Přejít k hlavnímu obsahu

Tady teče víno proudem! Tipy na nejlepší vinařské stezky v ČR, které musíte ještě letos prubnout

Obyvatelé Česka se zpravidla dělí na dva tábory. Pivaře a milovníky vína. Pro druhou zmíněnou skupinu jsou po republice rozesety vinařské stezky, které mohou pokořit pěšky nebo na kole.

Co na takové stezce čekat, pokud jde o vaši letošní premiéru? Obrovské množství krásných míst a informací o nich a samozřejmě taky výtečné víno, které tady teče proudem. Takže skleničku do ruky a vyrážíme!

Brněnská vinařská stezka

První zmínky o pěstování vína v Brně a jeho okolí se objevily již v roce 1228. Proč tedy nezačít naše putování v okolí druhého největšího města Česka? Tahle stezka má okolo 90 kilometrů a křižuje severní okraj vinařské oblasti Morava.

Pokud se chcete vydat na menší historicky exkurz, je tahle trasa ideální volbou. Stezka je vhodná pro zkušenější turisty i všechny kategorie cyklistů.

Putování za vínem: navštivte opilé sklepy nebo modrobílý unikát

Bzenecká vinařská stezka

Tahle stezka má asi 20 kilometrů a vede okolo východního výběžku Kyjovské pahorkatiny a Bzence či Dolnomoravského úvalu. Trasa vás provede kultivovanou krajinou, kde nechybí přívětivá lidská obydlí, a hlavně šikovní vinaři, kteří vás pozvou na ochutnávku vyhlášených vín do tajuplného sklepního prostoru. 

Během cesty můžete narazit na úžasná panoramata.
Zdroj:
Shutterstock

Kam za vínem v Evropě? Máme tipy pro opravdové fajnšmerky i nadšené ochutnávače

Polabská vinařská stezka

Úžasné vinařské stezky nenajdete jenom na Moravě. Také v Čechách se můžete vydat na řadu atraktivních (cyklo)výletů. Tahle stezka v sobě kombinuje Mělnickou a Litoměřickou vinařskou podoblast, začíná v Mělníku a končí ve Velkých Žernosekách kousek za Litoměřicemi. Určená je především cyklistům, ale na své si zde přijdou i milovníci klasické turistiky. 

Ráj vinařů i Máchův hrob. Zažijte Litoměřice pětkrát jinak

Vinařská stezka na Kuksu

Zvláštní je, že oblast Podkrkonoší nepatří k těm, které by byly zrovna proslulé jako kraj vína. Přesto najdete jednu oblíbenou vinařskou stezku i tady, konkrétně na Kuksu.

Naučná stezka začíná v části zvané Nad zámkem. Načerpejte informace o tom, jak vypadá práce na vinohradu nebo jaké odrůdy se tady pěstují. Trasa je poměrně krátká a určená začínajícím degustátorům.  

Mikulovská vinařská stezka

Zpátky na Moravu! Tentokrát tedy do malebného Mikulova. Zdejší vinařská stezka v podstatě kopíruje hranice Mikulovské vinařské podoblasti. Těšit se můžete na rovinaté trasy, které ovšem mají v součtu téměř 90 kilometrů. Stezka vás zavede k Novomlýnské nádrži, do Lednicko-valtického areálu nebo ke kolonádě na Reistně nad Valticemi.

Mikulov plní sny. Na své si tady přijdou milovníci vína, levandule i historie

Vinařská stezka Modré hory

Mnozí návštěvníci a zkušení vinaři považují tuhle stezku za jeden z nejzdařilejších moravských počinů. Zdejších 30 kilometrů perfektně vyznačené trasy tvoří cyklisticky pestrý okruh, který nabízí nejen ideální trasu pro rodinné výlety, ale i několik atraktivních terénních úseků pro náročnější cyklisty. Trasa vede přes Velké Pavlovice, Bořetice či Kobylí a končí v Němčičkách. Celodenní zábava zaručena! 

Použité zdroje:

  • kudyznudy.cz/aktivity/na-kole-koni-pesky-nebo-in-line-bruslich-po-mora
  • vinazmoravyvinazcech.cz/cs/aktuality/147387035-vinarske-stezky-ve-strednich-cechach
  • vinarske.stezky.cz/stezka/Brnenska-vinarska-stezka
  • vinomapa.cz/11-tipu-na-vinarske-pesi-trasy
 
 

Místo

49° 11' 4.5182", 16° 35' 29.7167"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Tady teče víno proudem! Tipy na nejlepší vinařské stezky v ČR, které musíte ještě letos prubnout