Přejít k hlavnímu obsahu

Snová dovolená? Třeba v Sharm El Sheikh! Tady vám nebude chybět absolutně nic

Egypt je pořád in a fantastická dovolená, na které si dopřejete všechno, po čem vaše srdce touží, se dá v Sharm El Sheikh zažít hlavně od října do dubna.

To znamená jediné – je čas balit kufry a vyrazit! A pro jednou ne do obligátní Hurghardy nebo malebného, leč už trošku okoukaného letoviska Marsa Alam. Tohle na vás čeká, když se vydáte do Sharm El Sheikh.

Kde je Sharm El Sheikh a co od něj čekat?

Město na samém jihu Sinajského poloostrova není kdovíjak velké, ale ani to není vesnice – má asi 13 000 stálých obyvatel, takže takové běžné české maloměsto. Až tedy na to, že jeho součástí je mezinárodní letiště a turistů tu bývá násobně víc

Z Prahy se do Šejkovy zátoky létá s přestupem (obvykle v Istanbulu, ale i na jiných místech), takže se sem dostanete asi za 8 hodin. Tohohle čísla se nelekejte, cesty totiž rozhodně nebudete litovat.

Projděte se po staré části města, jíž dominuje mešita Al Sahaba. Nezapomeňte na Sharm Old Market.
Zdroj:
Shutterstock

Původně malé a nenápadné rybářské městečko je dneska turistickou destinací, jak se sluší a patří. Zatímco dřív patřilo beduínům, kteří tu čerpali hlavně z darů moře, v současnosti je město rozdělené na dvě části, z nichž v jedné je „to staré a původní“ a ve druhé pak za poslední desítky let vyrostly obyčejné i nadmíru luxusní hotely (u Naama Bay).

To nejlepší z Egypta: 20 míst, která musíte v zimě navštívit

Kdy se do Sharm El Sheikh vydat?

Dovolenou si tu můžete naplánovat klidně během celého roku. Pokud prahnete po extra prohřátí, leťte i během léta – počítat tu můžete s průměrnými teplotami 35–40 °C a víc, přičemž Rudé moře tady tou dobou mívá 28–30 °C

Hlavní turistická sezóna, která přináší počasí hodící se na koupačku i poznávání okolí, je ale od října do dubna. V tuhle dobu tu bývá 24–30 °C a voda mívá 23–26 °C

S tímhle letoviskem snad nemůžete udělat chybu.
Zdroj:
Shutterstock

Na co se můžete těšit?

Sharm El Sheikh nabízí od všeho něco, proto vám tu nebude chybět vůbec nic. Na své si přijdou milovníci městského ruchu, přírody, ale především nadšenci do šnorchlování a potápění. U zdejších břehů je totiž opravdu na co se dívat!

Z letoviska se turisti často vydávají na nejeden výlet, z nichž většina začíná nástupem na loď. Podívat se můžete do okouzlujícího národní parku Ras Muhammad, jehož krásu zastupují hlavně chráněné korálové útesy.

Krajina národního parku Ras Mohammed je trošku jako z jiného světa. Ale krásného!
Zdroj:
Shutterstock

Další možností je Káhira, kam se dá během hodiny dokonce doletět (ale samozřejmě se do ní můžete vydat i hromadnou dopravou nebo s organizovaným zájezdem). A pokud zatoužíte po něčem extra, zamiřte do izraelského Ejlatu nebo dalšího oblíbeného egyptského letoviska, jímž je Taba.

Trénované dobrodruhy může zlákat výlet na horu svaté Kateřiny, v jejíž blízkosti je kromě divoké přírody čeká i řecký pravoslavný klášter. Vypravit se můžete i do pouště (na velbloudech nebo čtyřkolkách) a do pohoří Sinaj (největším lákadlem je tu Mojžíšova hora vysoká 2 285 m) nebo na ostrov Tiran.

