Přejít k hlavnímu obsahu
Otevřít fotogalerii

10 nejkrásnějších městeček v Itálii: ztraťte se v čase, dramatické scenérii i mezi domky trulli

Itálie je známá svými velkolepými městy, jako Řím, Benátky nebo Florencie. Opravdová krása Itálie se ale často skrývá v malých městečkách.

Ta mají neskutečné kouzlo a historické bohatství. Vybrali jsme pro vás 10 nejkrásnějších městeček v Itálii, která byste rozhodně neměli minout, pokud milujete křivolaké uličky, vůni pizzy a kávy nebo chuť vynikajícího gelata.

#1 Portofino

Portofino je jako stvořené pro prodloužené víkendy – nachází se totiž poměrně blízko. Z Prahy se sem autem dopravíte za 12 hodin čistého času.

Městečko na Ligurské riviéře, jen co by kamenem dohodil od Janova, je proslulé svým půvabným přístavem, kde kotví jachty z celého světa. Barevné domky v přístavu vytvářejí malebnou kulisu, která láká turisty, ale i umělce hledající inspiraci.

Jádro Portofina tvoří klikaté uličky, kterými bychom se mohli procházet klidně i hodiny, tam a zpátky. Kam ale musíte zamířit, to je Castello Brown, středověký hrad na vršku nad městečkem. Odsud je totiž nezapomenutelný výhled!

Za zdržení ostatně stojí celý Portofino Regional Park s turistickými trasami a dechberoucími výhledy na širé moře. Obzvlášť se vyplatí zamířit k zátoce San Fruttuoso, kde najdete krásný starobylý klášter. Místo je známé i díky bronzové soše Ježíše, která se ovšem nachází 17 metrů pod hladinou moře.

Portofino
Barevné domky v malebném přístavu. To je jeden z pokladů Portofina.
Zdroj:
Shutterstock

#2 Amalfi

Amalfi, jedno z nejstarších měst na Amalfitánském pobřeží, je známé svým dramatickým umístěním na skalách přímo nad tyrkysovým mořem. Tohle město bylo kdysi mocnou námořní republikou a jeho historie je stále patrná na každém kroku.

Dominantou Amalfi je jeho impozantní katedrála Sant’ Andrea, která kombinuje románské, barokní a rokokové prvky. Uvnitř najdete bohatě zdobený interiér, který zaujme třeba kazetovým stropem, a nádhernou kryptu, v níž je uloženo tělo svatého Ondřeje.

Město je taky domovem starobylých papírenských mlýnů. S výrobou papíru se tu můžete seznámit v jedinečném muzeu. 

Amalfi
Amalfi je perlou Amalfitánského pobřeží. A vidět ho prostě chcete.
Zdroj:
Arcady / Shutterstock

 

#3 Positano

Když už budete na Amalfitáně a prozkoumáte Amalfi, rozhodně byste se měli vypravit ještě kousek dál po pobřeží – do Positana. Jeho barevné domky hustě naskládané na strmý vápencový svah určitě znáte z fotografií!

Historie městečka sahá až do antiky a obdivuhodný je hlavně zdejší kostel Santa Maria Assunta s charakteristickou kupolí z majoliky. Uvnitř kostela se nachází byzantská ikona černé Madony.

Positano
Stejně jako Amalfi, i Positano neodmyslitelně patří k Amalfitáně!
Zdroj:
Shutterstock

Oblíbené turistické středisko vás samozřejmě pohostí nejednou skvělou restaurací a kavárnou i pěknými plážemi – Positano Spiaggia, Spiaggia Fornillo a Spiaggia d’Arienzo.

Pokud máte rádi treky, vydejte se na téměř 9 kilometrů dlouhou Cestu bohů (Sentiero degli Dei), která vede z obce Bomerano právě do Positana. Projdete ji za 4 hodiny, je docela nenáročná (zvládnou ji i trénované děti, psi i senioři v dobré kondici), vystoupáte na ní 790 metrů a sestoupáte 1 377 metrů. Za dobrého počasí si užijete nejeden skvostný výhled na zdejší nádherné pobřeží.

