Přejít k hlavnímu obsahu

Na Islandu vaří pivo z uzených velrybích varlat. V chuti prý dominuje karamel

Pivo bylo Kelty považováno za nápoj bohů. V dřívějších dobách dokonce sloužilo jako platidlo. Dnes se sládci předhánějí, kdo představí světu originálnější recepturu. I kdyby byla sebevíc nechutná!

Představte si islandskou pustinu, kde v okruhu sta kilometrů není v podstatě ani živáčka. Manželé a zároveň zarputilí milovníci piva a islandských tradic se tady ale rozhodnou postavit minipivovar, ve kterém budou vařit pivo, za nímž se bude sjíždět celý svět.

Nikde jinde takové pivo totiž neochutnáte. A my tak úplně nevíme, jestli o to vlastně stojíte. Manželé Ariliussonovi od roku 2012 vaří pivo, jehož ústřední ingrediencí jsou uzená velrybí varlata. Pivaři si prý po ochutnání netradičního piva pomlaskávají, ochránci přírody jdou do mdlob!

Extrémní kuchyně: Osolená ovčí hlava je norské jídlo chudých a zároveň vánoční „pochoutka“

Ideální nápoj k fermentovanému žralokovi

Důvodem téhle netradiční receptury je dle slov manželů Ariliussonových to, že jim na Islandu úplně chybělo pivo, které by se skvěle snoubilo s tradičními delikatesami v podobě fermentovaného žraločího masa, beraních varlat, zakysaného velrybího tuku nebo játrového pudingu.

Pivo, jehož hlavní ingrediencí jsou uzená velrybí varlata, je prý skvělým a stylovým nápojem, který perfektně doplňuje výše zmíněné delikatesy. To samozřejmě za hlasité nevole ochránců přírody, kteří pivovaru s názvem Stedji nemohou přijít na jméno. Manželé Ariliussonovi si ovšem stojí za tím, že jejich pivo perfektně dotváří atmosféru zimy, která na Islandu vrcholí svátečním měsícem Thorri.

Manželům Ariliussonovým prý chybělo ideální pivo k fermentovanému žraločímu masu a dalším islandským specialitám.
Zdroj:
Shutterstock

Extrémní kuchyně: Hákarl je islandskou specialitou, kterou nedokázal pozřít ani Gordon Ramsay

Jak chutná pivo z velrybích varlat?

Pokud se oprostíte od hlavní přísady, pak si prý podle některých odvážných pivařů pochutnáte na moku, který je chuťově příjemný a není na něm nic nechutného. V chuti prý dominují lehké karamelové podtóny a říz piva je excelentní

Není se čemu divit, že islandské pivo, jehož hlavní přísadou jsou uzená varlata plejtváka tmavého, coby druhého největšího savce na zemi, se vyváží do Norska, Spojených států nebo Japonska. U nás si na téhle raritě s největší pravděpodobností nepochutnáte. Kvůli opatřením na ochranu velryb je totiž dovoz produktů z nich v rámci EU zakázaný

Použité zdroje:

  • untappd.com/b/brugghus-stedja-hvalur-2/952468
  • bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-30777516
  • lidovky.cz/relax/dobra-chut/islandsky-pivovar-nabizi-special-s-prichuti-varlat-plejtvaku.A150114_110403_dobra-chut_ape
  • radiozurnal.rozhlas.cz/nejkurioznejsi-pivo-vari-na-islandu-ma-prichut-velrybich-varlat-6249654
 
 

Místo

65° 42' 58.0827", -18° 20' 19.4691"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Vendula Flassig Vrablová

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Na Islandu vaří pivo z uzených velrybích varlat. V chuti prý dominuje karamel