Přejít k hlavnímu obsahu

Poffertjes: z holandských lívanečků půjdete do kolen. Pokaždé

Milujete sladké? Máme pro vás naprosté pochopení. A taky poffertjes, které se snadno stanou vaší láskou na první ochutnání. 

Holandské lívanečky, po kterých se sami Holanďané můžou utlouct, vaší pozornosti prostě nesmí ujít. Možná už jste je v posledních letech zahlédli třeba na vánočních trzích, ale nevěděli jste, že jde o něco speciálního. Teď už si budete jistí.

V čem tkví kouzlo holandských lívanečků?

Vypadají sice dost obyčejně, skoro jako naše lívanečky, skrývají ale jedno velké tajemství, které z nich dělá nezapomenutelnou baštu. Jde o to, že jsou o dost sladší a nadýchanější – to proto, že se připravují z kynutého těsta. Během přípravy se musí otáčet, aby se na povrchu pěkně propekly, ale aby uvnitř zůstaly krásně měkké a vláčné.  

Holandská stroopwafel vám slepí pusu. A brzy si poručíte další

Jak se poffertjes servírují?

Jsou to sladké lívanečky, takže je můžete servírovat s čímkoli sladkým, na co zrovna máte chuť. Nejčastěji se podávají s moučkovým cukrem, přelité máslem a sladkým sirupem. Klidně si je ale „vytuňte“ podle svého – dejte si na ně džem, jakýkoli krém, kysanou smetanu, čerstvé ovoce, oříšky… Jak jen je libo.

Poffertjes se tradičně podávají přelité máslem a sirupem a posypané cukrem. Můžete si je ale klidně dát třeba s ovocem nebo oříškovým krémem.
Zdroj:
Shutterstock

Sýr na sladko? Kanafeh vás po třetím soustu dostane

Poffertjes: recept na nebe v puse

Ačkoli se poffertjes připravují na speciální pánvi s kulatými prohlubněmi, zkuste je udělat na tom, co máte doma. Důležité je poctivě vyladit těsto a pak lívanečky dobře dochutit.

Co potřebujete (na 4 porce): 3 vejce, 150 ml mléka, 2 lžičky kypřicího prášku, 250 g mouky, 50 g cukru, špetku soli, celý vanilkový cukr, olej na smažení, moučkový cukr, máslo a sirup (čekankový, agáve, javorový nebo jiný)

Jak na to?

  • Mléko a vejce nechte aspoň chvíli ohřát v pokojové teplotě.
  • Vyšlehejte cukr, vanilkový cukr a sůl s vejci, aby vznikl krém.
  • Postupně přidávejte mouku a mléko. Míchejte.
  • Nechte těsto 15 minut pracovat.
  • Smíchejte mouku a kypřicí prášek a pak tuhle směs zapracujte k té první.
  • Rozpalte pánev s olejem.
  • Na pánvi lžící vytvarujte placičky do průměru 4 cm, a jakmile zhnědnou, hned je otočte.
  • Jakmile jsou lívanečky lehce zhnědlé z obou stran, jsou hotové.
  • Přelijte je máslem a sirupem a zasypte moučkovým cukrem. Servírujte ihned.

Překvapivé odhalení závěrem

Ačkoli se jim říká holandské lívanečky a Holanďané si bez nich neumí představit život (hlavně pak advent), svůj původ mají údajně ve Francii! Na lahodnosti jim to ale neubírá, takže s chutí do nich…

Drážďanská štola: slaďoučké potěšení, které Sasové k zbláznění milují

Použité zdroje:

  • thedutchfoodie.com/poffertjes-dutch-mini-pancakes
  • cs.wikipedia.org/wiki/Poffertjes
  • mlsanicko.cz/poffertjes-holandske-livanecky
 
 

Místo

52° 22' 20.3304", 4° 53' 26.34"
Rubrika:
Aktivity:

Poznání

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Poffertjes: z holandských lívanečků půjdete do kolen. Pokaždé