Pár důvodů, proč stačí Neapol vidět jen jednou nebo vůbec

#4 Pietrapertosa

Tahle úchvatná obec v jihoitalském regionu Basilicata se nachází v nadmořské výšce přesahující 1 000 metrů a hned na první pohled je absolutně nezaměnitelná – jako by ji totiž někdo shůry vytesal do skály. CNN ji dokonce v roce 2019 zařadila mezi 20 nejkrásnějších vesnic v celé Itálii.

Skále se tady přizpůsobilo úplně všechno. Domky tu dokonale kopírují terén. Oblast byla osídlena už někdy ve 4. stol. př. n. l. a lákala právě na možnost využít skálu jako obranný prvek. Zdejší hora Impiso je mimochodem součástí celého komplexu Lukánských Dolomit.

Pietrapertosa
Nádherné spojení přírody s člověkem. To je Pietrapertosa.
Zdroj:
Shutterstock

Dominantou města je normansko-švábský hrad z 11. století, z něhož si užijete nezapomenutelné výhledy na okolní krajinu. Historické centrum je plné úzkých křivolakých uliček a kamenných domů, které Pietrapertose zajišťují unikátní atmosféru.

A aby toho nebylo málo, můžete si tu vyzkoušet třeba Andělský let (Volo dell'Angelo), což je jedna z nejdelších zip lines na celém světě! Ta vede z Pietrapertosy do sousední obce Castelmezzano, kam se ostatně můžete projít i pěšky.

Nejméně italské město v Itálii. Kdo toužil po Terstu a koho inspiroval k veledílům?

#5 Civita di Bagnoregio

Říká se jí umírající město, ale v sezóně tu rozhodně nebudete sami. Tuhle obec, kterou najdete asi 120 kilometrů severně od Říma, v roce 2022 obývalo 11 osob. Založili ji tu Etruskové asi před 2 500 lety, na skále vysoké 443 metrů. Jenže tuhle skálu tvoří vulkanická hornina (nijak extra pevná) a pod ní je ohromná vrstva jílu. Tahle kombinace jednoduše nedokáže donekonečna odolávat povětrnostním vlivům.

Od 16. století se tu občas propadne kousek půdy, od roku 1695 se městečko začalo vylidňovat, a to kvůli zemětřesení. K prakticky absolutnímu opuštění pak došlo v roce 1819. Zůstalo tu jen pár rodin. 

Do umírajícího města se dostanete z nového Bagnoregia po mostě, po kterém sem smějí jen pěší. Což je ostatně tak nějak pro dobro všech.

Civita di Bagnoregio
Umírající město, jak se mu říká, je pro turisty dostupné jen pěšky po mostě.
Zdroj:
Shutterstock

 

#6 San Gimignano

San Gimignanu se ne náhodou přezdívá Manhattan středověku. Městečko poznáte podle krásně dochovaných středověkých věží, které jsou pomyslnou třešničkou na dortu toskánské nádhery. 

San Gimignano leží asi 30 kilometrů od Sieny, na místě, kudy dřív procházela obchodní a poutní stezka Via Francigena. Ta spojovala Řím se severní Evropou a tahle poloha městečku skutečně prospívala. Tedy až do roku 1348, kdy tu vypukla epidemie moru. Poslední jiskřičku uhasilo předání obce do područí Florencie a někdejší sláva byla ta tam. 

