Milujete sladké? Máme pro vás naprosté pochopení. A taky poffertjes, které se snadno stanou vaší láskou na první ochutnání.
Holandské lívanečky, po kterých se sami Holanďané můžou utlouct, vaší pozornosti prostě nesmí ujít. Možná už jste je v posledních letech zahlédli třeba na vánočních trzích, ale nevěděli jste, že jde o něco speciálního. Teď už si budete jistí.
Vypadají sice dost obyčejně, skoro jako naše lívanečky, skrývají ale jedno velké tajemství, které z nich dělá nezapomenutelnou baštu. Jde o to, že jsou o dost sladší a nadýchanější – to proto, že se připravují z kynutého těsta. Během přípravy se musí otáčet, aby se na povrchu pěkně propekly, ale aby uvnitř zůstaly krásně měkké a vláčné.
Holandská stroopwafel vám slepí pusu. A brzy si poručíte další
Jsou to sladké lívanečky, takže je můžete servírovat s čímkoli sladkým, na co zrovna máte chuť. Nejčastěji se podávají s moučkovým cukrem, přelité máslem a sladkým sirupem. Klidně si je ale „vytuňte“ podle svého – dejte si na ně džem, jakýkoli krém, kysanou smetanu, čerstvé ovoce, oříšky… Jak jen je libo.
Sýr na sladko? Kanafeh vás po třetím soustu dostane
Ačkoli se poffertjes připravují na speciální pánvi s kulatými prohlubněmi, zkuste je udělat na tom, co máte doma. Důležité je poctivě vyladit těsto a pak lívanečky dobře dochutit.
Co potřebujete (na 4 porce): 3 vejce, 150 ml mléka, 2 lžičky kypřicího prášku, 250 g mouky, 50 g cukru, špetku soli, celý vanilkový cukr, olej na smažení, moučkový cukr, máslo a sirup (čekankový, agáve, javorový nebo jiný)
Jak na to?
Ačkoli se jim říká holandské lívanečky a Holanďané si bez nich neumí představit život (hlavně pak advent), svůj původ mají údajně ve Francii! Na lahodnosti jim to ale neubírá, takže s chutí do nich…
Drážďanská štola: slaďoučké potěšení, které Sasové k zbláznění milují
Použité zdroje: