Přejít k hlavnímu obsahu

Kremšnita: lahodný dotek vanilky si nejlíp vychutnáte v okolí Bledu

Jsou pokrmy, které jednoznačně nejlíp chutnají na konkrétních místech. Pizza v Neapoli, víno na Moravě, cepelíny v Litvě. A kremšnitu? Tu si dejte ideálně u Bledského jezera.

Tahle dobrota nám není úplně neznámá. Možná ji totiž i vy znáte jako krémeš. V německy mluvících zemích si zase pochutnávají na cremeschnitte a v Polsku na krémowce. Jakkoli se o původu lahodného dezertu vedou diskuze a není přesně znám, absolutně nejtěsněji je spojován se Slovinskem, konkrétně s oblastí u jezera Bled.

Kremšnita potěší hlavně milovníky vanilky

Kremšnita vám nejspíš připomene i zákusek prodávaný v českých cukrárnách, nicméně i vy určitě pocítíte rozdíl. Čekají na vás tři nezapomenutelné vrstvy a chutě – křupavé a štědře pocukrované listové těsto, šlehačka jako od babičky a spodek pak tvoří hutná pudinková vrstva s chutí vanilky. Všechno dohromady bude jednoznačně pohlazení pro každý mlsný jazýček, který na sladké potrpí.

Dezert cestovatel

Ačkoli tedy spojujeme kremšnitu se Slovinskem, poprvé ho tu v roce 1953 představil šéfcukrář jednoho hotelu na březích Bledského jezera, Ištvan Lukačević, rodák ze Srbska. Už když k Bledu cestoval, vezl si s sebou recept na domácí krémový řez, ten pak ale stále a stále vylepšoval, měnil poměr ingrediencí a výsledek? Ten je tak dokonalý, že si brzy našel cestu i za hranice.

V hotelové cukrárně, kde se dodnes dezert vyrábí, spoléhají na lokální suroviny kromě jedné – mouku totiž pořád dovážejí ze Srbska, protože ta slovinská je na jeho přípravu údajně moc vlhká. 

Tenhle dezert ochutnáte zhruba za 4–5 eur.
Zdroj:
Shutterstock

Domácí kremšnita: recept, kterým ohromíte

Nemáte zrovna cestu do Slovinska nebo aspoň přes něj? To nevadí. Kremšnitu si připravíte i doma, jen si na ní musíte dát záležet. Tenhle řez vyžaduje kvalitní suroviny a pečlivost při postupu.

Co potřebujete: balení listového těsta (ale lepší je pochopitelně připravit domácí), 500 ml mléka, 100 g cukru, vanilkový lusk, 3 vejce, 2 lžíce kukuřičného škrobu, lžíci hladké mouky, moučkový cukr na posypání, 200 ml smetany, 50 g másla, ½ citrónu

Jak na to? 

  • Listové těsto upečte v troubě do zlatova podle návodu.
  • V hrnci ohřejte mléko s vanilkovým luskem. Menší část mléka si dejte stranou na rozmíchání škrobu a mouku.
  • Žloutky vyšlehejte s troškou cukru, zbytek cukru vsypte do mléka.
  • Do vyšlehaných žloutků přidejte směs škrobu a mouky a pak to všechno vlijte do mléka, které máte stále na plameni. Míchejte, dokud směs nezhoustne.
  • Pak ji zakápněte šťávou z půlky citrónu a přidejte trošku nastrouhané citrónové kůry.
  • Vyšlehejte bílky a přimíchejte je do směsi.
  • Na dno formy položte polovinu upečeného listového těsta a nalijte na něj směs (asi 2 cm pod okraj formy).
  • Vyšlehejte smetanu a vytvořte z ní další vrstvu na dezertu. Tu pak přikryjte vrstvou listového těsta.
  • Takhle dejte dezert chladit aspoň na 3 hodiny do ledničky.
  • Servírujte ho nakrájený a posypaný moučkovým cukrem.

Ochutnali jste už kremšnitu? Nebo se chystáte připravit si ji doma? Hodně štěstí!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

 
 

Místo

46° 22' 6.6", 14° 6' 31.734"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Kremšnita: lahodný dotek vanilky si nejlíp vychutnáte v okolí Bledu