San Gimignano
Městečko je známé svým vínem, zejména bílým vínem Vernaccia di San Gimignano. Tak ochutnejte!
Zdroj:
Shutterstock

Jenže! Snad právě díky tomu tu středověké domy, o které se nikdo moc nezajímal, zůstaly dochované dodneška, takže je můžeme obdivovat. Od roku 1990 je dokonce městečko zapsané na seznamu UNESCO

A co tady vidět? Určitě zdejší hrad, katedrálu La Collegiatta z 11. století, Palazzo del Popolo z konce 13. století (dnešní radnice)…

A samozřejmě věže. Rodových věží tu dřív bylo víc než 70, dneska jich tu stojí už jen 15, ale to jim na zajímavosti neubírá. Vznikaly tu vždycky jako chlouba a pýcha městských patricijů, kteří spolu soupeřili o to, kdo bude mít vyšší. Věže ale měly i obrannou funkci, proto například nemají okna.

Tady vznikla stracciatella! Nejen proto nesmíte Bergamo v severní Itálii minout

#7 Alberobello

I Alberobello už jste někdy určitě zahlédli, byť třeba jen na fotkách. Jedna jeho část je totiž typická svými bílými domečky, které vypadají spíš jako malé kostelíčky.

Ty se staví bez malty, z opracovaných kamenů a bílou barvu jim dodává vápno. Jsou malé, ty úplně původní mají průměr jen 1,5 metru. Co mají všechny stejné, to je šedá kuželovitá kamenná střecha

Kdybyste viděli jeden domek trullo, bylo by to pěkné. Ale když najednou uvidíte jeden vedle druhého a celé uličky, budete si připadat jako v pohádce nebo v jiných dobách. V Alberobellu je domků trulli na 14 stovek a většina jich pochází ze 17. století. Jako celek spadají pod ochranu UNESCO.

Alberobello
Domky trulli jsou téměř jeden jako druhý. A procházka mezi nimi je nezapomenutelná.
Zdroj:
Shutterstock

Největší a nejznámější je Trullo Sovrano, jediný domek trullo, který má i druhé patro. Tak ho určitě nevynechte. Mimochodem – v některém z trulli můžete dokonce i sehnat ubytování!

Do Alberobella dojedete za necelou hodinu z Bari. 

Italské Bari: František z Assisi tu dokázal své zásady a k symbolu Apulie je to jen kousek

#8 Taormina

Hurá na Sicílii! Největší ostrov ve Středozemním moři si v poslední získává čím dál větší oblibu turistů nejen z Evropy. Jedinečnou atmosféru nefalšovaného jihu můžete zakusit třeba v Taormině, která je za nás subjektivně tím nejkrásnějším místečkem na celém ostrově. 

Taorminu najdete asi 45 minut jízdy autem od Messiny (kam připlujete z pevniny), podobně je to i z Catanie, kam pravděpodobně případně doletíte. Jednoduchá je sem i cesta hromadnou dopravou.

Okouzlující Taormina se nachází na východním pobřeží, na vršku, kam si buď pěkně vyšlápnete, nebo se sem vyvezete lanovkou.

Taormina
Ne náhodou patří Taormina k nejkrásnějším místům na Sicílii.
Zdroj:
Shutterstock

Její historie vás nadchne (sahá totiž až do 4. stol. př. n. l.), protože jsou tu z ní krásné pozůstatky – třeba řecké divadlo, malá katedrála ze 13. století, náměstíčko Piazza IX Aprile s neobvyklou černo-bílou dlažbou a kostelem nebo hlavní třída Corso Umberto, kde je nespočet obchůdků s nejrůznějšími artikly, jaké si jen dovedete představit. Tady je prakticky nutnost dát si vynikající kávu „za pár kaček“ nebo nějakou tu sicilskou dobrotu.

K Taormině neodmyslitelně patří ostrůvek Isola Bella, kam se jednou dá dojít suchou nohou a jindy zase ne. K Taormině náleží dvě oblázkové pláže, pokud ale zatoužíte po relaxu na písku, stačí se vydat kilometr do Letojanni, kde si přijdete na své. 

Nejhezčí místa na Sicílii: bezpečné mafiánské město, barokní perla i stále činná sopka

#9 Erice

Jako ve středověku. Přesně tak si budete připadat v Erice, které se taky nachází nahoře na kopci, jen tedy na opačné straně Sicílie, než je zmíněná Taormina. Městečko s úzkými dlážděnými uličkami zdobí západní část ostrova.

