Jihokorejci se dožívají v průměru 81 let, což je o tři roky více než u nás. Neoddiskutovatelný podíl na tom má i složení jejich stravy. Pojďme jim poodhrnout pokličku a podívejme se, co vlastně jedí. Můžeme to okusit i v restauracích v České republice.
V Jižní Koreji je celkem běžné vidět na mužích make-up. Také dovážka jídla je v zemi tak zakořeněná, že tamní pobočky McDonald’s nabízejí dovážku hamburgerů, což jinde ve světě společnost moc nedělá. Fastfoody mají ale s dlouhým věkem společného asi tolik, co Uganďané se sjezdovým lyžováním.
Podívejme se raději na to, co Korejci jedí. S tímto tématem se u nás nyní setkáte častěji v rámci nového seriálu „Světová kuchyně“. Budeme vám dávat tipy, kam si v České republice můžete zajít ochutnat skvosty zahraniční gastronomie. Takže držte si talíře, jedeme z kopce, do kopce, přes pár řek, kus ‚Číny a už jsme v Soulu!
Říká se, že mezi základní specifika korejského jídla patří především pestré spektrum omáček a ostrá chuť. Říkáte, že nemáte rádi pálivé věci, takže by vám nic takového na zdraví nepřidalo? Nevadí, tamní kuchyně je neuvěřitelně rozmanitá a ostrému jídlu se dá klidně vyhnout.
Byla by to ale škoda, protože pálivé přísady mají podíl na dlouhověkosti Korejců. Papriky obsahují látku kapsaicin, která potlačuje rýmu, některé firmy ji využívají také jako přísadu do preparátů na hubnutí.
Využívá se také hodně zeleniny. Spousta jídel vzniká ze zelí. Například kimčchi – tradiční nakládané zelí. Jeho použití je dost široké. Setkáme se s ním jako s přílohovým salátem, ale také jako s plnohodnotným jídlem doplněným rýží, se základem do polévky nebo se dá uvařit s masem.
Jestliže máte v plánu podívat se do Koreje a dosud jste se s gastronomií této zajímavé země nesetkali, rozhodně doporučujeme zkusit nejdříve některou z korejských restaurací v České republice. Vyhnete se tak kulturním šokům, které na vás vybafnou při prvním kulinářském zážitku.
Předně je dobré vědět, že korejské menu má více chodů. Když si v Čechách, na Moravě a ve Slezsku objednáte svíčkovou, dostanete svíčkovou. V korejské restauraci vám k požadovanému jídlu ještě přinesou polévku, salát, kimčchi… často i více než čtyři menší porce před hlavním jídlem.
Další výrazná odlišnost od české kuchyně spočívá v tom, že Korejci si rádi upravují jídlo sami přímo u stolu. Číšník vám přinese maso (oblíbený je syrový vepřový bůček) a vy si ho na grilu či na lávovém kameni upravíte tek, jak chcete.
U lávového kamene se ještě zastavíme. Tahle vychytávka se stala jakýmsi celosvětovým hitem napříč kontinenty. Již dlouho se používá i při grilování jídel na korejský způsob. Kámen se při tom rozpaluje na 450°C. Představuje ideální volbu pro ty, kdo dávají přednost zdravému životnímu stylu.
Obecně tedy lze říci o korejské kuchyni, že je: