Neodkážete si představit Vánoce bez kapra (individuálně zaměňte za jinou rybu nebo řízek) a bramborového salátu? Na dalekém severu to mají velice podobně.
S tím rozdílem, že v západní části Norska během Vánoc konzumují smalahove – pochutinu, na kterou by se našinec možná bál byť jen podívat. Ne tak ochutnat! Co se pod tímhle tajemným názvem schovává? To budete mrkat!
Smalahove se konzumovalo zejména v západní části země. Dříve šlo o vánoční jídlo pro chudé, dnes je z téhle speciality spíš turistická atrakce pouze pro ty nejotrlejší. Pokrm je totiž turisty vyhledávaný jako extrémní adrenalinový zážitek.
Pod pojmem smalahove si představte prosolenou ovčí hlavu, zbavenou mozku a vlny, která může být uzená nebo jen tak povařená ve vodě. Někteří Norové nedají dopustit na její dušení, jiní dávají přednost uzené variantě.
A jak se tenhle tradiční pokrm vlastně správně konzumuje? Začínat byste měli ušima a očima. Podle Norů se jedná o ty vůbec nejlepší a nejtučnější kousky. Proto je potřeba jíst je ještě za tepla, než se stanou „žvýkavými“.
Následuje konzumace lící a ovčího krku. Onou pomyslnou třešničkou na tomhle poněkud bizarním ovčím dortu jsou potom masité části dásní. V restauraci dostanete pravděpodobně jen půlku hlavy. A je jen na vás, jestli si poručíte další porci.
Na běžné vánoční tabuli už dneska asi smalahove nenajdete. A to ani v západní části země. I přesto zde existují stánky a restaurace, které pokrm servírují, a dokonce jej nabízejí jako kuriózní suvenýr. Příkladem je třeba norské město Voss, které prodává ovčí hlavy jako kulinářskou trofej. Troufnete si na ochutnávku?