Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

10 tipů na prodloužený víkend v Itálii: „obligátní“ Benátky, ale i Sicílie a čím dál populárnější Bari

Chcete se během podzimu aspoň na chvíli ocitnout zpátky v létě? Naplánujte si prodloužený víkend v Itálii. Máme pro vás 10 tipů, kam se vydat!

NENECHTE SI UJÍT NAŠE NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY O ITÁLII:

Itálie na 3 dny? To vždycky bude málo. V zemi je tolik krás, že i kdybyste po ní trajdali 3 měsíce, pořád budete mít pocit, že vám něco uniká. Když se ale musíte spokojit se třemi nebo čtyřmi dny, tak to tak holt bude. Byla by škoda prosedět je doma jen proto, že máte pocit, že to na nic pořádného nestačí!

K jednotlivým destinacím jsme přidali i dobu letu a obvyklou cenu zpáteční letenky pro jednu osobu, za příznivé konstelace hvězd ale rozhodně můžete sehnat i podstatně levnější. 

#1 Milán

Milán je docela blízko, proto si ho – pokud nechcete letět – můžete dát klidně i autem. Za den do něj při svižnější jízdě dojedete, záleží na tom, kolik máte času. Při cestě letadlem můžete zvolit jako cíl i nedaleké Bergamo, odkud se do Milána dostanete hromadnou dopravou. Právě do Bergama se pak můžete vydat na výlet. Oproti Milánu je to město poměrně komorní, ale stoprocentně okouzlující. 

A co vidět v samotném Milánu? Rozhodně jeho úctyhodnou dominantu – katedrálu Duomo stojící v samém centru, která v Itálii platí za nejvýznamnější gotickou stavbu. Zároveň patří k největším gotickým kostelům na světě, pojme až 40 000 osob a zajímavé na ní je, že ačkoli její stavba započala na konci 14. století, skutečně dokončena byla až v roce 1965. 

Do Milána se vydávají třeba milovníci nakupování. Rozhodně ale nemusíte zůstat jen u toho.
Zdroj:
Shutterstock

K dalším zajímavostem města patří nákupní pasáž Galleria Vittorio Emanuelle II., La Scala, nenápadná budova světoznámého divadla, nebo hrad Castello Sforzesco. Pěknou procházku si můžete udělat v Parco Sempione, největším parku v Miláně.

Pokud vás na Milánu lákají nákupy, pak pro vás bude tou nejlepší lokalitou Quadrilatero della Moda u třídy Via Montenapoleone. 

Doba letu: 1,5 hod.

Cena letenky: od 1 000 Kč 

Eurovíkend v Miláně: 7 míst, která musíte navštívit

#2 Benátky

Jak jde o prodloužený víkend, Benátky si trůní pěkně na špici. A to už pěkně dlouho. Ono taky není divu. Romantika se tu dá krájet, ale zalíbí se tu nejen zamilovaným párům. Potkáte tu turisty všeho věku i ražení. 

Hlavním lákadlem Benátek jsou samozřejmě pohledy na zdejší kanály a projížďka na gondole. K dalším atrakcím patří náměstí svatého Marka s bazilikou svatého Marka a s Dóžecím palácem ze 14. století opodál.

Zmínit musíme taky Ponte de Rialto, nejstarší ze čtyř mostů, které spojují obě strany Velkého kanálu, tržnici Rialto a baziliku Santa Maria della Salute ze 17. století, jež je jednou z dominant Velkého kanálu.

Doba letu: 1,5 hodiny

Cena letenky: od 1 500 Kč

Prodloužený víkend v Benátkách, to je vždycky dobrý nápad.
Zdroj:
Shutterstock

#3 Řím

Ty největší highlighty Říma snad ani nemusíme dlouze představovat. I kdybyste tu strávili tři aktivitami napěchované dny, ani minutu byste se nenudili. Program tedy upravte podle toho, co vás nejvíc zajímá, a jaké máte priority – pokud jsou to nějaké ty nákupy, bezcílné toulky křivolakými uličkami a ochutnávání místních dobrot, nemusíte se nutně hnát za historickými památkami. 

