Některá jídla chutnají nejlíp v konkrétních zemích. Ideálně v těch, kde mají svůj původ. Pokud vás při dotazu na holandské národní jídlo nic nenapadne, nevadí.
Stroopwafel, tedy karamelová vafle, která odsud pochází, sice není plnohodnotným jídlem, ale turisti si ji vybaví mnohem snáz (a možná i radši) než třeba hustou hrachovou polévku (snert), slávky nebo sledě.
Stroopwafel je pokrm oblíbený v Holandsku, kde má svůj původ, a v Belgii. První vafle, kterou si snad nejde nezamilovat, oblažila chuťové buňky lidí v Goudě na počátku 19. století. Dobrotu můžeme přeložit jako sirupovou vafli, vafli se sirupem.
Lahůdka, kterou nejen Holanďané dosud zbožňují, vznikla ve chvíli, kdy cukráři přemýšleli, jak ještě zužitkovat odřezky a drobky. Říká se, že poprvé na to kápnul pekař Gerard Kamphuisen v roce 1810, kdy si otevřel pekařství a dobrotu v ní začal prodávat.
V 70. letech 19. století se začaly karamelové vafle péct i v jiných městech a ve 20. století se rozjela jejich masová výroba. V Goudě se jen do roku 1960 uživilo 17 pekáren, kde sladkost vznikala. Takový zájem o ni byl.
A jak stroopwafel vůbec vypadá? Jde o dvě oplatky slepené směsí hnědého cukru, másla, skořice a sirupu. Oplatky se slepují ještě za tepla, a jakmile vystydnou, ztuhnou a spojí se.
Stroopwafel se samozřejmě dá jíst za studena, ale vynikající a velice populární způsob, jak ji zkonzumovat, je nechat si ji nejdřív nahřát na okraji hrnku s horkým nápojem. Sirup trošku povolí, rozteče se a nebe v puse je zaručeno.
Mimochodem – za touhle laskominou nemusíte až do Holandska, i když je tam krásně. Sehnat se dá i u nás.