Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si sbalit příruční zavazadlo: léky i elektroniku mějte u sebe, pozor na parfémy nebo make-up

Asi nám dáte za pravdu, že největší stres před zaslouženou dovolenou zažíváme během bezpečnostní kontroly. Tady totiž přijde na „přetřes“ i příruční zavazadlo.

Jak ho správně sbalit, abyste měli vše potřebné pro případy, kdy se odbavené zavazadlo opozdí nebo ztratí? Co sem patří a s čím vás na palubu letadla nepustí? Jak je to s tekutinami, náplněmi do elektronických cigaret, léky nebo dětskou výživou? Máme pro vás odpovědi na nejčastější otázky.

Cestování s miminkem nejen letadlem – rady a tipy pro pohodovou dovolenou

Příruční vs. odbavené zavazadlo

Ještě než přejdeme k samotnému obsahu zavazadla, je potřeba udělat si pořádek v tom, co je vlastně příruční a co odbavené zavazadlo. Jak už název prvního zmíněného napovídá, v případě příručního zavazadla jde o tašku, menší kufřík (odpovídající rozměrům konkrétní letecké společnosti) nebo jiné zavazadlo, které si berete s sebou na palubu.

Rozměry příručního zavazadla by měly činit max. 55 x 45 x 25 centimetrů a jeho hmotnost může dosáhnout maximálně 8 kilogramů. Vždy ale samozřejmě záleží na konkrétní letecké společnosti, jejíž podmínky doporučujeme před odletem důkladně prostudovat. Odbavené zavazadlo je to, které odevzdáváte přímo na letišti a během letu k němu nemáte přístup.

Mohlo by vás zajímat: Příruční zavazadlo se zpravidla neváží a u běžných leteckých společností (nikoliv těch nízkonákladových) ani nepřeměřuje. Této skutečnosti samozřejmě není radno zneužívat. V případě překročení povolených rozměrů nebo hmotnostních limitů hrozí nemalý poplatek. 

Víte, co všechno můžete sbalit do kabinového zavazadla?
Zdroj:
Shutterstock

Co je zakázáno převážet v příručním zavazadle?

Obecně není povoleno v příručním zavazadle převážet nic, co by mohlo ohrozit vás, posádku letadla nebo jiné cestující. Jde tedy o výbušné hořlavé, chemické nebo jedovaté látky, dále zbraně a výbušniny (včetně jejich imitací) a paralyzující spreje, zapalovače, nože nebo nůžky (zpravidla s ostřím delším než 6 cm), nechráněné žiletky, brusle, hokejky, trekingové a golfové hole, stanové kolíky, deštníky s ostrým hrotem, šipky, jehlice na pletení atd. Povolena zpravidla nejsou ani lana, provazy a kabely delší než 1 metr. 

Co s propadlým pasem pár dnů před dovolenou? Situace má řešení, ale projedete se a připlatíte si

Jak je to s tekutinami v příručním zavazadle?

Tekutiny jsou specifickou kategorií, pro kterou platí přísná pravidla. V příručním zavazadle je převážet můžete. Vždy ovšem v objemu do 100 ml. Všechny lahvičky, tuby aj. navíc musíte uložit do průhledného uzavíratelného sáčku o maximálním objemu 1 litr. Rozměr tohoto sáčku musí být maximálně 20×20 cm. 

Na tomto místě je potřeba zmínit, že do tekutin spadají například i parfémy, tělová mléka, tekuté make-upy, odličovací vody, deodoranty, spreje, náplně do elektronických cigaret, lesky a pomády na rty nebo některé druhy jídel (typicky třeba přesnídávky, paštiky, passaty, freshe, jogurty, džusy, marmelády apod.).

Jak je to s dětskou výživou? Pokud s vámi cestuje kojenec, omezení pro tekutiny zde neplatí. Do kabinového zavazadla si můžete vzít výživu pro kojence, jako je např. mléko, přesnídávky, džusy a další. U cest s většími dítky už je potřeba se objemovým omezením řídit. Obsluha bezpečnostní kontroly ale bývá zpravidla v těchto případech velmi benevolentní. Nelze na to ovšem spoléhat.  

V příručním zavazadle byste měli mít vše, bez čeho se neobejdete minimálně po dobu 24 až 24 hodin.
Zdroj:
Shutterstock

Pozor na elektroniku

Další specifickou kategorií jsou i elektronické zařízení obsahující lithiové baterie. Do této skupiny patří například notebooky, fotoaparáty, powerbanky, videokamery, tablety, mobilní telefony, hudební přehrávače, elektronické cigarety apod. Tyto předměty je vždy potřeba převážet v příručním (kabinovém zavazadle) a u bezpečnostní kontroly je vyndat na předpřipravený pás. 

Co si sbalit na týdenní dovolenou: Nezapomeňte na doklady, repelenty a léky si dejte do kabelky!

Co léky a medikamenty?

Vzhledem k aktuální situaci týkající se ztracených nebo zpožděných kufrů vždy doporučujeme převážet v příručním zavazadle také léky, bez kterých se na dovolené neobejdete (typicky léky na vysoký krevní tlak, diabetes, antikoncepci, antidepresiva apod.). A to ideálně v originálním balení

Pokud potřebujete mít u sebe injekční jehly (například u diabetiků), je potřeba je opět převážet v originálním balení. Lékařské potvrzení je v tomhle případě vhodné, ale ne nezbytné. V případě, že přepravujete léky včetně chladicího zařízení, pamatujte, že na chladicí náplně se nevztahují omezení pro přepravu tekutin, aerosolů a gelů.

Jak je to se speciální stravou? Pokud do letadla potřebujete speciální stravu (nejen pro děti, ale třeba také pro diabetiky), žádné omezení se na ni nevztahuje. Vždy je ovšem dobré mít s sebou lékařskou zprávu, která potvrzuje konkrétní diagnózu. 

Kabinové zavazadlo musí splňovat předepsané rozměry.
Zdroj:
Shutterstock

Sbalte si také náhradní oblečení a plavky

Pro případ zpožděných nebo ztracených kufrů si do příručního zavazadla sbalte nejen náhradní oblečení (spodní prádlo, tričko, kraťasy), ale i jedny plavky nebo náhradní obuv

Náš tip: Sbalte oblečení do rolí místo skládání. Šetří to místo a minimalizuje záhyby na oblečení. Využijte také veškeré prostory na maximum. Pokud si například do příručního zavazadla balíte boty, využijte místo v nich třeba na uložení ponožek nebo spodního prádla.

Nezapomeňte ani na kartáček a pastu (pasta musí být opět do objemu 100 ml), doklady (pasy, občanské a řidičské průkazy), mobil s nabíječkou nebo powerbankou, případně ubytovací vouchery nebo asistenční kartičku ke sjednanému cestovnímu pojištění.

Použité zdroje:

  • prg.aero/predmety-jejichz-preprava-je-nejcasteji-dotazovana 
  • smartwings.com/kolik-mohu-prepravit-zavazadel
  • 4camping.cz/clanky/poradna/12-osvedcenych-cestovatelskych-tipu-jak-se-sbalit-do-letadla
  • hudy.cz/jak-se-sbalit-do-letadla-rady-a-tipy
  • bagbag.cz/jak-se-sbalit-do-prirucniho-zavazadla
  • radynacestu.cz/magazin/co-si-s-sebou-muzu-vzit-do-letadla
 
 

Místo

50° 6' 6.7695", 14° 15' 45.8298"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Jak si sbalit příruční zavazadlo: léky i elektroniku mějte u sebe, pozor na parfémy nebo make-up