Pro jistotu ale zmiňme, že v Římě na vás čeká velkolepé Koloseum, do kterého se v době největší slávy vešlo i 50 000 osob. Jde o největší římský amfiteátr. Pak se tu nabízí Vatikán, stát ve státě, který ohromuje bazilikou svatého Petra, z níž papež dává o Vánocích a Velikonocích své požehnání. 

Od věci není vidět Pantheon, zdejší nejzachovalejší antickou památku, chrám všech bohů. A pak třeba Forum Romanum, Fontánu di Trevi, Andělský hrad, Španělské schody nebo nádherné náměstí Piazza Navona v barokním stylu. Míst, od kterých nebudete moct jen tak odtrhnout zrak, je tu opravdu víc než dost. 

Doba letu: 2 hodiny

Cena letenky: od 1 400 Kč

V Římě byste se nenudili, ani kdybyste sem jeli na týden.
Zdroj:
InnaFelker / Shutterstock

#4 Katánie

Je libo trošku teplíčka? Pak si kupte letenku do sicilské Katánie! Ta se nachází zhruba ve středu východního pobřeží ostrova a nijak daleko to z ní není do překrásných Syrakus, k Etně nebo do ikonické Taorminy.

V samotné Katánii na vás čeká hrad Castello Ursino, benediktinský klášter z 16. století, katedrála svaté Agáty s původem z 11. století nebo fontána se sochou slona, který je symbolem města. Ceněná je i zdejší botanická zahrada.

Z Katánie je to kousek k Etně. A od věci není vydat se na výlet do Taorminy.
Zdroj:
Shutterstock

Pokochat se tu samozřejmě můžete i mořem. Pokud to v době vaší návštěvy už nebude na koupání, prostě se jen tak zasněte za šumu vln.

Doba letu: 2,5 hodiny

Cena letenky: od 3 000 Kč (ze zkušenosti víme, že se dá sehnat přestupní za 800 Kč)

Nejhezčí místa na Sicílii: bezpečné mafiánské město, barokní perla i stále činná sopka

#5 Bari

Čím dál populárnější pro několikadenní výlety se stává Bari. To najdete na jihu Itálie, na pobřeží Jaderského moře. Jde o metropoli Apulie. A proto to tady vždycky žije. 

Zatímco rušné moderní centrum nikdy nespí, jsou tu i lokality, během nichž si užijete (mimo turistickou sezónu) klid a tradiční jihoitalskou atmosféru – jde třeba o oblast přístavu, který těsně navazuje na Staré Město (Bari Vecchia). Zaujmout vás může taky zdejší normansko-švábská pevnost, bazilika svatého Mikuláše (jenž je patronem města) nebo bazilika Cattedrale di San Sabino.

Na procházku se tady jistojistě vydejte po nábřeží, které patří k těm nejdelším v celé Itálii.

Bari je krásné. Během prodlouženého víkendu ale určitě zamiřte i do Alberobella!
Zdroj:
Michele Ursi / Shutterstock

Pokud přece jen zatoužíte po městském ruchu, přijdete si na své na bulvárech Corso Vittorio Emanuele II, Corso Cavour a v jejich blízkém okolí. Tady je jeden příjemný podnik vedle druhého a nechybí ani obchody a obchůdky, ve kterých můžete ulovit něco pěkného na památku.

Turisti, kteří se vydávají do Bari, si obvykle udělají čas na výlet do nedalekého města Monopoli a taky do Alberobella. Když už v téhle části Itálie totiž budete, byla by nesmírná škoda městečko s bílými domečky trulli nevidět!

Doba letu: 1 hodina a 50 minut

Cena letenky: od 2 000 Kč

Italské Bari: František z Assisi tu dokázal své zásady a k symbolu Apulie je to jen kousek

#6 Florencie

Florencie patří k nejikoničtějším místům celé téhle zajímavé a pestré země. Dokonce patří do čtveřice nejnavštěvovanějších měst Itálie!

Ke zdejším symbolům patří katedrála Santa Maria del Fiore, jež ukazuje to nejlepší z gotiky a raně renesanční architektury. Pak tu najdete taky Palazzo Vecchio s ohromující věží a cimbuřím.

