v-okoli/vylety/teplicke-skaly
  • prachovskeskaly.com/cs/
  • skalnimesta.cz/cesky-raj/vylety/hruboskalske-skalni-mesto
  • kudyznudy.cz/aktivity/hruboskalske-skalni-mesto
  • slevomat.cz/vylety/7480-toulovcovy-mastale 
  • kudyznudy.cz/aktivity/skalni-mesto-ostas
  • natreku.cz/vylet-skalni-mesto-bludiste-mseno
  • skalytisa.cz/
  • kudyznudy.cz/aktivity/prirodni-pamatka-tiske-steny
  • kudyznudy.cz/aktivity/skalni-mesto-stalkov-v-ceske-kanade
  • region-adrspach.cz/broumovske-steny/
 
 

Místo

50° 47' 21.8904", 14° 1' 58.4652"
Rubrika:
Aktivity:

Dobrodružství

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Nejkrásnější skalní města v ČR: zavítejte do Narnie, na Kočičí hrad nebo k pokladům Českého ráje