Až vás omrzí pláž a město, vyjeďte si na čtyřkolce nebo velbloudovi do pouště!
Zdroj:
Shutterstock

Samotné letovisko je pak vším, co si jen umíte představit. Čas tu můžete trávit nejen relaxem na pláži a šnorchlováním nebo potápěním, ale taky tu můžete vyzkoušet nejrůznější vodní sporty.

Bavit vás bude i denní a noční život – neobyčejnou atmosféru při nakupování zažijete na trhu Sharm Old Market, odkud si můžete odnést tradiční výrobky od látek přes koberečky až po vodní dýmky.

Ain Sokhna: egyptská karta, na kterou klidně vsaďte všechno

Jak v Sharm El Sheikh zabavit děti?

Pokud byste si tady rádi užili dovolenou i se svými ratolestmi, nemusíte se bát, o zábavu tu není nouze. Nejeden zdejší hotel má svůj vlastní aquapark, který jen tak neomrzí, venku na vás zase čekají zábavní parky – třeba Dolphina Park (který slibuje show a plavání s delfíny), centrum Hollywood nebo zábavní park v Ras Om El Sid

Děti, ale samozřejmě i vás dospělé by mohla zaujmout plavba lodí s proskleným dnem, skrze které můžete pozorovat fascinující svět pod hladinou Rudého moře.

Sharm El Sheikh patří k nejkrásnějším lokalitám v Rudém moři, co se šnorchlování a potápění týče.
Zdroj:
Shutterstock

Co v Sharm El Sheikh ochutnat?

Nouze tu není ani o restaurace a kavárny. Ochutnávky zdejších specialit by měly být naprostou samozřejmostí! Co takhle okusit smažené kuličky z jehněčího masa, poctivý kebab nebo silně kořeněné pečené maso (skopové nebo jehněčí) podávané s arabským chlebem? 

Pokud vás užije spíš na sladké, určitě si nenechte ujít egyptskou baklavu nebo om-ali – rýži zapečenou s mlékem, oříšky a rozinkami. Často se setkáte i s obyčejným bílým jogurtem s medem a ovocem, ať už čerstvým, nebo kandovaným.

Otestovali jsme za vás: Jak vypadají Vánoce v Egyptě na „last minute“ za necelých 10 000 Kč?

Jak je to v Sharm El Sheikhu s bezpečím?

S troškou opatrnosti není čeho se bát. I když se Egypt v minulých letech potýkal s nějakými těmi útoky a nepokoji, situace už je poměrně stabilizovaná, a hlavně – turistická letoviska jsou (stejně jako významné památky) dobře střežena. Když se tedy nebudete vydávat na vlastní pěst kamkoli jinam, můžete být v klidu.

Je fajn vyhýbat se chudinským čtvrtím a případným demonstracím nebo jiným masovým akcím, které nejsou zrovna kulturní nebo sportovní. 

Drobná běžná kriminalita se tu ale odehrává, tak s sebou pro jistotu nenoste větší obnosy peněz, a ty které budete mít u sebe, mějte dobře schované – třeba ve speciální kapsičce. A platí to i pro vaše osobní doklady. 

Doporučuje se i nedávat se příliš do řeči s pouličními obchodníky – ti turisty berou jako snadnou kořist a nebojí se je jakkoli podvést nebo okrást. 

Použité zdroje:

  • en.wikipedia.org/wiki/Sharm_El_Sheikh
  • cklub.cz/pruvodce/egypt/sharm-el-sheikh 
  • blue-style.cz/egypt/sharm-el-sheikh
  • eximtours.cz/egypt/sharm-el-sheikh/aktivity 
  • blue-style.cz/egypt/sharm-el-sheikh
 
 

Místo

27° 54' 56.9916", 34° 19' 34.4676"
Rubrika:
Aktivity:

Autor:
Petra Malá

Podívejte se na články ze stejných kategorií:

Snová dovolená? Třeba v Sharm El Sheikh! Tady vám nebude chybět absolutně nic