A určitě se projděte po Ponto Vecchio, tedy po Starém mostě nebo taky po Mostě zlatníků. Právě zlatníci a jiní obchodníci mají své obchůdky zabudované přímo do mostu. Ten mimochodem jako jediný ve Florencii přežil 2. světovou válku.

Florencie právem patří do čtveřice nejnavštěvovanějších italských měst.
Zdroj:
Shutterstock

Dalším lákadlem pak pro spoustu turistů zůstává Mercato Centrale, hlavní tržiště, kde pod střechou seženete nejrůznější čerstvé produkty, jako je ovoce a zelenina, ale i luxusní salámy a sýry. Navíc tu můžete ochutnat nejednu místní dobrotu (třeba florentský steak). Opravdu to stojí za to.

Doba letu: 1,5 hodiny

Cena letenky: od 3 800 Kč

Katedrála ve Florencii: příběh o atentátu, nevraživosti a zakázané lásce

#7 Neapol

Do Neapole jako takové vás teď prvoplánově nezveme. Jestli je něčím proslulá, tak spíš nepořádkem než čímkoli ohromujícím. Na druhou stranu se i tady dá užít dolce far niente, tedy sladké nicnedělání po italsku – se sklenkou oblíbeného drinku, u lahodné pizzy nebo famózních těstovin. 

Co je tu k vidění? Hlavní náměstí Piazza del Plebiscito a bazilika San Francesco di Paola, Královský palác, Duomo (katedrála), hrady Castel Nuovo a Castel dell’ Ovo nebo elegantní nákupní třída Galleria Umberto I, která vám připomene zmíněnou krytou třídu v Miláně.

V blízkosti Neapole je řada turistických atrakcí. Pompeje, Vesuv, Ischie nebo třeba Amalfitánské pobřeží.
Zdroj:
Shutterstock

Z Neapole rozhodně vyjeďte ven. Velkým lákadlem jsou nedaleké Pompeje (necelých 30 kilometrů; pokud se nechcete nervovat řízením v Neapoli, rozhodně zvolte hromadnou dopravu). Vydat se z odsud můžete i na vzdálenější Amalfitánské pobřeží, které je naprosto fascinují. Amalfi a Positano si vaše srdce rozhodně získají, zvlášť když se do nich nevydáte ve vrcholné sezóně.

A nakonec nesmíme zapomenout na ostrov Ischia, kam z Neapole doplujete lodí zhruba za hodinku. Tady na vás čekají nádherné pláže, termální prameny a okouzlující ostrovní vesničky, kde si budete připadat, jako by se zastavil čas. 

Doba letu: 2 hodiny

Cena letenky: od 2 600 Kč

Všechno, co jste chtěli vědět o návštěvě Neapole

#8 Verona

Pěkný prodloužený víkend si můžete udělat i ve Veroně. Stejně jako do Milána, i sem můžete během jednoho dne dojet autem, když nebudete chtít letět (z Prahy je to sem asi 9 hodin čistého času). 

Ve Veroně vás pravděpodobně nejvíc zaujme amfiteátr na Piazza Bra. Jde o třetí největší italský amfiteátr, vznikl v roce 30 n. l. a od roku 1913 se tu konávají slavná operní představení. Pokud tedy zatoužíte po kultuře, vyhlédněte si správný termín a tenhle zážitek si nenechte ujít.

Amfiteátrem to ale nekončí. Minout nesmíte náměstí Piazza delle Erbe, které bývalo římským fórem a dneska okouzluje jednak ohromnou fontánou a jednak domy s krásnými středověkými fasádami

Verona je úchvatně romantická. A na výlet se z ní můžete vydat třeba k Lago di Garda.
Zdroj:
Tanya Keisha / Shutterstock

Je tu samozřejmě taky Juliin dům a slavný balkón. Stačí dojít na Via Capello 23, kde projdete na skromné nádvoří. Pak jste v centru romantiky! A je tady toho samozřejmě mnohem víc.