I pokud budete mít k dispozici auto, doporučujeme zaparkovat dole v Trapani, odkud se do Erice pohodlně vyvezete lanovkou. Díky ní překonáte asi 600 výškových metrů během 10 minut v osmimístné kabince. Jinak se ale nahoru na horu dá vyjet autem. Dokonce se tu v téhle disciplíně od roku 1954 koná tradiční závod!

Městečko se nachází na bájné hoře Eryx a vzniklo tu za doby řecké kolonizace. Město jako takové má necelých 30 tisíc obyvatel, ale na samotné hoře jich žije jen pár stovek. A co je nejdůležitější? Patří k těm absolutně nejkrásnějším a nejzajímavějším na Sicílii.

Určitě vás tu zaujmou tzv. kyklopské zdi z období (8.–7. století př. n. l.), normanský hrad z 11. století, středověký hrad Balio nebo Castello Pepoli z 19. století, Španělská čtvrť, katedrála Nanebevzetí Panny Marie a plejáda kostelů. 

Z Erice se vám naskytne skvostný pohled na pobřeží, který si rozhodně nenechte ujít. Spatříte odsud třeba vyčnívající Monte Cofano (659 m n. m.).

Erice
V uličkách Erice nabydete dojmu, že cestujete časem.
Zdroj:
Walter Cicchetti / Shutterstock

 

#10 Cefalú 

Krasojízdu po nejhezčích italských městečkách zakončíme v sicilském Cefalú. To najdete na severním pobřeží hodinu jízdy autem od Palerma (na východ). 

Cefalú je známé svým umístěním pod skalou. Pohled na ni nejvíc oceníte z přístavu, v tom ani v krásných úzkých uličkách ale nezůstávejte a určitě se vydejte na průzkum nahoru! Z Rocca di Cefalú je krásný výhled široko daleko. 

Cefalú
Na Rocca di Cefalú se stoprocentně vydejte. Z vršku je nádherný výhled.
Zdroj:
Shutterstock

V samotném městečku rozhodně zamiřte dlážděnými uličkami k normanské katedrále na náměstí Piazza Duomo, kterou tu nechal postavit Roger II. Katedrála pocházející z 12. století vás stoprocentně zaujme byzantskými mozaikami v interiéru, z nichž na jedné je vyobrazen Kristus Pantokrator

Nezapomeňte se tu projít po hlavní třídě Corso Ruggero, která je lemována bary, kavárnami a dalšími příjemnými podniky. A určitě se podívejte na tzv. lavatoio, prádelnu z časů, kdy území ovládali Arabové. Milovníky písečných pláží určitě potěší, že u přístavu je jedna kilometr dlouhá…

Sicilské Palermo, město ve znamení oprýskané slávy a jednou nohou v Africe

Použité zdroje: 

  • italie-pruvodce.cz/web/mista/portofino 
  • sorrentoandamalficoast.com
  • amalfipapermuseum.com
  • natreku.cz/trek-stezka-bohu-italie-amalfi
  • cestujlevne.com/pruvodce/italie/pobrezi-amalfi/positano
  • en.wikipedia.org/wiki/Pietrapertosa 
  • volodellangelo.com/eng/web/item.asp?nav=47
  • italia.it/en/basilicata/potenza/castello-normanno-svevo
  • archeotravelers.com/en/2020/07/21/civita-di-bagnoregio-the-city-that-dies
  • radynacestu.cz/magazin/alberobello
  • cestujlevne.com/pruvodce/italie/sicilie/taormina
  • cs.wikipedia.org/wiki/Erice
  • radynacestu.cz/magazin/cefalu
 
 

Místo

43° 28' 13.1844", 11° 2' 37.536"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

10 nejkrásnějších městeček v Itálii: ztraťte se v čase, dramatické scenérii i mezi domky trulli