Máte rádi kefír? Pak by vám mohl chutnat i ayran, jen vás potěší jemnější chutí a mírnou slaností. Jaký je jeho původ a v čem tkví jeho výhody?
S ayranem se pravděpodobně setkáte v Turecku, ale i v sousedních zemích. Cizí není obyvatelům Afghánistánu, Íránu, Bulharska, Arménie, Libanonu, Ázerbájdžánu i zemí Balkánu, Blízkého východu a Střední Asie. Vyloučeno není ani to, že ho ochutnáte na Kypru nebo v Řecku.
Ayran je nápoj vyráběný z jogurtu a vody. Ano, takhle banální to je. Výsledek je ale neuvěřitelně lahodný. K těmhle dvěma surovinám se občas přidává i troška soli, což je vlastně originální způsob konzervace jogurtu. Můžete si ho dopřát samotný po doušcích, což je zvlášť v parných letních dnech velice příjemné, nebo z něj můžete připravit zálivku do okurkového salátu.
Tenhle jedinečný nápoj se dá v Česku snadno sehnat v dneska už tradičních občerstveních s kebabem, a když budete mít štěstí, narazíte na něj i v některém z hypermarketů. Cena za 250 ml se pohybuje mezi 20 a 30 korunami.
Na výrobě ayranu není nic složitého, takže pokud jste ho ochutnali a chcete si ho jednoduše a levněji připravovat doma, s chutí do toho.
Co potřebujete: 500 ml kvalitního bílého jogurtu, 250 ml studené vody, půl lžičky soli, lístky máty (není to nutné)
Jak na to?
Do ayranu se přidává až lžička soli na litr. Vy ale raději začněte s menším množstvím, nejste-li na tuhle chuť zvyklí.