Kromě si z Verony můžete udělat výlet k nádhernému Lago di Garda. Na podzim to na koupání nejspíš nebude, ale pokud zamíříte například do malebného Sirmione, nebudete litovat. Z Verony je to sem asi 40 kilometrů a během hodinky se sem dostanete i autobusem.

Doba letu: 1,5 hodiny

Cena letenky: od 1 600 Kč

Kam na roadtrip v Itálii, Rakousku a Slovinsku? Máme tipy, které nezklamou

#9 Rimini

Kdo by neznal slavné Rimini? Když vyrazíte v první polovině listopadu, nejspíš se ještě docela v klidu vykoupete. A pokud se koupat nechcete, prostě si jen dejte nějakou tu procházku po pláži, drink a italské dobroty. 

Rimini je hlavně o plážích, ale najdete tu i zábavní park nebo historický most Ponte di Tiberio, hrad Sismondo a čtvrť Borgo San Giuliano, kde vyrůstal světoznámý režisér Federico Fellini. Právě jemu jsou tu věnované obrazy na fasádách barevných domů. Tak hlavu vzhůru!

Rimini je hlavně o plážích, ale můžete si z něj udělat třeba nezapomenutelný výhled do San Marina.
Zdroj:
Shutterstock

Z Rimini je to asi 20 kilometrů do jednoho z nejmenších států světa – do San Marina. Tahle enkláva si vás naprosto získá svým historickým rázem. Budete si tu připadat jako v pohádce a ve zdejších uličkách klidně strávíte i den. Najdete tu celou řadu restaurací a kavárniček, stejně jako obchůdků nejrůznějšího ražení. Kdo jednou do San Marina vstoupí, ten se zákonitě bude chtít vrátit…

Doba letu: 1,5 hodiny

Cena letenky: od 1 000 Kč

San Marino: pohádkové království s křivolakými uličkami, ze kterých dýchá středověk

#10 Cagliari

Hitparádu míst, která jsou jako stvořená pro prodloužený víkend v Itálii, zakončíme na překrásné Sardinii. Tu si snadno zamilují jak plážoví povaleči, tak nadšenci do turistiky. Tenhle ostrov totiž nabízí od všeho kousek. 

Pro jednoduchost se můžete vydat do Cagliari. Městečko se nachází na samém jihu Sardinie, kde si můžete dosyta užít nefalšovanou pohodičku. Ke zdejším významným místům patří ukázka sardinského baroka zhmotněná v katedrálu svaté Marie a svaté Cecilie, hrad svatého Michaela ze 14. století, římský amfiteátr nebo historická budova Palazzo di Citta.

Cagliari nezklame. Snad nic na Sardinii nezklame.
Zdroj:
Shutterstock

Budete-li se chtít vypravit na pláž, pak určitě zamiřte na Spiaggia del Poetto, která je velice populární (ale mimo vrchol turistické sezóny tu nebude hlava na hlavě).

Pokud si půjčíte auto, vypravte se třeba k chráněné oblasti Capo Carbonara, kde na vás bude čekat pláž s bělostným pískem a průzračnou vodou.

Doba letu: 2 hodiny a 15 minut

Cena letenky: od 4 000 Kč

Sardinie v pohorkách: Objevte ráj pro milovníky hor, skal a kaňonů

Použité zdroje:

  • cestujlevne.com/pruvodce/italie/milan/co-videt 
  • cestujlevne.com/pruvodce/italie/benatky/co-videt
  • radynacestu.cz/magazin/10-pamatek-v-rime-ktere-si-nesmite-nechat-ujit/
  • obletsvet.cz/pruvodce/italie/katanie 
  • obletsvet.cz/co-videt/italie/bari
  • olivum.cz/blog/deset-nejzajimavejsich-mist-ve-florencii/ 
  • smilingway.cz/neapol-pamatky/ 
  • cestovia.cz/verona-italie-pamatky/ 
  • obletsvet.cz/co-videt/italie/cagliari
 
 

Místo

39° 13' 25.8348", 9° 7' 17.9796"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

10 tipů na prodloužený víkend v Itálii: „obligátní“ Benátky, ale i Sicílie a čím dál populárnější Bari